piątek, 9 września 2016

Sernik ze śliwkami. Sernik z karmelizowaną śliwką i polewą z białej czekolady

Śliwki kocham za zapach. Najłatwiejsze powidła śliwkowe, od sierpnia do października niemalże stale bulgocą na mojej kuchence. Wystarczy wrzucić owoce na warstwę cukru i koniecznie powstrzymać się od mieszania. Nic, zupełnie nic się nie przypala. Pierwszego dnia smażenia (bo smażą się przez kolejne trzy dni) wyciągam pojedyncze, jeszcze nierozpadnięte sztuki. Kiedy zmiękną ale jeszcze pozostaną jędrne - wykorzystuję do deserów, owsianki czy kremu z kaszy jaglanej. A i w serniku sprawdzają się doskonale.
Ciemny, kakaowy spód, kremowa, waniliowo- śliwkowa warstwa sernika, karmelizowane śliwki i polewa z białej czekolady.  Deser nad desery. Dobry na każdą porę. Królewski:)
  
Warsztaty pieczenia serników poprowadzę w Łodzi, 1 października, bardzo serdecznie zapraszam do zgłaszania się, zapisy tylko do 15 września, a szczegóły - tutaj. Pytania i zgłoszenia słać pod adres -  beata.krolikiewicz@wp.pl




składniki ( na formę 20 cm) : 

ok. 0,5 kg śliwek
100 g cukru do karmelizowania

na spód:
- 100 g masła
- szklanka mąki
- dwa żółtka
- trzy łyżki cukru
- dwie łyżki kakao
- dwie, trzy łyżki lodowatej wody
masa serowa: 
- 500 g białego, trzykrotnie zmielonego sera
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 5 jajek
- 50 g stopionego masła
- 2/3 szklanki cukru (150g)
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- dwie płaskie łyżki kaszy manny

ok. 0,5 kg śliwek (mogą być też mrożone)
100 g cukru do karmelizowania

na polewę: 
- pół tabliczki białej czekolady
- łyżka słodkiej śmietanki lub mleka 

Śliwki pozbawić pestek, przekroić na połówki. Do rondla wsypać cukier, na nim ułożyć śliwki. Włączyć ogień i gotować na najmniejszym ok. 15 minut - nie mieszając.

Składniki na spód zagnieść szybko ręką lub przy pomocy malaksera. Wykleić nim dno formy i wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić ciasto do piekarnika na ok. 20 - 25 minut, wyjąć z pieca.
W tym czasie, przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach lub kuchennej rózgi wymieszać wszystkie składniki masy serowej, starając się nie napowietrzać jej przez długie ubijanie. Tylko do połączenia.
Wylać na podpieczony spód.
Śliwki pokroić i powkładać w serową masę, w możliwie regularnych odstępach.Wrzucone w całości są nieco kłopotliwe w krojeniu przez skórki. Kilkanaście kawałeczków zostawić do dekoracji.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wrzątkiem (żaroodoporne, formę od ciasta albo szeroki garnek).
Na drugiej półce od dołu piekarnika ustawić półkę - kratkę grillową. Można też zawinąć tortownice z sernikiem w podwójną warstwę folii aluminiowej i wstawić ją do naczynia z wrzątkiem. Oba sposoby na tzw. kąpiel wodną się sprawdzają a sernik dzięki niej jest bardziej kremowy i delikatny.
Wstawić ciasto do piekarnika a po piętnastu minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze godzinę. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.Okroić cienkim nożem wokół rantu tortownicy i delikatnie rozpiąć formę. Wstawić do lodówki i chłodzić przez kilka godzin. Po schłodzeniu, kiedy ciasto nabierze sztywności będzie łatwiej zdjąć papier i przełożyć sernik na talerz lub paterę. W rzadkich przypadkach, kiedy ser jest dość miękki, nie podejmuję ryzyka - papier obcinam i ciasto zostawiam na spodzie od formy.

Czekoladę połamać włożyć do rondelka ustawionego nad gotującą się wodą, dodać śmietankę i mieszając rozpuścić.
Na serniku ułożyć kawałki pokrojonych śliwek i polać je rozpuszczoną czekoladą.




Mówię Wam - niebo na talerzu:)

11 komentarzy :

  1. ależ pysznie wygląda, a jak musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja zawsze myslalam ze trzeba mieszac bo inaczej to sie przypala jak milo
    a sernik super, choc polaczenie troche zaskakujace, nigdy nie jadalam sernika ze sliwkami

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne ciacho - serniki uwielbiam i wypiekam! :) Świetne wykorzystanie sezonowych owoców, a dekoracja z kwiatuszków - cudo! Powodzenia w Twoich zamierzeniach "pedagogicznych"! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie! Narobiłaś mi mega ochoty :D obserwuję !

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny sernik!
    Dodatek śliwki to 'wisienka na torcie'.
    Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować! Wygląda bajecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny sernik! *.*
    Zjadłabym z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki. Ten wygląda przepysznie. Niebo na talerzu ��

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */