poniedziałek, 31 października 2016

Bardzo dobry sernik z bezą. Sernik na ciemnym cieście, z brzoskwiniami, rodzynkami i bezą

Mocno czekoladowy spód, kremowy, bogaty w smaku sernik najeżony bakaliami i fikuśna beza na wierzchu. Pyszny deser. Bezę wyciskałam dekoratorem z końcówką gwiazdka, ale nieregularne górki i dołki wykonane łyżką wyglądają równie dobrze. Rzecz w tym, by wykonać ruch wyciągania piany w górę i już powstrzymać się od poprawiania. Z każdym ruchem bowiem beza traci na puszystości i nierówności stają się coraz mniej wypukłe. Tu wyjątkowo trening nie czyni mistrza, nawet zupełnie niewprawiony kuchcik poradzi sobie z tym przepisem.
Ciemne ciasto na spodzie wykonuje się mieszając rozpuszczone z czekoladą składniki. Potem sernikowy środek - żadnego ubijania. Tylko bezowa góra to ubite z cukrem białka. Ten etap można pominąć, jeśli ktoś za nią nie przepada.
   Warto zainwestować w dobry, tłusty ser.  Ten sernik nie urośnie i nie opadnie, pozostanie w kremowej, bardzo przyjemnej konsystencji.
Uwaga, uwaga!
3 grudnia ( w godzinach 11- 15.00), w Piotrkowie, w kuchni Nieba odbędą się warsztaty pieczenia serników. Zapisy do 15 listopada. Kto chętny, niech szybko daje znać mailowo -  beata.krolikiewicz@wp.pl.  Koszt warsztatów - 140 zł.

Bardzo serdecznie zapraszam ! 



 składniki ( na tortownicę 24 cm) 

na spód: 
-100 g gorzkiej czekolady
-60 g masła
-dwie łyżki cukru
-2 jajka
-3 łyżki mąki  
- pół łyżeczki sody
- 3 łyżki siekanych orzechów włoskich lub migdałów (można pominąć) 


na masę serową:
- 1 kg tłustego, trzy razy zmielonego sera (może być "wiaderkowy", dobrej jakości) 
- 200 g sera mascarpone
- 100 ml śmietanki 30% 
- 2 jajka
- 3 żółtka (3 białka od nich zostaną użyte w bezie) 
- 3/4 szklanki cukru ( 190g) 
- kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki rodzynek, 8 sztuk posiekanych, suszonych moreli, dwie łyżki siekanych orzechów włoskich lub laskowych 

na bezę: 
- 3 białka 
- 180 g drobnego cukru
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej

do przełożenia: 
- 200 g dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, "przyciąć" zapinając na nim obręcz formy. Rant formy wysmarować cienko masłem. Piekarnik ustawić na 180 st. 
Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka, dodać masło i cukier, podgrzewać na małym ogniu mieszając do połączenia składników. Ostudzić. Dodać jajka, mąkę wymieszaną z sodą. Rozsmarować możliwie równo na dnie formy. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika na 10 - 12 minut, piec aż wierzch będzie lekko ścięty. Wyjąć z pieca, piekarnika nie wyłączać.
Kiedy spód się piecze, ser przełożyć do większej miski, na najniższych obrotach miksera wmieszać  śmietankę, kolejno jajka i żółtka, cukier, wanilię, skrobię. Bakalie oprószyć lekko mąką pszenną i na końcu wmieszać w masę. Przelać ją na podpieczony spód. Piec 15 minut w temperaturze 180 st a następnie zmniejszyć ją do 120 stopni i piec jeszcze godzinę.
Piętnaście minut przed końcem pieczenia ubić pozostawione 3 białka. Kiedy będą sztywne dodawać po łyżce cukru i ubijać aż masa będzie lśniąca. Na końcu wmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Sernik wyjąć z piekarnika.
Dobrze wymieszany dżem ułożyć w wielu  punktach na wierzchu ciasta i delikatnie rozsmarować. 
Na wierzch wyłożyć masę bezową. 
Ponownie wstawić formę z deserem do piekarnika. Piec 30 minut w temp. 130 stopni, następnie zmniejszyć do 100 i suszyć bezę kolejne 30 minut. 
Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Okroić ostrym nożem ciasto wzdłuż rantu, w celu jego zdjęcia. Odstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia deseru. Ostrożnie, przy pomocy szerokiej, płaskiej łopatki przełożyć ciasto na paterę lub talerz. 

inspiracja - tutaj
       
  Mówię Wam - niebo na talerzu :)

 

9 komentarzy :

  1. aż mam ochotę na taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie siedzi w piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Parafrazując pewne popularne porzekadło: 'dobry sernik nie jest zły', a z czekoladą i bezą o niebo lepszy :) Pysznie bardzo.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  5. PIękny, zapisuję i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi sie ten dżem między bezą a ciastem, całość wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */