poniedziałek, 10 października 2016

Najlepsze pieczone mięso wieprzowe. Pulled pork - szarpana widelcem, soczysta pieczeń wieprzowa

Trzeba koniecznie lecieć do sklepu po wieprzową łopatkę. Żałować nikt nie będzie, obiecuję. Nic, absolutnie nic się nie trzeba narobić, tylko mięso w wodzie z solą namoczyć a potem włączyć piekarnik. No co to za robota. Żadna zupełnie. Zapach pieczonego mięsa będzie kusił tak, że serdecznie współczuję wegetarianom mieszkającym w bloku nieopodal:) Sama widziałam niejednokrotnie (na przyjęciach zwłaszcza:) jak wegetarianie sięgali i wcinali aż im się uszy trzęsły.

Że wędliny w sklepie nieczęsto występują w zjadliwej formie, wiemy wszyscy. Pieczone mięso wiadomo - lepsze jest od nich o niebo. Niektórzy mówią, że brak im na pieczenie czasu, że nie umieją zrobić tak, by było miękkie i że dużo roboty. No to mówię Wam - bzdury gadają. Mięso można piec nocą, wtedy kiedy wszyscy śpią. Samo, zupełnie samo się piecze i żadnej obsługi ani naszej obecności w kuchni nie wymaga.
I teraz już nie ma żadnej wymówki. A mięsożerni mężowie, dzieci , teściowe i zaproszeni goście kucną z wrażenia.
To sposób na to, by się w kuchni nie natyrać niepotrzebnie. Ma być prościej niż przy schabowych kotletach. I ten przepis na pieczone, najlepsze mięso pozbawia wszystkich wymówek. Robi się samo. A taką kanapkę zabrać do pracy, kto by nie chciał:)
Najlepiej smakuje mięso pieczone długo (nastawiam piekarnik na noc i na rano - jest cudne) 10 godzin w temperaturze 90 stopni.
Można też przyjąć szybszą wersję - 2,5 godziny w 180 stopniach. Pierwszy sposób zdaniem mym jest lepszy.
Pieczeń zajadać można w pajdach chleba, w bułkach jak burgery, z warzywami, musztardą, czym tam kto chce. Przepyszne, pieczone mięso. Wyczesane! Polecam też na imprezy, zniknie szybciej niż wszystkie inne specjały. 

P.S. Można zostawić pieczeń w całości, do krojenia w plasterki, też będzie pysznie.  Nie jest też konieczne użycie wszystkich przypraw, nie ma dramatu, że którejś nie mamy w domu, choć wszystkie dają pełniejszy, znacznie bogatszy smak. Wiadomo, najważniejsza jest sól, słodka papryka i dużo czosnku.   



składniki: 

- 1- 1,5 kg łopatki wieprzowej (to duża porcja)
- dwa obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka
- dwie obrane i pokrojone w grube krążki cebule

solanka do namoczenia mięsa

- 2 l wody

- 120 g soli (ok. 5 łyżek)
- 100 g cukru ( ok 7 łyżek, najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 4 ząbki czosnku (starte na tarce lub zmiażdżone w wyciskarce)
- łyżeczka chilli
- pół łyżeczki wędzonej, ostrej papryki
- łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki cynamonu
- duża szczypta mielonego kardamonu
- pół łyżeczki zmielonej/startej gałki muszkatołowej

Wszystkie powyższe, suche przyprawy - wymieszać. Dwie łyżki odłożyć na później, do natarcia mięsa przed samym pieczeniem.  

- 4 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego

Wszystkie składniki solanki wymieszać. Mięso włożyć do zamykanego naczynia, garnka czy woreczka strunowego o takiej wielkości, by zalane płynem mięso było zanurzone. Wstawić do lodówki pod przykryciem na najmniej 8 godzin, można nawet do 24 h i dłużej.

Mięso można piec w namoczonym garnku rzymskim (zimny wstawiamy do zimnego piekarnika) , w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w brytfannie szczelnie okrytej kilkoma warstwami folii aluminiowej albo w wolnowarze.

Wyjąć mięso z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć pozostawioną wcześniej mieszanką przypraw (dwie łyżki) .  Piekarnik ustawić na 100 stopni. Włożyć mięso do naczynia razem z jabłkami i pokrojoną cebulą. W trakcie pieczenia rozpadną się na sos i wymieszane z poszarpanym mięsem dadzą dużo smaku.
Piec 10 godzin. W trakcie nie podlewać ani nie zdejmować pokrywy.
Po wyjęciu z piekarnika nie kroić przez ok. 15 minut. Po tym czasie, w naczyniu w którym piekło się mięso rozdzielić, rozszarpać przy pomocy dwóch widelców na włókna tak, by przemieszały się z powstałym sosem.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
   
       

32 komentarze :

  1. bardzo ją lubię, rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zrobię, niestety mój piekarnik nie ma możliwości 10 godzin nieprzerwanej pracy. Czy jest jakaś opcja pieczenia na 4 godziny? Jaką wtedy temperaturę ustawić, żeby mięsko wyszło idealne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką samą i włączyć jeszcze raz. Albo piec w 180 stopniach 2,5 godziny. Och te nowinki techniczne czasem wcale nie usprawniają:)

      Usuń
    2. Dziękuję, mięso już w zalewie, jutro będę piekła ��

      Usuń
  3. Czy zamiast łopatki może być szynka wieprzowa,czy może to trochę za chude mięsko?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam kiedyś robiłam to mięsko ale w wolnowarze i nie moczyłam go w solance, tylko same suche przyprawy plus olej. Czy dobrze rozumiem, że twoja łopatka jest moczona w tej ziołowej solance, wszystkie przyprawy do solanki i mięso???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Można odłożyć łyżkę przypraw z tych, które wykorzystane są w solance i natrzeć nimi mięso bezpośrednio przed pieczeniem.

      Usuń
  5. Opalanka, przepis boski, jutro lecę po łopatkę! Tylko czy aby nie za dużo soli? Regularnie piekę karkówę z Twojego przepisu i zmniejszam ilość soli o połowę, bo mi słono... Pytanie moje brzmi: czy Ty lubisz dobrze posolone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ boję się, że tak może być jak piszesz, podglądam najpierw u innych dla porównania:) Taką ilość dają najczęściej, a ja nawet troszkę zmniejszyłam , patrz, np. tu http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html.
      Ale myślę, że daj cztery łyżki. Jeśli ta karkówka za słona dla Cię.

      Usuń
    2. Dziś marynata, po dobie jabłka z cebulą, prawda? Chyba nie wszystko na raz?

      Usuń
    3. O jezu! Nie mogę się już doczekać :) Dałam 4 łyżki soli, poprobowalam i mało słone ;) Cukru zasługa.

      Usuń
    4. I jak wyszło? Nie, nie na raz:)

      Usuń
    5. WSPANIAŁE :) POLECAM WSZYSTKIM!

      Usuń
  6. Jeszcze jedno pytanie czy solonkę zrobisz w ten sposób, że wszystkie przyprawy z wodą gotujesz?Czy do zimnej wody dodajesz sól i przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie gotuję. Jak mam dużo czasu, rozpuszczam sól w połowie szklanki ciepłej wody i wlewam do zimnej. A jak nie mam daję od razu do zimnej.

      Usuń
  7. Można sobie zrobić zapas i zamrozić? Nie zjemy 1kg, a szkoda roboty dla mniejszej porcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalałabym leciutko niedzielnym rosołkiem z odrobiną rozpuszczonej w nim na gorąco żelatyny i zawekowała, tak będzie pysznie.
      W sumie zamrożenie też powinno być ok.

      Usuń
  8. Jeśli wolnowar to ile godzin gotowania i na jakiej mocy?Czy wcześniej obsmażać łopatkę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie ma potrzeby obsmażania. Nie znam się na wolnowarze bo nie mam, one mają oznaczenia temperatury? Musi być podobnie jak w piekarniku, 10 godzin ok. 90 - 100 stopni.

      Usuń
  9. Dziękuje za odpowiedź:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. jemy z mężem od 3 dni, co mówi samo za siebie :D boska! jutro jadę zawieźć przepis mamie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna pominac cukier lub zmniejszyc jego ilosc o polowe? Mam w domu cukrzyka, ktory musi przeliczac kazdy gram cukru i do tego jeszcze fruktoza w jablkach. Czy ten cukier jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz pominąć lub jeśli to możliwe zmniejszyć ilość o połowę. A morwa nie załatwia sprawy? Mam znajomego co tą morwą dużo działa z cukrzycą.

      Usuń
  12. czy można w ten sposób upiec mięso z indyka ponieważ nie jadam wieprzowiny a przepis jest boski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam. Na pewno nie będzie tak soczyście, ale próbowałabym.

      Usuń
  13. Witam,Przepis fantastyczny, robilam bez jablek, mieso rozplywa sie w ustach, domownicy zachwyceni. Czy mozna w ten sposob upiec wolowine? Niebo na talerzu, to moje odkrycie tego roku - gratuluje i bardzo dziekuje! Pozdrawiam, Magdalena.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */