piątek, 28 października 2016

Najlepsze żeberka w kapuście z grzybami. Patelnie Woll

W kuchni nie lubię się niepotrzebnie napracować, bo po co. Przepisy na dania proste, łatwe, jednonaczyniowe i takie, po których goście oblizują się ukradkiem lubię najbardziej. Każdy takie lubi. Np.przepis na wieprzowinę pulled pork, która robi się sama, zadziałał na męża mojej Ewci tak. Dzwonię żeby zapytać jak wrażenia. A on na to, że przepysznie i rozpływa się w pochwałach. I dodaje: wiesz, że Ewcia piekła to mięso całą noc ??? No wiem, myślę sobie, samo się piekło, co za sztuka. Ach! Sztuka właśnie, ogarniam się, sama tłumaczyłam. By nic nie robiąc piec CAŁĄ NOC. I mąż w zachwycie, ba, cała rodzina w zachwycie, i Ewcia, która całą noc piekła (śpiąc, rzec jasna). To jest dopiero wyższa szkoła kulinarnej jazdy.
I tak samo łatwo i spektakularnie jest też tu. Mięciuśkie, rozpływających się w ustach żeberka w pysznej kapuście. Aromatyczne, cudnie pachnące danie, które robi się samo, podczas gdy ja sobie czytam, śpiewam czy tam coś. Przepis idealny na domowe obiady świąteczne i powszednie. Samorobiące się żeberka z kapustą.




Potrzebne jest przykrywane naczynie do pieczenia. Albo patelnia z odpinaną rączką, którą da się włożyć do piekarnika. Kto taką ma, ma jeszcze łatwiej, to baaaardzo przydatny, kuchenny gadżet.  
Użyłam patelni firmy Woll z linii Diamond Lite, które są dostępne w sklepie Gustus. Zagotowujesz lub rumienisz w nich mięso czy warzywa, odpinasz rączkę i  hop do piekarnika. 
Zmywania o połowę mniej.
 
Po włożeniu do szafki, mieści się jedna w drugiej, a rączki wkładam do środka patelni. Zostaje więcej miejsca na inne rzeczy. Jedna z moich patelni (28 cm) ma wysoki brzeg i może zastąpić duży rondel albo naczynie do zapiekania. Zmieści się w nim 2 kg żeberek w kapuście dla przynajmniej ośmiu osób.To jest coś! Żaroodporne pokrywy i uchwyty które posiada każde naczynie, mogą się nagrzać się w piekarniku do 250 stopni.



Patelnie Woll Diamond Lite są ciężkie, bardzo solidnie wykonane, zatem bardzo stabilne, mają grube dno i są ładne. Pokryto je powłoką tytanowo-diamentową, odporną na zarysowania. Nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek i można je myć w zmywarce, choć często wystarczy je wytrzeć papierowym ręcznikiem nawet bez użycia detergentów. Można smażyć na nich bez lub z minimalną ilością tłuszczu. Są energooszczędne w gotowaniu (do 60%) i pieczeniu (do 90%), i długo utrzymują ciepło. 
Powiem Wam - porządne patelnie, to porządne patelnie. Do smażenia, duszenia i pieczenia. Nic nie przywiera, oszczędza się czas i jest znacznie łatwiej. Przygotuję w nich od zwykłej jajecznicy po mięsne i warzywne gulasze i pieczyste a nawet gołąbki. Kiedy ostygną, odpinasz rączkę - łatwy klik - i siup naczynie do lodówki. Naprawdę je lubię.

Przepis na najłatwiejsze żeberka w kapuście z grzybami.          

 składniki ( na 4 -5 osób) :
- ok. 1 kg ładnych, nietłustych, wieprzowych żeberek
- dwie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 dag suszonych grzybów
- dwa liście laurowe
- szklanka wody
- łyżka miodu
- 3/4 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego, białego wina
- łyżka ciemnego sosu sojowego lub 3 łyżki jasnego
- ew. kieliszek brandy lub whiskey
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka majeranku
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- 40 dag kapusty kiszonej
- 30 dag pieczarek
- dwie łyżki siekanego koperku

Piekarnik ustawić na 150 stopni. 
Żeberka pokroić na kawałki z dwiema kostkami.
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki lub zostawić w całości. Suszone grzyby pokruszyć.
Do wysokiej patelni  lub do garnka włożyć żeberka, cebulę, czosnek, pokruszone grzyby, liście laurowe. Wszystko zalać wodą, dodać łyżkę miodu, wlać wino, sos sojowy, brandy. Dodać tymianek, majeranek i wszystko razem zagotować. Osolić, dodać pieprz i słodką paprykę.   

   




Wszystko wstawić pod przykryciem do piekarnika. Piec 2,5 godziny. 

Kapustę, jeśli bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie. Pokroić, rozłożyć na żeberkach, ponownie przykryć naczynie i piec jeszcze ok. 30 minut.




Pieczarki pokroić w grube plastry, podsmażyć na łyżce rozgrzanego masła na złoty kolor. Wyłożyć na upieczone mięso z kapustą, lekko posolić, nieco przemieszać i całość posypać siekanym koperkiem.






    Mówię Wam - niebo na talerzu :)

15 komentarzy :

  1. Patelnie świetnie, a danie przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię je nieco inaczej ale następnym razem zrobię "po twojemu" zazdroszczę patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jesienią i zimą jadam częściej żeberka, spróbuję tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, że mnie zrobiłaś bohaterką opowieści, i jednocześnie bohaterką kuchni ( którą na co dzień nie jestem) :* Dodam tylko, że to był urodzinowy obiad rodzinny dla męża, na którym była moja teściowa. Przez 28 lat wspólnego pożycia jeszcze nigdy mnie tak nie wychwaliła kulinarnie. Wieprzowina otwiera serca, prawdę mówiło Niebo. Wyszła z prośbą o przepis. Opalanko droga, dzięki Ci składam i obiecuję wierność <3 Lecę do sklepu po żeberka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny pomysł na mięsiwo :) a o patelniach marze skrycie bo całkiem nie na moja kieszeń :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składasz zamówienie do wszechświata, myślisz sobie jak będzie przyjemnie je mieć, z dużym przekonaniem. I zobaczysz - zadziała. Daj znać !:)

      Usuń
  7. Czy zamiast pieczenia w piekarniku można gotować na małym ogniu na kuchni? Nie mam piekarnika:-(

    OdpowiedzUsuń
  8. A można dać karkówkę zamiast żeberek?:) Nie cierpię żeberek, ale się nie znam...:]

    OdpowiedzUsuń
  9. Wstawiłam do piekarnika. Jednak martwię się, że zalałam danie zbyt dużą ilością wody. Przykryła powierzchnię. Odlać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, gdyby pozostało jej dużo do końca, odparuj w połowie pieczenia zdejmując pokrywę.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */