wtorek, 18 października 2016

Przepis na kurczaka po indyjsku

Kuchnia indyjska przyprawami stoi. W restauracjach koncentruję się głównie na ilości papryczek w menu, bo hindusi mają zupełnie inną niż ja wrażliwość kubków smakowych. Już jedna papryczka w spisie potraw powoduje, że na wszelki wypadek pytam o mleko czy jogurt, które zapobiegną ewentualnym mocnym wrażeniom. W domowej kuchni daję ostrości tyle na ile danego dnia mam ochotę, zazwyczaj nie przekraczam jednopapryczkowego oznaczenia. Kto chce, daje więcej pieprzu cayenne i sprawę ostrości ma załatwioną.
Wykonanie całego dania nie zajmuje mi więcej niż pół godziny a nadaje się na każda okoliczność, na zwykły obiad czy na kolację z przyjaciółmi. Przepis na kurczaka jest łatwy i nie ma tu skomplikowanych czynności. 
Rzecz jasna - lepiej by kurczak był zagrodowy, czyli z ekologicznych hodowli. Kto ma możliwość - koniecznie niech korzysta.
Najczęściej podaję z ryżem, który gotuje się w tym samym czasie kiedy przygotowuję kurczaka. Lepiej smakuje ten zwyczajny, niekonfekcjonowany w plastikowe torebki. By był sypki trzeba go tylko dobrze wypłukać. Wypłukane ziarenka zalewam gorącą wodą z czajnika, ok. 2 cm nad powierzchnię ryżu, trochę solę i na najmniejszym ogniu pyrkoli się pod przykryciem 15 minut od zagotowania wody. Ot, cała filozofia.
  
 



składniki ( na 4 osoby): 

- ok. 60 dag mięsa bez kości ( np.piersi lub udka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- dwie czerwone słodkie papryki  i ewentualnie mała ostra czuszka pozbawiona pestek
- 20 g świeżego imbiru
- 50 g orzechów nerkowca (kto nie ma - może pominąć)
- 150 ml domowego przecieru pomidorowego, passaty pomidorowej lub kilka pomidorów z puszki
- łyżka masła  najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
- łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne- mniej lub więcej, jeśli lubimy mniej/bardziej ostro, pół łyżki curry, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 - 36% (kwaśna 18 % od biedy też się nada)

 do posypania - siekana natka pietruszki lub kolendra  

Kurczaka pokroić w grubą kostkę, posolić, odstawić.
Obraną cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszać.
Na głębokiej, dużej patelni, szerszym, rondlu z nieprzywierającą powłoką lub w woku  rozgrzać masło, włożyć warzywa, smażyć na średnim ogniu mieszając aż cebula zrobi się szklista i lekko zmięknie. Posypać cynamonem, curry, pieprzem, smażyć jeszcze chwilkę.
Przesunąć warzywa na bok naczynia i dodać kurczaka. Smażyć krótko mieszając.
Wlać pomidory, śmietankę, pół szklanki wody ( lub lepiej jeśli mamy - rosołu) gotować mieszając jeszcze kilka minut sos lekko zgęstnieje. Przykryć naczynie pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. 
Orzechy nerkowca drobno posiekać lub utłuc w moździerzu, posypać sos, wymieszać.


     Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 

14 komentarzy :

  1. Tak, na pewno wypróbuje uwielbiam tego typu smaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. O. A na tyle żeby zmniejszyć w przepisie ilość pieprzu?

      Usuń
    2. Opalanka, przepraszam, dopiero przeczytałam: 1/4 łyżeczki chilli. Dałam kopiaste pół :D Lubię ostro, zatem zobaczyłam co chciałam zobaczyć. :)

      Usuń
    3. A z ryżem przemówiłaś mi do rozsądku. Zjadamy co mamy i kupuję na wagę.

      Usuń
    4. Dobrze zobaczyłaś wcześniej, zmieniłam :) Często szacuję na oko i dla pewności opisałam nieco inaczej, by każdy miał wybór:)

      Usuń
    5. Osz Ty :) Pysznee.
      Z innej beczki - moja potrawa miała żółty kolor (pomarańczowy?), u Ciebie jest bardziej 'pomidorowy', bardziej mi się podoba, dlaczego? Czy to 'wina' aparatu?? ;)

      Usuń
    6. daj czerwonej,słodkiej papryki,pomidory mają różne kolory i czasem curry zdominuje kolorem.

      Usuń
    7. Tak zrobię następnym razem.

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba dodatek nerkowców - brzmi pysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam akurat imbir marynowany, nada się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To inny smak i nie smażyłabym. Możesz pominąć.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */