środa, 12 października 2016

Rogaliki z ciasta z marchewką. Rogaliki marchewkowe z dżemem lub marmoladą

Do rogalików można włożyć rozmaite smaki marmolady, gęstego dżemu, powideł czy sera jak do naleśników. Idealny będzie gęsty dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy czy morelowy. Dla podkręcenia smaku można go wymieszać z dużą szczyptą mielonego imbiru. Będzie pysznie i rozgrzewająco.
Rogaliki dłużej pieczone - ok. 25 - 30 minut staną się kruche. Przy krótszym czasie pieczenia, np. 15 - 20 minut uzyskamy miękkie ciasteczka. Sami zdecydujcie jakie wolicie.
By uzyskać całkiem kruche ciasto, trzeba pamiętać, że nie lubi długiego wyrabiania. Masło powinno być zimne, z lodówki, a temperaturą rąk i otoczenia powodują że mięknie. Nie jest ważne bardzo staranne połączenie składników, nie musi być idealnie gładko. Gotowe ciasto - siup do lodówki.
Istnieją specjalne noże siekające do kruchego ciasta, a ja mam do niego mały malakser. Jeśli ktoś lubi szarlotki, rogaliki, tarty, inne kruche ciasta i nie ma, warto rozważyć zakup. Urządzenie trze też marchewkę, ziemniaki, kroi na plasterki i z powodu małych rozmiarów nie zajmuje dużo miejsca w szafce.  



składniki: 

- 200 g zimnego masła
- dwie szklanki mąki
- dwie średniej wielkości marchewki  (ok. 200g)
- 4 łyżki cukru
- ew. łyżka -dwie lodowatej wody

do środka - gęsty dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy

Wierzch ciastek można posypać cukrem pudrem, polukrować (trzy łyżki cukru pudru rozetrzeć z odrobiną soku z cytryny) lub zrobić polewę z białej czekolady.

Masło posiekać, dodać mąkę i cukier, zagnieść szybko na okruchy. Kiedy powstaną, dodać stratą na drobnych lub średnich oczkach tarki marchewkę. Gdyby ciasto było bardzo suche i nie chciało się połączyć, można dodać do niego łyżkę wody.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Można również do zamrażarki, będzie krócej- na ok. 25 minut.
Blat lub stolnicę mocno podsypać mąką. Z ciasta oderwać 1/3 i rozwałkować lub rozgnieść dłonią na okrągły placek wielkości ok. 20 cm, o grubości ok. 3-4 mm. Kółko wycinam pokrywką, można też nożem, nożem do pizzy lub przy pomocy talerza.


Podzielić ciasto na 8 trójkątów. U szerszego brzegu położyć porcję (łyżeczkę) dżemu i zawinąć formując rogalik.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciastka.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca na 20 - 25 minut. Gdyby mocno się rumieniły trakcie pieczenia - można je luźno okryć folią aluminiową.

Po upieczeniu od razu wyjąć z pieca i studzić na metalowej kratce.


         Mówię Wam - niebo na talerzu:)
  

7 komentarzy :

  1. Super! Ciasto marchewkowe robiliśmy, teraz pora na rogaliki wg Twojego przepisu...piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez jajek te rogaliki? Marchewkowych jeszcze nie próbowałam :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem czy można użyć mąki bezglutenowej np. kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */