środa, 16 listopada 2016

Łatwy chleb bez zagniatania. Prosty chleb na drożdżach

Chleb z poniższego przepisu nie wymaga zagniatania, można wymieszać składniki ręką lub łyżką. Miesza się je na przykład wieczorem a rano piecze. Albo miesza rano, a wypieku dokonuje popołudniem, po przyjściu z pracy. Za formę służy żaroodporne, zamykane naczynie albo żeliwny garnek, dlatego piszą o nim na forach - chleb z garnka. Ten chleb lubi malowniczo, rustykalnie pękać, ma chrupiącą skórkę i duże dziury. Łatwy chleb na drożdżach, jasny chleb pszenny.
Domowy chleb może być krzywy i popękany, rośnie raz tak, raz siak. Kto tego nie wie, zwyczajnie o domowym chlebie nie ma pojęcia i umysł nawykł mu do wizerunku przemysłowej kalki. Zdarzy się rzecz jasna i tak, że uda się jak z piekarni, równiuśko, jak u piekarzy którzy od lat wypiekają setki bochenków dziennie. Troszkę łatwiej jest z chlebem, który rośnie w foremce. A w bochenku, z wyrastaniem w koszyku, tworzy się chleb indywidualista. Po wielu próbach, wzlotach i upadkach już wiem, czego potrzebuje zdrowy, pracujący zakwas- przepis.  I gdybym miała ująć to w krótkich słowach - stałej temperatury ok. 24 - 26 stopni. Teraz zamykam go w lekko ogrzanym piekarniku.
Na zakwasie najczęściej wypiekam swoje nierówne i bardziej foremne chleby. Są dni, że nie mam czasu się nad nim pochylić i na czas dokarmić. Albo zwyczajnie potrzebuję odmiany. Na taką okoliczność trzymam w kuchennej szafce lub lodówce drożdże. I powstaje taki model. 







składniki ( na mały bochenek, na duży trzeba podwoić składniki, naczynie ok. 22-24 cm) :

- 450 g  mąki pszennej typ 550 -650
- 300 ml letniej wody
- łyżeczka suszonych drożdży lub 25 g świeżych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli

Jeśli używamy suchych drożdży (instant), składniki wymieszać w dużej misce i odstawić przykryte spożywczą folią na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Jeśli drożdże są świeże, należy je przed dodaniem rozpuścić w wodzie. Ciasto lekko wyrośnie i będzie miało luźną, klejącą konsystencję.

Po 8-12 godzinach wyrastania ciasta, naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek wysmarować cienko olejem i oprószyć mąką lub otrębami.  
Blat podsypać mocno mąką i wyłożyć na nią ciasto. Złożyć je na cztery, jak w kopertę, nie musi być równo i kształt nie ma większego znaczenia, ciasto jest dość lejące. Następnie, na ile to możliwe, umączonymi dłońmi uformować je w kulę.
Puste naczynie z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 240 - 250 stopni.
Kiedy się całkowicie rozgrzeje, ostrożnie, przy pomocy grubych rękawic wyjąć je z pieca i przełożyć do niego ciasto. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 10 - 15 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, wyjąć chleb i przełożyć na metalową kratkę. Postukany placem od spodu powinien wydać charakterystyczny, głuchy odgłos. Jeśli go brak, należy zmniejszyć temperaturę w piecu do 200 st, ponownie włożyć tam chleb, już bez naczynia, na kilka minut.


Mówię Wam - niebo na talerzu :)

  
  
  

12 komentarzy :

  1. próbowałam już kilka razy upiec chleb i nigdy mi się to nie udało, więc się zniechęciłam ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No powiem Ci, ja też ćwiczyłam wiele razy zanim zrozumiałam o co mu chodzi. Ten jest łatwy, spróbuj.

      Usuń
  2. A czy można do wypieku tego chleba użyć mąki Lubella Pełne ziarno 3 zboża? Znalazłam w necie info, że jest to typ 1600 więc chyba niezbyt pasuje ale może się mylę :)
    A tak w ogóle to chciałam pogratulować Pani strony. Już kilka przepisów wykorzystałam - hitem są szybkie ciasteczka owsiane, błyskawiczne maślane i kilka sałatek. Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Powinno się udać. Tylko chleb będzie ciemniejszy i inny w smaku.

      Usuń
  3. Uwielbiam samodzielnie wypiekane chleby, ten zapach..mmm...super ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie skórka jest bardzo chrupiąca!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. A ten olej w temperaturze 250 stopni nie będzie już dymił?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam podobne przepisy na wyrob chleba ale garnek wstawia sie suchy, bez oleju do nagrzania w piekarniky w temp. 235C przez 20min. Jest to wg. ksiazki "Flour Water Salt and Yeast".

      Usuń
    2. Bardzo możliwe że można olej ominąć. Nie sprawdzałam.

      Usuń
  6. Bardzo mnie zaciekawił ten sposób upieczenia chleba, na pewno wypróbuję, dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */