niedziela, 20 listopada 2016

Jak się smaży skórkę pomarańczową? Skórka pomarańczowa w cukrze

Podczas smażenia calusieńki dom pachnie obłędnie. Żaden syntetyczny aromat nie podrobi tego który powstał z naturalnego produktu. Najpiękniejsze dla mnie - raz - kiedy smażą się śliwkowe powidła, klękajcie narody. No i kiedy skórka - dwa. Sezon na pomarańcze zaraz się rozpocznie.
By skórka po usmażeniu nie była gorzka, trzeba z niej całkowicie usunąć białą część - albedo. Niektórzy skrawają ją na sucho, nożykiem. To trudniejszy wariant. A inni moczą skórkę przez noc w wodzie, biała część nasiąka i mięknie, wtedy jej usunięcie jest o wiele łatwiejsze.
Skórki do smażenia można gromadzić przez kilka czy nawet kilkanaście dni, nie zawsze uda nam się nakłonić rodzinę do szybkiego spożycia dużej ilości owoców w krótkim czasie. Można zbierać je i  trzymać kilka dni w wodzie, pamiętając o jej codziennym wymienianiu albo pozostawiać w suchym miejscu i namoczyć dopiero po uzbieraniu odpowiedniej ilości.
Jeśli przy produkcji skórki powstanie nam większa ilość syropu niż jest potrzebna do zalania skórki - świetnie. Gorąca herbata z takim aromatycznym syropem, to jest dopiero cymes. 
Warto zadać sobie trud i poszukać pomarańczy organicznych, z ekologicznych upraw, niewoskowanych. Pewności nie mamy, ale może być o wiele zdrowiej. 
W ten sam sposób można przygotować kandyzowaną skórkę z cytryny.
Przepis na smażoną skórkę pomarańczową.




 na ok. 300 - 350 ml kandyzowanej skórki 

- 6 pomarańczy, najlepiej z niezbyt grubą skórką
- 2 szklanki cukru
- pół szklanki wody
- dwie łyżki soku z cytryny 

Pomarańcze wyszorować pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem. Obrać i skórkę zalać zimną wodą do całkowitego przykrycia. Odstawić na kilkanaście godzin.
Wyjąć z wody, nożykiem ściągnąć całą białą część.
Pomarańczową część skórki pokroić w kosteczkę.
Zalać wrzątkiem w rondelku, do przykrycia, zagotować i wodę odlać. Czynność powtórzyć.
Cukier wymieszać z wodą, zalać obgotowaną skórkę i gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Kiedy skórka stanie się lekko szklista, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze ok. 15 minut.
Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Przekładać do małych słoiczków, przechowywać w chłodnym miejscu. Można też zamrozić w małych porcjach. Nadmiar syropu jeśli będzie - używać do herbaty.     


 Mówię Wam -niebo na talerzu:)

   

2 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */