czwartek, 24 listopada 2016

Krajanka piernikowa. Pyszne pierniczki z Bazylei

Pyszne, pachnące, klejące w konsystencji i łatwe do zrobienia pierniczki Basler Leckerli. Do ciasta dodaje się dużo migdałów i pomarańczowej skórki, wrzuciłam też rodzynki, choć pewnie w Szwajcarii, skąd pochodzą te ciastka ich nie dodają. Do wykonania ciasta nie używa się tłuszczu ani jajek. Miesza się mąkę, dużą ilość miodu i bakalii, i powstaje lepkie ciasto, które trzeba  po prostu przełożyć na blaszkę. W zależności od rodzaju miodu i wilgotności mąki będzie bardziej lub mniej płynne, choć najczęściej jest kleiste i wymaga nieco cierpliwości przy wyjmowaniu z miski. Bardzo polecam do zrobienia już teraz, nie tylko na święta, ciastka są bardzo, bardzo dobre. Bez lukru cytrynowego można je przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, np. z kawałkami jabłka w środku by zachowały miękkość. Jabłko co dwa dni należy wymienić.
Można też sporządzić lukier z cukru pudru i wody, ten zastyga w chrupiącą skorupkę, nie klei się jak ten cytrynowy i nie pobrudzi ciastek w pojemniku.






składniki: 

- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka przyprawy do pierników (przepis na domową przyprawę do pierników)
- łyżka mielonego cynamonu
-300 ml płynnego miodu (ten, który się skrystalizował należy lekko podgrzać)
- 3 łyżki cukru (można pominąć jeśli nie lubimy bardzo słodkich wypieków)
- 250 g siekanych migdałów bez skórki (można kupić od razu obrane lub zalać wrzątkiem i moczyć kilka godzin, skórka łatwo wtedy zejdzie)
- 100 g smażonej skórki pomarańczowej
- ew. 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki koniaku lub likieru (amaretto, cytrynowy) 

na lukier: 
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. 2 łyżki soku z cytryny lub wody

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, sodę, przyprawę do pierników i cynamon wymieszać w dużej misce. 
Jeśli miód się skrystalizował, trzeba przełożyć do rondelka i lekko podgrzać z cukrem, przestudzić.
Miód z cukrem wlać do mąki, dodać migdały, skórkę, rodzynki i koniak. Wymieszać dużą łyżką. Gdyby ciasto było bardzo gęste, można dodać do niego dwie, trzy łyżki mleka. Ma być lepkie i klejące. Umączoną dłonią przełożyć masę na blaszkę i wyrównać na grubość ok. 1 cm.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut, nie dłużej, mimo, że ciasto może wyglądać na nieupieczone. Nabierze sztywności podczas studzenia, po wyjęciu z pieca.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny lub wodą. Jeśli lukier będzie rzadki -dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - wody lub soku.
Posmarować jeszcze ciepłe ciasto i kroić na kawałki ok. 4x4 cm.
  
 

Mówię Wam - niebo na talerzu :)
 

8 komentarzy :

  1. Fajne te pierniczki i takie szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanko;) jakiej innej blaszki można użyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwie dużej albo dwóch mniejszych,które obie zmieszczą się do piekarnika, ciasto ma mieć wysokość ok. 1 cm zatem jest niziutkie. Na zdjęciu jest nieco za wysokie.

      Usuń
  3. Czy można użyć maki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem tylko, czy ta sztuczka z jabłkiem działa. W zeszłym roku spróbowałam, nic nie pomogło i jeszcze wszystko mi tak gorzej jabłkowo pachniało / smakowało. Jakoś mi się ten smak gryzł z normalnym pierniczkowym.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */