sobota, 5 listopada 2016

Proste ciasto z jabłkami. Przepis na ciasto z jabłkami i karmelową polewą

Wilgotne, długo zachowujące świeżość ciasto. Kto ma mikser wie, że da się zrobić placek w pięć minut. Z obieraniem jabłek - siedem. Ja mam domowe karmelizowane jabłka w słoikach, zatem minut pięć wystarczy. By zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca dobrze jest wyjąć dwie godziny wcześniej produkty z lodówki. No i mieszać wszystko niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Kiedy doda się do mąki proszek, sodę i w dodatku owoce, reakcja wytwarzająca dwutlenek węgla dla spulchnienia zachodzi szybko. I niech sobie zachodzi już w piekarniku, nie na kuchennym blacie. Dlatego dobrze rozpocząć pracę od włączenia piekarnika. Po upieczeniu zaś, niech ciasto ostygnie, krojone jeszcze gorące zmieni fakturę na lekko zakalcowatą, nieco widoczną na zdjęciach:)
Przepis na łatwe ciasto ucierane na jogurcie łatwo znaleźć w babcinych zapiskach, choć nasze babcie chętniej używały śmietany. Można ją również zastąpić kefirem albo zsiadłym mlekiem.  



składniki (na małą keksówkę ok. 11x26cm): 

-170 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru (110g)
- 4 jajka
- 230 g mąki pszennej (może też być mieszanka mąk bezglutenowych)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki gęstego jogurtu ( np. greckiego)
- 2 duże, twarde jabłka (lub 200 ml karmelizowanych jabłek domowych)

polewa 
- 3-4 łyżki masy krówkowej z puszki lub polewa karmelowa z tego przepisu
płatki migdałów lub połówki orzechów do dekoracji 

Piekarnik ustawić na 170 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować cienko masłem i wysypać tartą bułką.  
Masło utrzeć do białości z cukrem. Nie przestając miksować dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać w osobnej misce z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem a następnie wsypać do masy maślano- jajecznej. Wymieszać wszystko dodając jogurt. Na końcu dodać pokrojone w grubą kostkę (ok.2x2 cm) jabłka, ponownie zamieszać.
Masę przelać do formy i od razu wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut. Gdyby wierzch mocno się rumienił, przykryć go luźno arkuszem aluminiowej folii.
Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być nieoklejony.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Masę krówkową podgrzać wstawiając puszkę do rondelka z gotującą się wodą. Podgrzewać aż stanie się rzadka. Polać ciasto i udekorować połówkami orzechów lub podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, ewentualnie smażoną, pomarańczową skórką. 


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

13 komentarzy :

  1. Wygląda cudnie!
    Musi niebiańsko smakować...

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobnie, tylko daję jeszcze krówki do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co robimy z jabłkami? 😉 rozumiem, że dodać do masy na samym końcu, ale mają być starte na tarce czy pokrojone w kostkę?

    OdpowiedzUsuń
  4. pokrojone w kostkę . Już dopisuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłka i karmel - idealny duet:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta polewa wygląda świetnie!<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna szukam polewy na ciasto innej niż tradycyjna czekolada i proszę znajduję właśnie u Ciebie znakomitą na bazie masy krówkowej i jeszcze w połączeniu z szarlotką. Absolutny obłęd smakowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pyychaaaa:)) Dziękuję za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto. Udało się mimo dwóch lewych rąk jeśli chodzi o pieczenie ciast. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */