piątek, 18 listopada 2016

Prosty makowiec z kruszonką

Nie każdy ma ochotę i czas na zwijanie tradycyjnej rolady makowej. Makowiec na kruchym cieście przygotowuje się łatwiej i szybciej.  A na mak i śledzie jak raz przychodzi ochota jesienią i zimą, znacie to?
Czasu na pieczenie nie miałam wczoraj nic a nic. Między jednym telefonem a drugim, ze słuchawką przy uchu, wymieszałam jednak i jest. Wszystko dlatego, że genialny ktoś wpadł na pomysł sprzedawania zmielonego już maku. Wybawco mój, o ile dzięki tobie jest mniej sprzątania w kuchni. Kto mieli mak maszynką, wie o czym mówię. Cierpliwość trzeba mieć anielską.
Kruche ciasto zagniata się migiem. Wystarczy palcami rozetrzeć mąkę z cukrem na okruchy- kruszonkę. Można użyć malaksera, jest jeszcze szybciej. W czasie kiedy ciasto się podpieka, gotuje się w mleku mak. Potem miesza ze składnikami, które sprawiają, że masa jest bardzo wilgotna, lekko kleista i pachnąca.
Pyszna sprawa. Kto ma większą ilość biesiadników, niech piecze z podwójnej porcji. Polecam nie tylko na święta.

P.S. W zakładce SKLEP pod nagłówkiem bloga pojawiły się rozmaitości do kupienia. Polecam :) 




składniki ( na małą tortownicę - 20-21cm) : 

na kruche ciasto   
- 270 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 4 czubate łyżki cukru
- dwie łyżki bardzo zimnej wody
- szczypta soli

na masę makową  

- 200 g trzykrotnie zmielonego mielonego maku (można kupić gotowy zmielony, nie chodzi o masę makową w puszce)
- półtorej szklanki mleka
- 50 g rozpuszczonego przez podgrzanie masła
- 100 g siekanych migdałów (najlepiej bez skórki)
- dwie łyżki rodzynek
- łyżka siekanej, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- łyżka mąki
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki amaretto lub rumu lub kilka kropli esencji rumowej lub migdałowej
- mandarynki w puszce lub jedna wyfiletowana, całkowicie pozbawiona skórek i błon pomarańcza
- 3 białka

Piekarnik ustawić na 180 st. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.

Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu mieszając ok. 20 minut. Mleko powinno się wchłonąć. Gdyby następowało to szybko i masa stawała się całkiem sucha - płyn nieco uzupełniać. 
Zestawić z ognia, ostudzić.

Podczas stygnięcia maku, wszystkie składniki ciasta zagnieść palcami na okruchy. Połową wykleić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę odstawić chwilowo do lodówki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika i podpiec na złoty kolor (ok. 15 minut). 

Do wystudzonego maku dodać stopione masło, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, łyżkę mąki, miód, likier, sól i posiekane w kostkę mandarynki lub pomarańczę.
Białka ubić na sztywną pianę, porcjami wmieszać w masę makową.
Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Na wierzch wysypać kruszonkę wyjętą z lodówki.
Piec ok. 45- 50 minut aż wierzch ciasta się zrumieni.
 

 inspiracja - tutaj

Mówię Wam - niebo na talerzu :)

 

9 komentarzy :

  1. uwielbiam wszystko co ma mak, pysznie wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię takie przepisy do zrobienia "między jednym telefonem a drugim" ;) :D A tak generalnie święta są fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazwyczaj w okolicach świat piekę rolady makowe, ale chyba na tegoroczną wigilię pokuszę się o taki makowiec.
    Jesteś dla mnie skarbnicą inspiracji kulinarnych;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Ten makowiec ma jeszcze taką zaletę, że trzymany pod kloszem mniej wysycha niż rolady.

      Usuń
  4. Czy do tego ciasta kruchego nie dajesz żółtek???np. tych co zostają z masy makowej???

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę, podaj rozmiar tortownicy, bo chyba tego nie ma w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  6. 20- 21 cm, już dopisałam, dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */