czwartek, 15 grudnia 2016

Biszkopt z kremem karmelowym. Tort orzechowo- karmelowy

Łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, wilgotne ciasto biszkoptowe- biszkopt z dużą ilością siekanych orzechów. Nie trzeba używać proszku do pieczenia, napowietrzona masa trzyma fason bez jego pomocy, a po upieczeniu  bardzo dobrze daje się nasączać. Ciasto jest miękkie, nieprzesadnie słodkie, a kawałeczki orzechów przyjemnie chrupiące. Na zdjęciu widoczny jest torcik z połowy porcji, upieczony w formie 16 cm, wyrósł pięknie i dał się przekroić na 4 warstwy. By biszkopt było łatwiej kroić, lepiej upiec go dzień wcześniej przed składaniem. Poprzedniego dnia mieszam również składniki ponczu, by dobrze ostygły, następnego dnia zostaje tylko ubicie kremu i złożenie ciasta w tort. Bardzo dobre ciasto na święta, sylwestra i karnawałowe szaleństwa.



na biszkopt (tortownica 22-23 cm) :

- 6 dużych jajek  (lub 7 mniejszych)
- pół szklanki cukru (110g) 
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej ( 110g)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( 50 g)
- 3 łyżki kawy zbożowej (użyłam takiej o smaku karmelowym)
- ok. 5-6 łyżek (15 dag)  posiekanych orzechów laskowych lub mieszanki laskowych z włoskimi

do nasączenia: 
-0,5 l przegotowanej wody osłodzonej łyżką cukru,
-trzy łyżki soku z cytryny
-kieliszek lub dwa ulubionego likieru, wódki lub mały kieliszek spirytusu

do przełożenia: 
- kilka łyżek dżemu pomarańczowego, morelowego lub z czarnej porzeczki

krem 
- 400 ml śmietanki 30 -36%
- 400 ml sera mascarpone
- trzy łyżki cukru
- 2 łyżki kawy zbożowej
- łyżka gotowej masy krówkowej z puszki lub dwie łyżki sosu karmelowego (50 g cukru rozpuścić bez mieszania na gorącej patelni, dodać 80 ml śmietanki - wymieszać, powinien powstać gęsty sos)  


Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegów formy niczym nie smarować. Piekarnik ustawić na 170 st. 
Żółtka bardzo dokładnie oddzielić od białek, nie może się w nich znaleźć nawet odrobinka żółtka,
uniemożliwi to prawidłowe ubicie piany.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru i ubijać aż masa stanie się lśniąca.
Odłożyć mikser, dodawać o jednym żółtku i łyżką, mieszając od dołu ku górze, każde kolejno wmieszać.
Obie mąki i kawę zbożową wymieszać razem w osobnym naczyniu.
Przy pomocy sitka, małymi porcjami wsiewać mieszankę do masy. Dodawać następną dopiero jak poprzednia zostanie dokładnie połączona. Chodzi o to, by powietrze z ubijania piany nie zostało wypchnięte z ciasta, to ono nada mu puszystości. Stąd też wolne, nieśpieszne mieszanie przy pomocy zwykłej łyżki. Na końcu wmieszać kolejno po łyżce siekanych orzechów. Masę przelać do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut. Patyczek do szaszłyków wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy.Wyjąć formę z piekarnika i upuścić ją z wysokości ok. 60 cm na podłogę lub kuchenny blat. Pozwoli to wyrównać powierzchnię ciasta i zapobiegnie opadnięciu. Wstawić ponownie ciasto do wyłączonego piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Śmietankę z serem mascarpone ubić na sztywno. Kiedy masa zgęstnieje, dodawać po łyżce cukru, kawy i masy krówkowej lub ostudzonego sosu karmelowego. Jeśli masa krówkowa jest gęsta, puszkę można wstawić do gorącej wody, powinna rozluźnić konsystencję na bardziej płynną.

Biszkopt przekroić na trzy warstwy. Ułożyć pierwszą na paterze lub talerzu, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować dżemem a następnie ok. 1/3 ilości kremu.
Przykryć kolejną warstwą, nasączyć biszkopt, posmarować kremem, i podobnie z ostatnia warstwą. Udekorować wierzch orzechami lub innymi bakaliami.
  

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

4 komentarze :

  1. wygląda obłędnie po prostu,musi smakować wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym się różnią torty od innych słodkich wypieków? U ciebie widać gołym okiem - wyglądają obłędnie. A jak to mawia babcia mojego męża (95 wiosen): najlepsze torty, to te dobrze nakropione ;) Muszę kiedyś zrobić dla niej Twój 'tort karmelowo - orzechowy'.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */