wtorek, 6 grudnia 2016

Piernikowe, popękane ciasteczka na Boże Narodzenie

Ulubione ciasteczka moich przyjaciół. Miękkie w środku, z popękaną skórką, którą uzyskuje się przez wcześniejsze schłodzenie ciasta w lodówce. Miód, cynamon, ulubione bakalie i mieszanka przypraw do piernika (tutaj przepis na domową) właściwie każde ciastka zmienią w bożonarodzeniowy wypiek. Pachnące pyszności, które można zabrać jeśli się idzie z wizytą. Albo zapakować w celofanowe torebki z kokardkami i dołączyć do świątecznych prezentów.
W zakładce PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE można poszukać inspiracji na świąteczny stół. Nie mogę uwierzyć, że to już zaraz, za momencik. Karp i grzybowa, i czerwony barszcz, i kapusta z grochem. I prezenty. No coś podobnego! :)




składniki ( na ok. 35-40 ciasteczek) : 

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( po 100 g każda)
- 100 g masła
- pół szklanki cukru ( 110g)

- dwie łyżki miodu
- 3 duże jajka
- 1 i 2/3 szklanki mąki  (270g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich (niekoniecznie), dwie łyżki rodzynek, siekane migdały, łyżka skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- dwie łyżki przyprawy do pierników (przepis na domową przyprawę do pierników tutaj)
- łyżka cynamonu
- cukier puder do obtoczenia ciastek

Czekoladę rozpuścić z masłem na małym ogniu, mieszając, by masa się nie przypaliła. Ostudzić (można włożyć naczynie do zimnej wody).
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w dużej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru a następnie po jednym żółtku i ekstrakt z wanilii. Do masy jajecznej dodać ostudzoną czekoladę z masłem i miód Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z przyprawą do piernika i cynamonem, wsypać do masy jajeczno-czekoladowej, dodać bakalie. Ponownie dobrze wymieszać, odstawić wszystko do lodówki na 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Duże, płaskie blaszki  wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Przy pomocy łyżeczki odrywać porcje ciasta (będzie twarde), toczyć dłonią kulki wielkości małego orzecha włoskiego, panierować w cukrze- pudrze. Ułożyć na blaszce zachowując 2- 3 cm odstępu. Piec na funkcji "termoobieg" dwie blaszki na raz lub pojedynczo, bez termoobiegu na funkcji "góra-dół", jedną porcję odstawiając na czas pieczenia pierwszej do lodówki. Piec 10 minut, bez termoobiegu- 10- 12. Nawet jeśli wydają się miękkie i niedopieczone - wyjąć na kratkę, zesztywnieją w trakcie stygnięcia.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

16 komentarzy :

  1. Takie są najlepsze! Pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są przepyszne, parę lat temu je robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja proszę o jakiś sprawdzony przepis na świąteczny keks:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe... też będę takie robić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wyglądają, od razu bym kilka porwała ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę zrobić te ciasteczka z tydzień przed świętami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Zamknij je tylko w jakimś szczelnym słoju, żeby nie wyschły.

      Usuń
  7. Nie dziwię się, że ulubione. Wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  8. W wykonaniu nie ma mowy o przyprawie piernikowej i cynamonie, więc łatwo zapomnieć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już dopisałam.

      Usuń
    2. Ciasteczka są pyszne, to nie tylko moje zdanie, ale też 4 innych osób. Powszechny zachwyt 😀

      Usuń
    3. Moje ulubione, zjadłam zdaje się pół porcji sama:)

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne nie tylko na święta!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */