poniedziałek, 12 grudnia 2016

Rolmopsy. Marynowane śledzie zawijane z cebulą

By nie mieć zbyt dużo pracy przed samymi świętami, niektóre rzeczy można przygotować wcześniej. Kapusta z grochem na przykład - spokojnie wytrzyma tydzień w lodówce. Podobnie mają pierniczki nadziewane,  śledź marynowany, bigos, kapusta z grzybamiPierogiuszka zamrażam i wyciągam dopiero w samą wigilię przed podaniem.
Zatem do rzeczy. Rolmopsy spokojnie poleżą w zalewie tydzień. Można je zrolować tuż przed podaniem albo od razu znaleźć odpowiednie naczynie w którym utrzymają formę. Płaty przecinam wzdłuż na pół, by były niedużą, odpowiednią porcją na kilka kęsów. To dobra przekąska na wigilię i na imprezę sylwestrową.
W zakładce przepisy na Boże Narodzenie - tutaj jest 114 przepisów dla inspiracji:)

P.S. W zakładce SKLEP można kupić świąteczne prezenty:) 


składniki: 

- 0,5 kg płatów śledziowych solonych
- duża cebula
- 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
- kilka płatów konserwowej papryki

zalewa:
- 500 ml wody
- 200 ml octu spirytusowego 10 % lub 300 ml winnego
- 3 łyżki cukru
- liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- łyżeczka gorczycy w kulkach

Płaty wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją dwukrotnie. Powinny się moczyć ok. 2-3 godziny.
Składniki zalewy wraz z pokrojoną w półkrążki cebulą umieścić w rondelku i podgrzać aż cukier się rozpuści. Ostudzić. To ważne, śledzie zalane ciepłą zalewą stracą jędrność.
Płaty przekroić wzdłuż na pół, w każdy zawinąć trochę cebuli, pokrojone w kawałki ogórki i paprykę w paskach. Zrolować i spiąć wykałaczką. Umieścić w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Trzymać w lodówce do najmniej  2-3 dni, by przesiąknęły smakiem marynaty. Przed podaniem udekorować cebulą i koperkiem.



   Mówię Wam - Niebo na talerzu ;)
   

3 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */