poniedziałek, 29 lutego 2016

Ciasteczka marchewkowe. Ciasteczka owsiane z marchewką

Przepis na ciasteczka owsiane z marchewką : składniki zagnieść, schłodzić, ciasto pokroić i upiec. Łatwe:) Trzeba ciasto podsypywać dość mocno mąką, by nie przyklejało się do podłoża. 
Ciastka są miękkie, o ile nie przesadzi się z czasem pieczenia. To częsty błąd przy wypiekaniu. Wydają się surowe, zatem na oko - trzeba je dłużej trzymać w piekarniku. Zazwyczaj wtedy szykuje się niezły poligon dla zębów. Zatem bez przesady:) W tym przypadku piętnaście minut bez termoobiegu jest w sam raz. 

W konkursie na Blog Roku, Niebo Na talerzu jest teraz na 12 miejscu. A jeszcze kilka dni temu było na siódmym. Oznacza to, że w tym momencie, Twój jeden sms może bardzo dużo zmienić.Wiem jak to jest z tym wysyłaniem, myśli się, że jeden głos nic nie da, nie zaważy. Ależ zaważy! W zeszłym roku zabrakło mi kilku, by wejść do dziesiątki. Frustruję się bardzo, paluchy nadal obgryzam, że nie dość tu może ładnie, albo co. A z drugiej strony, spotyka mnie ogromna ilość pozytywnych sygnałów i wyrazów sympatii, że jej! Baaaardzo, bardzo dziękuję! A głosowanie tylko do jutra!
sms (1,23zł) o treści A11167 na numer 7124   
Smsy są bezpieczne, nie generują gier i łańcuszków.  
Wpływy z smsów zasilają konto fundacji Fantazja spełniającej marzenia chorych dzieci. Nie żałuj, ślij! Mała kwota a tyle dobra! 


 

sobota, 27 lutego 2016

Sernik bez pieczenia. Czekoladowy sernik gotowany

Do jego wykonania nie jest potrzebny piekarnik ani kąpiel wodna. Nie opadnie ani nie urośnie, zwyczajnie zastygnie i po kilku godzinach da się pokroić w ładne kawałki. Przepis jest prosty, składniki miesza podgrzewając w dużym garnku aż zgęstnieją, a potem przelewa do formy. By deser miał gładkie, równe boki, rant tortownicy wyłożony został papierem do pieczenia. Po zastygnięciu masy łatwo go odkleić.
Wierzch ciasta został posypany cukrem pudrem przez szydełkową serwetkę. Dla niezbyt wprawnych w dekorowaniu jak ja, to szybkie rozwiązanie. Gdyby ktoś wolał polewę -  tutaj zapisałam jedenaście przepisów, do wyboru, do koloru:) 

P.S. Niebo Na Talerzu bierze udział w konkursie na Blog Roku w kategorii "kulinaria". Rozpisałam się o tym tutaj. Nie trzeba czytać, ale należy zagłosować koniecznie przy pomocy smsa. Zasilą one konto fundacji Fantazja od spełniania marzeń chorych dzieci. Proszę, zagłosuj na Niebo koniecznie! Sms (1,23zł) o treści A11167 na numer 7124. Można wysłać jeden sms z jednego numeru telefonu i wysyłać smsy zza granicy. Ściskam, całuję i dziękuję tym, którzy już to zrobili i zrobią. Głosowanie trwa do 1 marca.

Zobacz też waniliowy sernik gotowany (tu przepis). 




piątek, 26 lutego 2016

Szakszuka. Przepis na jajka w pomidorach

Jajka sadzone każdy zna. Polacy lubią zwykłe jajo z ziemniakami i kefirem. To takie oldschoolowe, popularne danie z akademika, dobre gdy brak pomysłów i innych składników w lodówce. Słowo "staromodne" nie oddaje tego o czym myślę, proszę się nie czepiać. 
A szakszuka to arabska specjalność. Popularna i modna nawet. I bardzo dobrze, bo pyszna. Oprócz pomidorów może zawierać bakłażany, paprykę i inne warzywa. Co kto chce. Klasycznie - pomidory, cebulę i nieco czosnku. Połączenie idealne. I baaardzo zdrowe. Dobre na śniadanie i obiad dla odchudzających się, bez pieczywa, rzecz jasna. Ale kto może, smaruje masłem pajdę razowca, albo wiejskiego chleba na zakwasie, robi szakszukę i będzie w niebie.



czwartek, 25 lutego 2016

Ciasteczka z masą krówkową. Ciasteczka Alfajores z Argentyny

Kruche i delikatne ciasteczka maślane, składane po dwa, sklejone dulce de leche czyli naszą masą krówkową. Jednym ze składników ciasta jest mąką kukurydziana. To dzięki niej ciastka mają charakterystyczny smak i są kruche właśnie. Alfajores (czyt. alfachores), argentyński specjał przywiozła Olcia, nasz rodzinny obywatel świata, dla której zupełnie nie istnieją granice. Przemieszcza się to tu to tam i rozdaje opowieści, zdjęcia, czasem pęto kiełbas i alfachores. Mówi, że w Argentynie od rana do popołudnia jedzą ciastka, a wieczorem mięso z grilla. Sera, nabiału i domowej kuchni raczej nie mieli. Bardzo ciekawe.
       Ciasteczka robi się łatwo i bezproblemowo. Składniki szybko dały się zagnieść elastyczną kulę. Po upieczeniu ciastka można posypać cukrem pudrem a kto lubi - obtoczyć brzegi w wiórkach kokosowych. Do spróbowania koniecznie.     

P.S. Pani Iwonka z naszego sklepiku rozdaje znajomym ręcznie pisane karteczki z numerem do głosowania w konkursie na Blog Roku, na Niebo, ależ cudnie! I tyle słów otuchy dostaję ze stron różnych, że wdzięczna jestem jak nie wiem. Póki co blog jest na szóstym miejscu. Jeszcze do 1.03, można wysyłać sms o treści A11167 na nr 7124. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy już to zrobili i tym którzy je wyślą!:)
Szczegóły oraz przepis na zapiekankę z kaszy jaglanej podałam wczoraj tutaj. Uściski i buziaki :)




wtorek, 23 lutego 2016

Szybka zapiekanka z kaszy jaglanej i konkurs. Czytelniczko, Czytelniku!

Odważam się kolejny raz wziąć udział w konkursie na Blog Roku. To bardzo proste niby. Powiem Wam jak to jest. Zgłaszam blog Niebo Na Talerzu, proszę czytelników o wysyłanie smsów i czekam.
A w międzyczasie... obgryzam paluchy ze zdenerwowania. Ilość myśli niepotrzebnych jest ogromna, znacie to, prawda? Każdy brał udział w jakimś ważnym konkursie przecież:)
I sprawdzam codziennie ile jest tych smsów, wszyscy je widzą, porównują, na liście głosowania stoi jak wół. Kiedy jest mało, frustruję się jak nie wiem co. Kiedy wysyłacie smsy jest super i skaczę do góry, że się udaje i to co robię, choć raz Ci się przydało! By wygrać potrzeba tych smsów kilkaset. A codziennie odwiedza stronę ok. 30 000 czytelników. Gdyby tak każdy... To wygrałam:) 

Czytelniczko!Czytelniku! 
Przy każdym gotowaniu zupy, zagniataniu drożdżówki, przy rolowaniu świątecznego makowca i krojeniu niedzielnego kurczaka myślę o Tobie z czułością. To tak, jakbyś był w mojej kuchni. Masz kawałek swojej energii w każdym starannie robionym dla Ciebie zdjęciu. Wyszukuję, mieszam i próbuję, by było Ci jak najmilej, jak najłatwiej i najprzyjemniej gotować ze mną. Bardzo to lubię i gotuję z wielką przyjemnością. A teraz serdecznie proszę, wyślij sms. Da Ci radość, a ja się jeszcze bardziej się postaram, bo mnie zmotywujesz do lepszego działania przecież! Jeśli masz dwa, trzy telefony, co Ci szkodzi - wyślij z każdego, niech rodzina i przyjaciele też skorzystają z Nieba:)


Zatem sms o treści A11167 na numer 7124 . Nie rób spacji i kropek. Z jednego telefonu można wysłać jeden sms, jeśli chcesz kilka, wyślij z telefonów znajomych. Wysłanie jest bezpieczne i nie powoduje żadnych skutków ubocznych w postaci zaproszeń do gier i takich tam. W dodatku, kwota  wpada na konto fundacji "Fantazja" pomagającej chorym dzieciom. Jeśli masz zablokowane wysyłanie sms na numery specjalne, odblokuj na chwilę w punkcie obsługi operatora. Potem możesz zablokować ponownie. I zdaje się że nawet czytelnicy zza granicy mogą wysyłać smsy. Będzie tu jeszcze piękniej, bardziej kolorowo i podsuwać Ci będę coraz więcej pomysłów, zobaczysz:) Głosować można do 1 marca. Twój sms jest bardzo ważny.  

No to teraz zapiekankę mam czytelniku. Zdrową i bardzo łatwą do zrobienia, bo takie przepisy lubię najbardziej. Bo kasza jaglana to najlepsze dobro jedzeniowe. A zapiekanka smaczna jak nie wiem co. Podała ją jedna moja znajoma na ważnym obiedzie i wszyscy się zajadali (inspirację znalazła tutaj). Do zapiekanki można dodać ulubione warzywa, świeże lub z mrożonki i mięso, jeśli ktoś lubi. Może to być resztka pieczonego kurczaka lub innej pieczeni z poprzedniego obiadu albo zupełnie świeże mięso drobiowe lub wieprzowe.
To o sms jeszcze raz proszę serdecznie! :)


czwartek, 18 lutego 2016

Ciasteczka migdałowe. Ciasteczka bezglutenowe

Baaaardzo dobre ciasteczka. Jedne z lepszych upieczonych tu w ostatnim czasie. Niech nie zwiedzie Was ich niepozorny wygląd. Rywalizować mogą tylko z ciasteczkami kajmakowymi, które są dla nas hitem roku. W dodatku nie zawierają glutenu (poprawcie mnie, jeśli się mylę), a to dla niektórych ważne. Do przygotowania w mig, jeśli ma się kupione zmielone migdały. Bardzo istotne jest, by nie piec ich długo, choć wydają się zupełnie ale to zupełnie surowe i miękkie. Po wyjęciu z piekarnika nie należy ich ruszać ok. 20-30 minut. W tym czasie zesztywnieją i wtedy da się je przełożyć na metalową kratkę by całkiem ostygły. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej dla mnie - bomba. Ci którzy nie lubią, pomijają, rzecz jasna.



wtorek, 16 lutego 2016

Jak się robi polewę do ciasta? Jedenaście przepisów na dobrą polewę do ciast i deserów

Na przygotowanie polewy do ciasta jest kilka sposobów. Warto mieć w szafkach kuchennych zachomikowane tabliczki gorzkiej, dobrej mlecznej czekolady albo kakao. W większości przepisów stanowią one podstawę albo dodatek. Ważne jest, by czekolada na polewę była dobrej jakości i miała dużą zawartość kakao, przynajmniej 50 %. Takie czekolady lepiej się rozpuszczają i nie warzą po dodaniu kolejnych składników. Mowa o polewach w ciemnym kolorze, rzecz jasna. W przypadku jasnych, tych z udziałem białej czekolady warto spojrzeć na cenę. Najczęściej nieco droższe są wykonane z tłuszczu lepszej jakości, dobrze się rozpuszczają i łatwiej uzyskać z nich gładką masę.
Niektóre polewy wykonuje się topiąc masę w kąpieli wodnej. Oznacza to, że składniki podgrzewa się nad naczyniem z gorącą wodą. Wymaga to dobrania odpowiedniej wielkości naczyń w taki sposób, by dno naczynia na wierzchu nie stykało się z wodą. Zdarza się, że w pośpiechu ignoruję tę zasadę i wszystko udaje się jak należy. Gdy nabierze się wprawy, to można :) Nie powinno się dopuszczać do intensywnego gotowania się wody, lepiej, by pozostała mocno gorąca a polewa nie nabierała bardzo wysokiej temperatury.
Poniżej podaję też przepisy na polewy, gdzie wystarczy wszystko zwyczajnie podgrzać w rondelku.   

Co robić kiedy czekolada się zwarzy? Jak uratować zwarzoną polewę? Otóż sposób na zwarzoną polewę istnieje. Najczęściej sytuację ratuje dodanie do masy łyżki lub dwóch łyżek wody lub mleka. Po wymieszaniu z podgrzewaniem najczęściej ponownie łączy się w jedno i nabiera gładkości. Najczęściej. Zdarzają się przypadki beznadziejne, kiedy czekoladę zrobiono na kiepskiej jakości składników i nie ma dla niej ratunku.
Kiedy rozwarstwi się masa bez czekolady w recepturze, dorzucenie dwóch, trzech kostek gorzkiej dobrej jakości często pomaga.   



sobota, 13 lutego 2016

Czekoladowe ciasto z musem i gruszkami

Pyszne. Delikatne. Ciasto na specjalne okazje. Ciasto na Walentynki, Noc Świętojańską i inne wyjątkowości. Podstawą jest lekki, czekoladowy biszkopt, nasączony z rozwagą, by uniósł resztę deseru. Jak upiec  najdelikatniejszy biszkopt by nie opadł, pisałam tutaj. Można podejrzeć.
   A potem w środku leciutkiego, czekoladowego musu - kawałeczki gruszek w galaretce. Karmelizowane gruszki do dekoracji - kropka nad i. Opiszę je kiedyś osobno, bo to świetna dekoracja do lodów i innych deserów. Można przygotować więcej i przechowywać w pudełku przełożone pergaminem. Dla mnie - przepyszność wyjątkowa. Aż do podania ciasto koniecznie trzeba trzymać w lodówce, najlepiej w pojemniku, jest delikatne i pod wpływem temperatury może tracić formę i nie jest zbyt trwałe. Królowa jednej nocy raczej. Galaretkę, biszkopt i gruszki do dekoracji najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Ale jeśli się uprzeć i zacząć wcześnie - uda się jednego:)



czwartek, 11 lutego 2016

Zupa z grzybami mun i makaronem. Azjatycka zupa z warzywami i mięsem

Pyszna, gęsta zupa, lekko ostra i delikatnie kwaśna, aromatyczna że ach. W nastroju bardzo azjatycka. Pełniuśki garnek pierwszy zniknął jednego dnia, kolejnego, zażądano bezwzględnej powtórki. Produkty azjatyckie jak raz dostępne są w bardzo dobrych cenach, zatem korzystamy. Co nam szkodzi, na wycieczkę do Japonii dopiero zbieramy, a już możemy się delektować TYM smakiem. Ortodoksyjni znawcy niech się nie kłócą o to czy gotowanie nastąpiło zgodnie z regułą. Azjatyckich przepisów są setki tysięcy, na pewno w któryś trafiłam, a modyfikacje są jak najbardziej dopuszczalne. Makaron soba (z gryczanej i trochę pszennej mąki) można zastąpić ryżowym albo sojowym czy noodle. Mięso dać lub nie, zastąpić rybą czy krewetkami. No bardzo polecam.




wtorek, 9 lutego 2016

Pyszne ciasto marchewkowe z pomarańczą. Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Bardzo wilgotne ciasto, cudownie soczyste od pomarańczy. Z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Z polewą z białej czekolady. Pachnie pomarańczową skórką i jeśli ktoś lubi - cynamonem. Na prawdziwym maśle, choć można je zamienić na zwykły olej lub olej kokosowy. Do starcia marchewki zapraszam pierwsze nawijające się wolne ręce w rodzinie albo malakser.
Niby zwykłe ciasto marchewkowe, które i tak wszyscy lubią. Ale dodatek pomarańczy daje bardzo wiele. Chwili cierpliwości wymaga pozbawienie ich białych części i przeźroczystych błonek. Obrałam pomarańczę jak jabłko, do samego miąższu, przydał się bardzo ostry nożyk. Większość poddała się bez oporu, z reszty, wprost do masy wycisnęłam sok. Zapach w całym domu - nieziemski. Przez cały czas przygotowań i podczas pieczenia. Ciasto, w dość dużej jak na ilość masy w foremce nie jest wysokie, za to bardzo wygodne do pokrojenia w kostki na jeden, dwa kęsy. I w sam raz wydaje się wtedy ilość polewy. Pycha.



sobota, 6 lutego 2016

Łatwa i dobra zupa rybna

Dobra, zdrowa zupa, do przygotowania w pół godziny. Jest łagodna w smaku, ma delikatny, przyjemny zapach oraz niezbyt dużo kalorii. Nada się na codzienny obiad, jest świetna następnego dnia po karnawałowej nocy albo na czas postu:) Nie wymaga gotowania wywaru, choć jeśli ktoś ma zamrożony bulion, najlepiej warzywny może śmiało dolać, będzie jeszcze pyszniej. Rybę należy dodać na końcu i gotować krótko, na małym ogniu, gdyż delikatne mięso łatwo się rozpada.   




poniedziałek, 1 lutego 2016

Pasztet z warzyw i soczewicy. Zdrowy, wegetariański pasztet z kaszy

     Kasza gryczana, jaglana i inne - samo zdrowie i dobro. Soczewica ma więcej zdrowego białka niż mięso z indyka, magnez, witaminę B i B6, wiadomo. Ze względu na dużą zawartość białka właśnie, do którego trawienia organizm zużywa bardzo dużo kalorii, uznaję ten pasztet za odchudzający. Superfood, prawda? :)
     Wystarczy ugotować czerwoną soczewicę, to kwestia 8 minut. I kaszę, na przykład gryczaną niepaloną lub zwykłą, to moment dłużej, ale może została z obiadu? Dodać krótko podsmażone warzywa i wszystko zblendować. Powstanie pyszna pasta, pasztet. Można ją zapakować do niedużych słoiczków i tyndalizować, czyli gotować przez kolejne dni, by przetrwały baaaardzo długi okres czasu, nawet do 6 miesięcy bez lodówki. Żaden student nie będzie się wzbraniał przed otrzymaniem takiego domowego smarowidła, nawet ten całkowicie mięsożerny, wiem co mówię.  
     By nadać paście kształt tradycyjnego pasztetu, można go krótko piec w foremce. Stanie się bardziej zwarty, sztywny i da się pokroić w plastry. Nada się do podania na obiad, na przykład z sosem pieczarkowym. Ale do wyboru do koloru. Pasztet wegetariański, voila :)



Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */