poniedziałek, 30 maja 2016

Kurczak po meksykańsku. Szybki kurczak w pomidorowym sosie

Pyszny obiad lub kolacja do przygotowania w bardzo krótkim czasie.
Puszkę fasoli i kukurydzy oraz filety z kurczaka lub udka, prawie zawsze mam w kuchni "na stanie", by w razie braku pomysłu, w ciągu  piętnastu, dwudziestu minut dobry obiad mógł jednak wjechać na stół.
Brak przyprawy czy dodatku nie wyklucza możliwości przygotowania dania. Szczypta kuminu daje charakterystyczne "coś" jak w chilli con carne, ale nic się nie stanie jeśli akurat nie ma go pod ręką, podobnie rzecz ma się z natką pietruszki, kolendrą lub papryką. Pomysł na szybki, niekłopotliwy i bardzo smaczny obiad. 



piątek, 27 maja 2016

Proste ciasto piaskowe z truskawkami

Trzeba ubić całe jajka z cukrem i wmieszać resztę składników, zatem - łatwizna. Taki zwykły, domowy placek do kawy czy herbaty. Moja mama robiła go bardzo często, to jest TEN smak :) O takich, w niektórych maminych książkach kucharskich pisano "placek na niedzielę".  
Do zrobienia w przerwach na reklamy w Polsacie, sprawdziłam.
Truskawki nieco opadły na spód ciasta, można próbować temu zapobiegać i każdą oprószyć mąką.
Ale tym razem odrzucam koncepcję, że niby owoce konieczne powinny znajdować się na wierzchu ciasta. Niech sobie będą gdzie chcą. 
Lepiej, by składniki miały pokojową temperaturę i by truskawek było tylko tyle ile podaje przepis, nadmiar może spowodować powstanie zakalca.
Piaskowe, wilgotne ciasto. 








wtorek, 24 maja 2016

Jak się robi hummus? Pasta do pieczywa i warzyw

Co to jest hummus - niektórzy nie wiedzą. Niektórzy próbowali, a inni mieli chrapkę, widzieli w delikatesach ale... Tylko dwoje z moich przyjaciół lubi i je regularnie. Najczęściej kupuje go w sklepie.
Pasta z ciecierzycy i mielonego z oliwą sezamu pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Najlepsza to ta na cieciorce zwyczajnie gotowanej - suchej, nie zapuszkowanej. Puszkę bierze ten, kto zapracowany albo trudno...a niech tam:) Suchą ciecierzycę, podobnie jak groch, trzeba namoczyć najlepiej przez całą noc, potem gotować ok. 40 minut a czasem nawet więcej. Pasta jest dość papkowata w konsystencji i najlepsza ta ani za twarda, ani za miękka. Nie powinna stawiać oporu pod naciskiem ani spływać po paluchach. 
Hummus jest baaaardzo zdrowy, zawiera dużo białka i caaaałe bogactwo minerałów i witamin, dlatego szczególnie cenią go wegetarianie. Ale i zwykli zjadacze mięsa powinni skorzystać na zawartych w nim dobrach. 
Podobno jedzenie hummusu sztućcami to faux pas, najlepiej nabierać go kawałkami warzyw albo pieczywa. Tak piszę tylko, bo niespecjalnie często przestrzegam etykiety, jednakowoż na wypadek, gdyby ktoś miał się źle poczuć w naszym towarzystwie - informuję.
Tahini, czyli dodatek w postaci pasty z mielonego sezamu można kupić gotowy w sklepach z orientalną żywnością ale zrobienie jej domowym sposobem, dla posiadaczy blenderów jest bardzo szybkie, łatwe i znacznie tańsze.
Dla większej miękkości ugotowanych ziaren, do wody dodaje się łyżeczkę sody.   



sobota, 21 maja 2016

Babeczki "zielony mech". Muffinki z rabarbarem. Babeczki z kremem i owocami

Łatwe muffinki, zieloniuśkie jak trawa, zaskakująco ładne po ukończeniu dekoracji. Miękkie, bardzo wilgotne i smaczne! 
Ciasto "zielony mech" znane od jakiegoś czasu z internetów jest tym, czym w latach osiemdziesiątych był "kopiec kreta". Niecodzienny, zielony kolor zawdzięcza dodatkowi szpinaku.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek wyjęłam łyżeczką ze środka trochę miąższu i w to miejsce włożyłam karmelizowany przez chwilę w cukrze rabarbar. Wiem, wiem, rabarbar nie jest owocem, a w nagłówku jak byk stoi - z owocami. Powinnam napisać - babeczki z rabarbarem. Nie chciałabym jednak przepisu ograniczać i zamykać drogę do receptury tym, którzy rabarbaru nie znoszą. Równie dobrze smakować będą babeczki z truskawkami, jabłkami, jagodami czy babeczki w wersji  z czarną porzeczką itp.
W wersji bardziej dietetycznej można wykonać krem z jogurtu ubitego z cukrem, z dodatkiem dwóch łyżeczek rozpuszczonej w małej ilości wrzątku żelatyny lub agar agar.  


  



środa, 18 maja 2016

Ciasteczka z mąki orkiszowej. Chrupiące ciasteczka z kokosem

Lubię ciastka, których przepis podaje, żeby zmieszać składniki i już. Taka łatwizna. I prawie tak samo prosto jest tutaj. W pierwszej kolejności należy utrzeć masło z cukrem. A potem dodać resztę składników. To zupełnie niekomplikowane, przepis dla każdego.
Odkąd mam blender z małym malakserem, sprawa jest całkowicie banalna, bo on całkowicie załatwia za mnie ucieranie i zagniatanie. Jest idealny nawet do dużej porcji ciastek. Zagniatanie ręczne trwa 5 minut. Z malakserem - 3 i ręce pozostają czyste. 
Ciasteczka są bardzo chrupiące, z lekko orzechowym posmakiem ciemnego cukru. Są znakomite do kawy, herbaty, z mlekiem, do szkoły, do pracy, na prezent, na wycieczkę:)



poniedziałek, 16 maja 2016

Zrazy zawijane. Przepis na polskie zrazy wołowe

Zrazy zawijane, młode ziemniaki lub gryczana kasza i buraczki dla towarzystwa - taki zestaw pojawiał się w naszym domu na każdych imieninach lub świątecznym obiedzie.
Przepis w wielu kuchniach pozostaje niezmienny od pokoleń: zbite tłuczkiem mięso posmarować musztardą, do środka zawinąć wędzony boczek albo słupek słoniny, kawałek ogórka i cebulę.
Niektórzy związują zrazy nitką, inni łączą je wykałaczkami, by mięso pozostało w kształcie możliwie zgrabnej roladki. Jest to konieczne, inaczej podczas duszenia zrazy rozwijają się i zastygają w niezbyt apetycznych wygibasach.  
Jako dziecko nie znosiłam zrazów, a szczególnie zawartej w środku zawartości. Mój opór malał z wiekiem, i z przyjemnością oraz nostalgią wracam do przepisu. Choć coraz rzadziej udaje mi się kupić wołowinę dobrej jakości, taką, jakiej smak zapamiętałam.

P.S. Mięso wymaga długiego duszenia, użycie szybkowara znacznie przyśpiesza sprawę.    
       


czwartek, 12 maja 2016

Puszysty sernik z czekoladą. Sernik z ciastem czekoladowym brownie i owocami

Puszysty, smaczny sernik, z zatopionymi w nim kostkami czekoladowego ciasta - brownie.
Przepisy na serniki są zazwyczaj bardzo proste i osobiście uważam, że to łatwy wypiek. Trzeba znać kilka zasad, a sernik najczęściej wychodzi równy jak stół. O ich upodobaniach pisałam kiedyś tutaj.
Mimo tego, że poniższy przepis wymaga dodatkowego przygotowania ciasta brownie, nie zajmuje to specjalnie więcej czasu niż zwykle. Ten czekoladowy wypiek powstaje przez zmieszanie składników, zatem nie ma tu skomplikowanych czynności. Warto, bo sernik z kawałkami brownie wmieszanymi w masę wygląda bardzo efektownie.
Deser smakuje najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.   
Bogaty w smaki, bardzo dobry sernik na rodzinne uroczystości i długie weekendy :)  





wtorek, 10 maja 2016

Domowa nutella. Domowy krem orzechowy

Domowy, zdrowszy od sklepowego przysmak. Nie jest identyczny w smaku jak ten znany, przynajmniej nie tak jedwabisty i gładki. Mogą go wykonać posiadacze mocnych blenderów i Thermomixów, bo laskowe orzechy trzeba zamienić w możliwie najgładszą pastę. W oryginalnym kremie jest ich tylko 13%! No i tłuszcz, używają tam tłuszczu palmowego, ja nie.
Przygotowanie kremu jest bardzo łatwe. Właściwie cała trudność polega na obraniu orzechów z brązowej otoczki. Udaje się to, jeśli podpieczemy orzechy w piekarniku albo na suchej patelni. Należy uważnie je obserwować, nawet lekko przypalone dadzą gorzki smak kremu. Kiedy będą już podpieczone, trzeba je przełożyć na ściereczkę i porządnie wymasować przez tkaninę. Większa część łupinek pozostanie na ściereczce, jeśli zostanie ich niewielka ilość - nic nie szkodzi.
Słoiczek domowej nutelli jest świetny na jadalny prezent.  
To przepis numer jeden, w zdrowszej wersji. Znam też kilka innych, podam przy następnej okazji:)  


niedziela, 8 maja 2016

Łatwe ciasto marchewkowe z bananami. Marchewkowe ciasto bez glutenu

Bardzo wilgotne ciasto o kremowej, nietypowej strukturze, konsystencją przypomina... sernik:) Serio!
Wypiek nie zawiera pszennej mąki, zastąpiłam ją migdałową, czyli zmielonymi migdałami.
Jeśli zamienimy je na mąkę pszenną i dodamy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, powstanie ciasto podobne do tradycyjnego marchewkowego, znanego wypieku (przepis na ciasto marchewkowe,  przepis na ciasto marchewkowe z pomarańczą). 
Przepis na to bezglutenowe ciasto zawiera niewielką ilość cukru, można go zastąpić przez ksylitol. Słodyczy dostarczają tu mocno dojrzałe banany, marchewka i rodzynki. Jest to wystarczająca dawka nawet dla takich słodyczolubów jak ja.
Ciasto nie rośnie wysokie i nie jest puszyste, co w niczym nie przeszkadza, jest bardzo dobre.





czwartek, 5 maja 2016

Pyszne drożdżówki z rabarbarem. Drożdżowe rożki z owocami

   Domowe, świetne drożdżówki, w sklepach i cukierniach dawno już takich nie ma. Bardzo puszyste, najlepsze zaraz po ostygnięciu. Można je nadziewać  rabarbarem, rabarbarem z jabłkami, nadadzą się też jagody, czy biały ser utarty lub zblendowany z żółtkiem, cukrem i łyżeczką mąki.
    Drożdżówki zmieściły się na jednej blaszce z wyposażenia piekarnika, choć nie było to całkiem łatwe, układałam po dwa trójkątne ciastka składając kwadraty. Można podzielić pieczenie na dwie tury, każda po 6-7 sztuk. Ponieważ rabarbar jest kwaśny jak nie wiem co, drożdżówki dobrze oprószyć cukrem pudrem.
     Przy wykorzystaniu świeżych drożdży nie ma potrzeby sporządzania zaczynu, dodaje się ich trochę więcej.
      To łatwy przepis, ciasto dość dobrze się formuje na mocno podsypanym mąką blacie lub stolnicy. By brzegi ciastek się nie rozklejały, można je smarować roztrzepanym białkiem. Do wykrawania ciasta w kwadraty, użyłam radełka do faworków, można tez wykorzystać nóż do pizzy lub zwykły, ostry, kuchenny.




Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */