wtorek, 28 czerwca 2016

Najlepsze jagodniki. Bardzo puszyste bułeczki z jagodami

 Puszyste i lekkie jak piórko. Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni.
 Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec.
 Podobnej receptury używam w Tłusty Czwartek i z tego samego ciasta piekę pączki. Tak, wiem, dla niektórych to niepączki, pączki się smaży, dodaje same żółtka i takie tam. Nic nie poradzę, dla mnie i dla wielu osób są najlepsze ever!

   Papierowe małe papilotki dyscyplinują nieco leciutkie ciasto i nadają mu kształt. Dlatego bułeczki raczej przybierają kulistą formę. Warto ich użyć, choć nie jest to konieczne. Nawet jeśli bułki trochę się rozleją i połączą się w piekarniku, łatwo dają się rozdzielić. Kto ma papierki- niech używa.
   Ten sam przepis nada się na bułeczki z truskawkami, bułeczki z brzoskwiniami, bułeczki z serem , makiem, powidłami i konfiturą. 







sobota, 25 czerwca 2016

Muffinki z kaszą jaglaną i jagodami. Jogurtowe, jaglane muffinki jagodowe.

Muffinki z tego przepisu są mocno wilgotne i długo zachowują świeżość. Sprawia to dodatek ugotowanej kaszy jaglanej.
A o jej właściwościach zdrowotnych powszechnie wiadomo i jeść należy jak najczęściej. Dla tych, którzy nie szaleją za jej smakiem, ciasta, budynie czy inne desery to często jedyne rozwiązanie.
Babeczki nieźle wyrastają, przy stygnięciu jednak wypukła kopułka nieco opada. Należy uznać - tak ma być. Cienkie, niewoskowane papilotki wklejają się w ciasto, zatem albo uznamy, że nie przeszkadza nam żmudne ich odklejanie albo trzeba poszukać porządnych, sztywnych papilotek albo nie używać ich wcale, a dołki w formie na muffiny wysmarować masłem lub olejem i posypać tartą bułką lub wiórkami kokosowymi.  Na zdjęciach są widoczne cienkie, zwykłe papilotki - była zabawa z odklejaniem:)
Nie należy przesadzić z ilością jagód, dodanie ich więcej może spowodować powstanie zakalca.
Kaszę można (ale nie trzeba) ugotować w przeddzień pieczenia.  

Na blogu, w prawej kolumnie wśród kategorii potraw jest zakładka "kasza jaglana". Najczęściej występują tam przepisy na wypieki z kaszą jaglaną w roli głównej właśnie - zajrzyj tutaj. Sprawdzałam je wiele razy na rodzinie i przyjaciołach. Użycie kaszy jaglanej często nie jest rozpoznawalne, a korzyść zdrowotna z jej użycia oczywista. Bardzo polecam.




środa, 22 czerwca 2016

Łatwe ciasto czekoladowe z kremem kokosowym. Missisipi mud cake z kremem bounty

     Bardzo mokre, maziste, wyraźne w smaku ciasto czekoladowe. Przepyszne, uwielbiam jego ciężką, kleistą teksturę, niepodobną do żadnego innego ciasta.
      Przepis na  Missisipi Mud Cake czyli ciasto błoto Missisipi podawałam kiedyś tutaj. Charakterystyczne, zgodne z nazwą wnętrze dobrze udało się oddać na zdjęciu. Wystąpiło tam bez kremu, z polewą. Ponieważ łatwo daje się kroić na warstwy, można przełożyć go dowolną masą  i przez pieczenie w różnych formach nadawać mu różne kształty.
Na zdjęciu zamieściłam torcik przygotowany w tortownicy 18 cm, z połowy porcji ciasta i całością kremu. Uznaję, że kremu wyszło za dużo, cieniutka warstwa byłaby w sam raz, zatem przepis podaję już na większą ilość ciasta dla tortownicy 21 cm. Missisipi Mud Cake można upiec również w prostokątnej formie i nadać mu formę batoników. Dodany tu krem jest mocno kokosowy i przypomina w smaku popularne batony.





wtorek, 21 czerwca 2016

Gicz cielęca z warzywami. Ossobuco czyli mięso pieczone lub duszone w warzywach

     O zaletach giczki cielęcej pieczonej tym sposobem dowiedziałam się od Pani Iwonki z naszego sklepiku. Danie weszło przebojem do ich rodziny za sprawą prawdziwej włoskiej teściowej i nastawionego na wywarcie na niej wrażenia zięcia. Z ciekawością wielką sprawdziłam, zapisałam co i jak i uczyniłam. I z przyjemnością rozpowszechniam, bo przepis świetny i zupełnie łatwy.

     Powiem Wam, że sposobem tym można przyrządzać nie tylko giczkę, która nie jest dostępna w każdym , zwykłym mięsnym, naszukać się trzeba. I najlepiej uprosić pana rzeźnika o pocięcie giczki na plastry. Domową metodą lepiej poradzą sobie właściciele elektrycznych noży.
    Upieczony na tę samą modłę kurczak, pocięty udziec z indyka będzie palce lizać i wieprzowina nawet, jak sądzę.

     Mięso obsmaża się na maśle lub oliwie i dusi lub piecze z winem i warzywami, a na końcu posypuje gremolatą, czyli niczym innym jak siekaną z czosnkiem i otartą skórką cytrynową natką  pietruszki. Niby nic takiego całkiem wymyślnego. Ale już sama nazwa wywiera na gościach piorunujące wrażenie, danie robi się samo, a smak jest, że ach! Kleisty, pyszny sos pozostał na następny dzień, do wykorzystania z makaronem, do innego mięsa, czy makaronu - przepyszność.
Trzeba wziąć pod uwagę, że na giczce nie znajduje się wiele mięsa, zatem waga głównie idzie w kość, niech Was nie zwiedzie jej duża objętość.
Można podawać np. z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.




sobota, 18 czerwca 2016

Serniczki z truskawkami. Truskawkowe babeczki sernikowe

Przepis jest taki: zmieszaj składniki, wlej do foremek i gotowe. Jest łatwiej niż z muffinkami, naprawdę! Trzeba pobiec do sklepu po biały, zmielony, tłusty ser, taki 15-16%, a jutrzejsza, poranna kawa będzie mistrzostwem świata.
Jeśli podwoi się składniki  i wszystko wleje do tortownicy ( 21 cm) wyjdzie sernik jak malowany, trzeba wydłużyć tylko czas pieczenia i gotowe.
Wszystkie serniki są banalne w przygotowaniu, dobrze znać tylko ich upodobania. Nie lubią długiego ubijania, lubią parę, dlatego na spód piekarnika warto wstawiać naczynie z wrzątkiem (tu poradnik, jakby co;) W przypadku zakupu gotowego, zmielonego twarogu  pracy przy tym deserze nie ma zupełnie a serniczki baaardzo puszyste, mięciutkie i pyszne. 




piątek, 17 czerwca 2016

Łatwe bułki mleczne

Bardzo dobre bułeczki mleczne, łatwe, dobrze rosnące, niekłopotliwe do wykonania nawet dla początkujących. Te sklepowe są lekko słodkie w smaku. Kto nie ma w domu zwolenników słodkiego pieczywa, dodaje łyżeczkę miodu dla lepszego rośnięcia ciasta, nie więcej. Otrzyma puszyste, zwykłe bułeczki.
Po upieczeniu i ostygnięciu bułek, ewentualny nadmiar ilościowy pakuję w plastikowych woreczkach do zamrażarki. Wystarczy by rozmrażały się potem na kuchennym blacie. Pycha.

Bułki mleczne, te sklepowe, mają ROK przydatności do spożycia. Rok!   
Co trzeba by zrobić domowej bułce by tyle wytrzymała???  Ile rozmaitości chemicznych należy do niej zapakować? A przepis naprawdę łatwy.



środa, 15 czerwca 2016

Cebulowe ciasteczka do piwa i wina. Przekąska na imprezy

Cebulowe, wytrawne ciasteczka do wina i piwa, będą dobre na Euro 2016 i domowe na seanse z serialami:)
Wypiek w charakterze jest nieco podobny do krakersów, do chrupania przy okazji spotkań z przyjaciółmi i na domowego sylwestra. 
By cebula była wyraźniejsza w smaku, przed dodaniem jej do ciasta można ją krótko podsmażyć. Kto lubi - dodatkowo dorzuca pod koniec smażenia 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku. Nie jest to jednak konieczne i idąc na skróty wystarczy cebulę zetrzeć na grubej tarce albo pokroić nożem w drobną kostkę.
Przyprawy i zioła do wyboru: słodka papryka i oregano (Pani Iwonka pomija :) zmielony lub nie kminek albo ostre chili - co kto lubi. Można je podawać solo lub np. keczupem ( przepis) czy sosem czosnkowym.




poniedziałek, 13 czerwca 2016

Tradycyjny dżem truskawkowy . Łatwe przepisy

Metod na dżem truskawkowy jest kilka.
Prawdziwy, babciny dżem bez substancji żelujących wymaga nieco cierpliwości. Trzeba mu pozwolić na długie, 3-4 godzinne bulgotanie. Truskawki należy zagotować, zmniejszyć ogień na minimum. Od czasu do czasu zamieszać, by owoce nie przywarły do dna. Długość gotowania uzależniona jest od zawartości wody w owocach i bywa różna. Właściwy stopień zgęstnienia dżemu nasze babcie oceniały metodą zimnego talerzyka. Kiedy wyłożona porcja nie spływała z niego po jego przechyleniu - to był czas na przekładanie do słoików. 
Niektórzy mówią, że najlepsza na dżemy odmiana truskawek to ta najpóźniejsza, z małymi owocami, choć wiele osób korzysta z  wcześniejszych odmian.
Cukier żelujący (ten z oznaczeniem 1:1) nie posiada konserwantów, zatem można go używać bez wielkich obaw, oczywiście pomijając fakt, że ogólnie cukier to ...sami  wiecie:). Pozostałe, dostępne w sklepach substancje żelujące - 2:1 i 3:1 już konserwanty posiadają. Czas przygotowania owoców z żelującym cukrem 1:1 - od zagotowania - 4 minuty. Kusząca opcja.
I jest jeszcze sposób najłatwiejszy, który sprawdza się świetnie w przypadku śliwek, brzoskwiń, moreli i również truskawek. Do garnka wsypuje się grubą warstwę cukru, tak  ok.2- 3 cm. I na to, na wierzch - ok. 1 kg owoców. Włącza się ogień i pod żadnym pozorem nie wolno owoców zamieszać. Ani potrząsać w trakcie garnkiem. Gotuje się na małym ogniu pierwszego dnia - godzinę. Drugiego i trzeciego - również. Dopiero teraz można zamieszać i do słoików przełożyć gorący dżem.
Z uwagi na sporą zawartość cukru,  pasteryzowanie owoców we wszystkich przypadkach nie jest konieczne. Duża ulga, prawda?
Warto sprawdzić, czy słoiki nie są wyszczerbione i zaopatrzyć się w całkowicie nowe pokrywki, zwiększy to pewność udanego przechowywania truskawkowego dobrostanu.

P.S. - Ewa - dzięki za trud smażenia i udostępnienie modelu do zdjęcia!


sobota, 11 czerwca 2016

Charlotte truskawkowa. Ciasto z bitą śmietaną

Przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Zaczynam od  ustawienia piekarnika na 170 stopni i w ciągu czasu nagrzewania, ciasto jest gotowe do pieczenia. Pozostaje ubicie śmietany. Reszta to czas oczekiwania na stężenie wzmocnionego żelatyną kremu. Można go usztywnić również dodatkiem 250 ml sera mascarpone.
Charlotte to biszkopty z bitą śmietaną. Często wykorzystuje się w nim podłużne, gotowe ciastka i wtedy powstaje łatwe ciasto bez pieczenia. Można i tak.
Z powodu Euro 2016 kształt ciasta budzi u mnie piłkarskie skojarzenia :)  Tak czy owak, to łatwe ciasto nie tylko dla kibiców. Przepis. 






czwartek, 9 czerwca 2016

Czekoladowe naleśniki. Czekoladowe naleśniki z serem i truskawkami

Potrzebna jest gorzka lub mleczna czekolada i nieco kakao. Trochę masła, i dalej jak w zwykłych naleśnikach - jajka, mąka, mleko lub woda mineralna. Są bardzo intensywne w smaku i dobrze pasują do truskawek. Polane zblendowanym, powstałym z nich musem - proste i genialne.
Smaży się je łatwo, o ile mamy gładką, nieprzywierającą patelnię oraz szeroką łopatkę. Przewrót na drugą stronę wymaga lekkiej wprawy i jest odrobinę trudniej niż przy klasycznych plackach, ale do wytrzymania. Po pierwszym idzie znacznie lepiej. Przy smażeniu pierwszej strony ciasto wymaga minimalnie dłuższego czasu niż tradycyjnie. Po drugiej -wystarczy kilka sekund i hop go na talerz. Na deser, śniadanie czy kolację
- pycha. Przepis na naleśniki czekoladowe.



wtorek, 7 czerwca 2016

Szybki makaron z krewetkami. Krewetki najłatwiej i najprościej. Krewetki z patelni

Krewetki w najprostszej, najłatwiejszej i dla mnie - najpyszniejszej postaci. Przepis podrzuciła nam dawno temu BeElcia i od tego czasu serwuję go wszystkim zarzekającym się, że owoców morza nie tkną nigdy w życiu. Nawet zagorzali przeciwnicy zmieniają zdanie, naprawdę.
Krewetki wydają się drogie. Musiały przejechać wiele kilometrów i takie tam. Jednakowoż z kilogramowej porcji uzyskamy pyszny obiad dla czterech, pięciu osób. Oznacza to kilkanaście złotych na porcję, a to mniej niż kebab czy inny fastfood!
Kto umie krewetki obierać, może kupić świeże. W internetach jest mnóstwo poradników i instrukcji, może i ja się kiedyś podejmę, kto wie. Kto nie umie, kupuje krewetki mrożone i może nie jest tak cudnie, ale jakże niekłopotliwie. Można je nabyć lekko obgotowane, w różowo-pomarańczowym kolorze lub szare, nie poddane jeszcze obróbce cieplnej. Większe krewetki smażyć należy razem z ogonkiem, jest bardzo poręczny do trzymania i maczania ich w sosie w czasie jedzenia. Miałam tylko małe, koktajlowe, najlepsze są duże, tygrysie albo królewskie, ale z podaniem przepisu zwlekałam zdecydowanie za długo, niech będą i takie. Z makaronem albo bagietką którą można wycierać najlepszy na świecie, maślano-czosnkowo -winny sos. Pycha!      



sobota, 4 czerwca 2016

Ciasto zielony mech. Zielony tort z orzechami i kremem sernikowym

Z uwagi na kolor i okruchy na wierzchu, ciasto nazywają "zielony mech". Barwnikiem jest tu zmielony szpinak. Jeśli do dekoracji użyje się jagód, malin, jeżyn czy poziomek - będzie leśny mech, jak żywy :)
W internetach często spotyka się to ciasto udekorowane pestkami granatu. Też ładne!
Można prosto; upiec zielone ciasto i przełożyć je śmietaną ubitą z mascarpone. By było wyższe, lepiej użyć tortownicy o średnicy 20 cm.
Albo trochę inaczej, jak na zdjęciach poniżej - dołożyć warstwę orzechowego biszkoptu i przełożyć wszystko kremem o smaku sernika. Do wyboru, do koloru. Kto próbował lub spróbuje? I w której wersji?:)



czwartek, 2 czerwca 2016

Muffinki z truskawkami. Jogurtowe muffinki z kruszonką

Znany, szybki przepis dla zapracowanych, na ostatnią chwilę przed przyjęciem gości, prezent z okazji i takie tam.  
Mało po nich sprzątania, nie wymagają ucierań i ubijań, suche składniki miesza się z mokrymi, jak to w muffinkach. Łatwe do zapakowania, nadadzą się do pracy, na wycieczkę i do porannej kawy, rzecz jasna. 
Kruszonka nie jest konieczna, można pominąć ją w przepisie.
Nie należy przesadzać z ilością owoców, gdyż nadmiar soku spowoduje powstanie zakalca.
Wilgotne, łatwe do przygotowania ciastka. 




środa, 1 czerwca 2016

Mizeria. Jak się robi mizerię?

Co dom to obyczaj i mizeria w nim przygotowana jest innym sposobem. O przepis na mizerię, pytało mnie wczoraj młode dziewczę, zatem daję, jest potrzeba. Doświadczone gospodynie prosi się o podpowiedzi w komentarzach:) 
Niektórzy lubią chrupiące, jędrne ogórki w grubych plastrach. Od razu po pokrojeniu zalewają je śmietaną i gotowe. Inni kroją je cieniuśko, zasypują solą i kiedy puszczą sok, odlewają jego nadmiar. Ogórki po piętnastu minutach w zasoleniu stają się wiotkie i miękkie.
Rodzina ze strony mamy, daje do ogórków śmietanę z dodatkiem soli i już.
Przepis na mizerię babci (ze strony taty), to śmietana z dodatkiem łyżeczki cukru, szczyptą soli i łyżeczką octu.
Ten smak lubimy i w naszym domu, uznajemy, że to dla nas najlepsza mizeria. I już wiadomo, kto miał decydujący wpływ na kulinarne gusta rodziny :)
A jak jest u Was? Jak się robi mizerię? Ogórki są kwaśno-słone czy kwaśno-słodkie? 
Dla mniejszej kaloryczności często mieszam śmietanę pół na pół z jogurtem. Najpyszniej smakuje z samą śmietaną.

   


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */