sobota, 30 lipca 2016

Pyszne żeberka pieczone. Przepis na żeberka z grilla lub z piekarnika

Żeberka kojarzą mi się z jedzeniem z amerykańskich filmów. Ciemne, bardzo rumiane mięso z kostką, soczyste i koniecznie jedzone ręką, widzicie to :)?
Kiedy robi się je w piekarniku - łatwiej kontrolować temperaturę pieczenia. Na ogrodowym grillu za to często bywa ciekawiej i przyjemniej, za to nieco mniej zdrowo z uwagi na tłuszcz kapiący, palący się, niedobry dla nas, że hej. Ale od czasu do czasu kto by się powstrzymał - niech tam:)   
Przed zamarynowaniem można żeberka obgotować. To jest najlepszy sposób wstępnej obróbki przed włożeniem ich na zwykły, ogrodowy grill ale i przed pieczeniem w piekarniku często wykonuję tę czynność. Wywar zostawiam na zupę. Można pominąć obgotowywanie i wydłużyć czas pieczenia podany w przepisie. Okrasa obgotowuje, Makłowicz od razu na ruszt, Co kucharz - inna metoda, trzeba próbować i mieć swoją:) .
By mięso było soczyste, łatwo odchodzące od kości, żeberka trzeba wcześniej zamarynować. O marynatach pisałam kiedyś tutaj. Potrzebne są aromatyczne zioła, coś kwaśnego (albo alkoholowego), coś słonego i coś słodkiego. Od proporcji tych składników zależy późniejsza faktura i smak mięsa. A ten rumiany, ciemny kolor uzyskuje się dodając do bejcy dużej ilości słodkiej papryki i trochę miodu. Już sama marynata pachnie nieziemsko. Ależ to dobre! 






czwartek, 28 lipca 2016

Ruskie pierogi z ciastem szpinakowym

Zieloniuśkie, bardzo dobre, ruskie pierogi, które w cieście mają dodatek szpinaku. Stąd, rzecz jasna ten soczysty kolor.
Niedawno podałam taki przepis na pierogi z jagodami. Fioletowo-zielone zestawienie to jest dopiero kolorystyczna bomba:)
Tu zwyczajniej, ale przyznać trzeba, że zielone pierogi z "ruskim" nadzieniem wyglądają bardzo apetycznie:) Ciasto z dodatkiem kefiru lub całkowicie na kefirze jest elastyczne, jędrne, takie lubię najbardziej. Jak się człowiek uprze, to w 40 minut uda się ukleić, cztery porcje, sprawdziłam. Można też celebrować powoli i dostojnie, a nawet zaprosić do pomocy rodzinę. I ćwiczyć cierpliwość:)
Ruskie pierogi w naszym domu bywają najczęściej wtedy, kiedy z poprzedniego obiadu zostały tłuczone ziemniaki. Kto gotuje w tym samym, musi pamiętać, że przed zrobieniem farszu lepiej je ostudzić.
Często posypuję pierogi zrumienionym na chrupko, pokrojonym w kostkę boczkiem lub kiełbasą.
Cebula podobno pokrojona jest tu grubo i siermiężnie. Szczegół do zaakceptowania, wyboru nie było:)     



wtorek, 26 lipca 2016

Babeczki kokosowe z wiśniami. Kokosowe muffinki z owocami

Babeczki mają mocno wilgotne, dość zwarte ale miękkie ciasto, idealne dla wielbicieli kokosowych wypieków. Drugiego a nawet trzeciego dnia  nieźle się trzymają i zachowują świeżość, może poza owocową dekoracją na wierzchu, ale to rzecz oczywista, jeśli chcemy ciastka przechowywać dłużej - omijamy.
Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, mimo dodatku proszku niezbyt wysoko wyrastające ale w sam raz na niekłopotliwe małe co nieco do popołudniowych spotkań przy kawie i herbacie.
Jeśli mąkę zamienić na ryżową albo kokosową, powstaną babeczki bez glutenu. 

P.S. Wiśnie można zastąpić malinami lub kawałkami jabłek lub brzoskwiń.
Jeśli uda Wam się uda upiec coś z moich przepisów - zachęcam do chwalenia się i pisania o tym w komentarzach. Wiem z FB, że często się udaje, tam dajecie znać:)




piątek, 22 lipca 2016

Ciasto Jagodowy Królewicz. Bardzo dobre ciasto z jagodami

Ciasto jest jak delikatny, bardzo puszysty sernik na miękkim, czekoladowym cieście - brownie.
Część sernikowa wykonana jest z naturalnego lub greckiego jogurtu. Dawno temu zamieściłam na blogu podobne ciasto, bez owoców w środku, za to z wiśniami na wierzchu - zobacz przepis Wiśniowa Królewna.
Na każdym spotkaniu z przyjaciółmi ktoś bierze ode mnie przepis, deser znika w błyskawicznym tempie, sprawdźcie sami :)
By ciasto dobrze utrzymało swoją puszystą strukturę, na dnie piekarnika, podobnie jak robi się to w przypadku serników, dobrze jest ustawić naczynie z wrzątkiem, a całe pieczenie niech lepiej odbywa się na półce-kratce grillowej.
Podczas pieczenia deser lekko może popękać, nie należy się tym przejmować. Pyszne.




środa, 20 lipca 2016

Bardzo dobre pierogi z jagodami. Zielone ciasto na pierogi

Zielono-fioletowe, baaaaardzo ciekawe zestawienie na talerzu:) Niezbyt często spotykane w kuchni, bardzo mi się podoba. Niby nic specjalnego, taki dodatek zielonego szpinaku. Smakowo - niewiele się zmienia. Ale ten kolor! Olcia, dzięki za inspirację i przypomnienie.   
Ciasto po ugotowaniu jest bardzo elastyczne, sprężyste i nabiera mocniejszej barwy.
Póki są jagody - trzeba zrobić:) 
Ciasto idealnie pasuje również do wersji "ruskiej" albo np. z fetą i suszonymi pomidorami.
 
 



poniedziałek, 18 lipca 2016

Łatwa zapiekanka z indykiem i szpinakiem. Kilka słów o kupowaniu drobiu


Filet z kurczaka, indyka, udka albo całe ptasie tuszki kupuję ze względu na łatwość ich przygotowania.
Solisz, przyprawiasz, ewentualnie marynujesz czy czymś owijasz, wrzucasz do piekarnika i jest niemalże bezobsługowy obiad. Niebagatelne znaczenie ma fakt uspokojone sumienie, że jest chudo czyli niezbyt tucząco, w dodatku kieszeń pozostaje niezbyt nadwyrężona, a kto by ją lubił nadwyrężać.

Otrzymałam przesyłkę z zapakowaną indyczą piersią oraz obfitą ilość materiałów z badań dotyczących spożywania i kupowania drobiu, stworzonych przez Krajową Radę Drobiarstwa.
Wynika z nich między innymi, że tylko 14% z nas sięga po pakowany drób sklepowy i zwykle wtedy, gdy nie planujemy zużyć mięsa w dniu zakupu.
Najczęściej kupujemy go  luzem w osiedlowych sklepikach i bazarkach, kierując się raczej zaufaniem do sprzedawcy, a po zapakowane produkty sięgamy rzadziej, nie mogąc mięsa dotknąć i powąchać.

A zalet pakowania mięsa jest wiele i rozważyć zmiany nawyków by można.

Opakowanie jest hermetyczne i zabezpiecza przed ewentualnym zabrudzeniem i bakteriami.

Nie, bym była przesadnie wrażliwa w tym temacie. Zdarza mi się zjeść wytarte rękawem jabłko. Ale zamykanie produktu bez dostępu powietrza blokuje rozwój żyjątek i mięso zwyczajnie dłużej zachowuje świeżość. Nie ma bezpośredniego kontaktu z niczym innym co leży obok i rozmaite bakterie może posiadać. Wygodniej  też się je przechowuje - to duży plus. 

Opakowanie ma metkę z informacjami o hodowcy i pochodzeniu stada.  

Producenci mają obowiązek podlegać kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP. Można sprawdzić czym drób był karmiony, czy chorował i czy podawano mu jakieś leki. Przydatne. Mięso z paczki ściśle podlega kontroli bezpieczeństwa żywności.

Tyle w kwestii przydatności pakowania, pozostawiam pod rozwagę:) 

A teraz łatwy przepis na zapiekankę z makaronu. Zapiekanka z indykiem (nada się też pierś kurczaka)  szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. I na to wszystko zapieczony ser. Bardzo dobra!




niedziela, 17 lipca 2016

Prosty chleb żytni na zakwasie

Zakwas na chleb to mąką i woda. Tylko tyle. Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni. Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw. dzikie drożdże, które spowodują, że ciasto chlebowe będzie mogło urosnąć.
Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb.
Można też zrobić zwiad wśród znajomych. Chętnie dzielą się zakwasem, bo szybko się rozmnaża, wtedy sprawa pieczenia chleba jest już całkiem banalna.
By upiec bochenek, wystarczy zmieszać zakwas z większą ilością mąki i wody. Powstanie ciasto, które trzeba przełożyć do foremki. Musi wyrosnąć. I potem siup go do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Po 30-40 minutach mamy cudnie chrupiący, domowy chleb.
Piekę dużo ciast. Ale takiej satysfakcji jak z własnego, domowego chleba nie mam z najwymyślniejszego tortu. Wiele razy na przyjście przyjaciół, zamiast skomplikowanych przekąsek wyciągałam własne pieczywo, smalec albo masło i ogórki. To zawsze czyni dobrą atmosferę. 
Z ogromną przyjemnością jeżdżę do młyna i kupuję 25 kg mąki. Kilogram kosztuje tam troszkę więcej niż złotówkę a wspomniana ilość starcza nam na pół roku. Że nie ma czasu? Wycieczkę z dziećmi do młyna jest bardzo atrakcyjna, niech wiedzą jak powstaje mąka:)
Mniej więcej raz, czasem dwa razy w tygodniu kupuję chleb w sklepie. Na codzienne wypiekanie nie zawsze mam możliwość, a zamrożone połówki szybko się kończą. O jak bardzo wtedy doceniamy ten domowy wypiek. Potwierdzi to  każdy domowy wypiekacz :) Z sił całych namawiam.
Przepis powinien sprawdzić się także w maszynach do pieczenia chleba.

P.S. By powstały większe dziurki w chlebie, albo wydaje nam się , że nasz zakwas nie bąbelkuje zbyt mocno, można przygotować również chleb ze wzmocnionym zakwasem, na tzw. zaczynie, który przygotować należy 12 godzin przed pieczeniem. Przepis podawałam kiedyś tu. Oba sposoby są łatwe i każdy sobie z nimi poradzi.


piątek, 15 lipca 2016

Najłatwiejsze ciasto z wiśniami. Łatwy i szybki placek z owocami i kruszonką

Proste i łatwe ciasto, na tyle, że można je wykonać na chwilę przed przybyciem gości.
Mnie zdarzyło się wczoraj w czasie, kiedy goście już przyszli i rozpoczęło się szykowanie kawy i herbaty. 
Nie żeby był to jakiś wybitny wypiek zapierający dech w piersiach. Zwykły, porządny, babciny placek do kawy czy mleka.
Składniki ciasta trzeba zmieszać. Łyżką lub mikserem, jak kto woli. Bez ubijania i ucierania.
Użyłam drylowanych wiśni, ale bardzo dobrze sprawdzą się brzoskwinie, jagody, jabłka, porzeczki czy agrest. Owoce mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać przed ułożeniem na cieście.
Dobrze, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę, jajka i śmietanę należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Kusi by dodać jak najwięcej owoców. Nadmiar soku czasem lubi tworzyć zakalec, z rozwagą zatem:)




wtorek, 12 lipca 2016

Kremowy sernik czekoladowy. Najlepszy sernik z malinami

Lubię piec serniki, bo przepis najczęściej wymaga tylko zmieszania składników. Idzie szybko i dzieje się w jednej misce. Wyjątkiem jest sernik puszysty, gdzie ubija się białka i żółtka, ale przecież i to - żadna filozofia. Opisuję to przy każdym kolejnym przepisie, bo sama  uważałam kiedyś, że serniki to wyższa szkoła jazdy. Nic bardziej mylnego.
By konsystencja deseru była bardziej kremowa i delikatna, w piekarniku ustawia się naczynie z wrzącą wodą. Wkłada się do niego zabezpieczoną aluminiową folią formę i para wodna podczas pieczenia czyni cuda.
Warto zainwestować w dobry, tłusty ser, taki, który w tzw. "sernikowym" wiaderku kosztuje kilkanaście złotych. Poczujecie różnicę, naprawdę.  
Ten sernik z malinami jest bardzo kremowy. Bardzo czekoladowy. Wspaniały.  Do kawy i herbaty - najlepszy.  
Najlepszy czekoladowy sernik ostatniego czasu. Zróbcie i napiszcie jaki był.
We wrześniu planuję zrobić warsztaty z pieczenia serników. Czy są chętni? Znajdę jakieś ładne agroturystyczne miejsce i posiedzimy sobie dwa dni pijąc kawę, gadając i zajadając sernikowe pyszności.
Co Wy na to?
 




piątek, 8 lipca 2016

Przepis na lasagne bolognese

Lazania- pyszne płaty makaronu zapieczone pod mięsno-pomidorowym i beszamelowym sosem. Zawiera w sobie samo najlepsze z włoskiej kuchni. Oryginalnie jest tu włoski boczek pancetta i szklanka wina. I jeśli mamy możliwość - niech będą, chociaż wino. Nie ma obawy o małoletnich i zawartość alkoholu, ona odparuje w mgnieniu oka, urozmaicając tylko smak potrawy. 
Przygotowanie sosu bolońskiego jest łatwe, choć by smaki dobrze się połączyły potrzebny jest czas. Można iść na skróty i pominąć dwugodzinne duszenie mięsa. Wytrawny smakosz poczuje różnicę.




Jak się robi lazanię- przepis.

środa, 6 lipca 2016

Pyszne naleśniki drożdżowe. Algierskie naleśniki baghrir. Naleśniki z serem i wiśniami

Dzięki cywilizacyjnym zdobyczom takim jak mikser i teflonowa patelnia naleśniki tracą nieco na klimacie ale są za to bardzo łatwe w przygotowaniu. Oryginalnie potrzebna byłaby tu blacha opalanego prawdziwym ogniem pieca, a grudy mąki rozcierane przez spracowaną dłoń algierskiej babci.
Z braku obu - naleśniki wykonuję metodą współczesnej Polki i zachwycam się, bo uwielbiam drożdżowy smak.
Naleśniki baghrir, tradycyjnie podaje się często z bardzo słodkim sosem - łyżką miodu rozpuszczonego z masłem, nierzadko z posiekanymi orzechami. Albo z cukrowym syropem lub tym z agawy.
W sezonowej wersji widocznej na zdjęciach daję w spolszczonym wariancie z wiśniami i serem. 
Placki posiadają charakterystyczne dla ciasta drożdżowego dziurki, które tworzą gąbczastą strukturę, i która w przecudny sposób chłonie każdy sos.
Naleśniki smaży się tylko po jednej stronie. Potem wystarczy je złożyć na pół, dziurkami na wierzch. Można też smażyć je jako małe placuszki przypominające wielkością pancakes czy nasze racuchy.
Na śniadanie, obiad czy podwieczorek, pycha. 




Źródło przepisu - tu.


sobota, 2 lipca 2016

Łatwe ciasteczka cytrynowe. Maślane ciasteczka cytrynowe na białym serze

Szybkie, bezproblemowe ciastka o delikatnym, cytrynowym smaku i zapachu. Nieco wilgotne, przez dodatek białego sera. Są miękkie w środku, chyba, że przetrzymamy je zbyt długo w piekarniku, wtedy stwardnieją. Według mojego widzimisia, te z miękkim środkiem są znacznie lepsze.
Ciasto przed pieczeniem wymaga półgodzinnego schłodzenia w zamrażarce lub godzinnego w lodówce. Można też zagnieść je nawet dzień wcześniej, to czasem dość wygodny sposób dla zapracowanych.
Dla urozmaicenia smaku warto dodać do nich ulubionych, siekanych orzechów lub innych bakalii, na przykład suszonych moreli czy siekanej żurawiny.
Do popołudniowej kawy na leżaku/hamaku/kocyku - polecam:)




Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */