niedziela, 28 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto jak w szarlotce, gęsta warstwa budyniu i najbardziej aromatyczne owoce na świecie - śliwki. Na końcu - lekko chrupiąca beza. Przepyszne na koniec lata i całą jesień. Choć i zimą wyciągam z zamrażarki pokrojone na połówki owoce i jest równie wspaniale. Proste, ale zawsze wszystkim smakujące, babcine ciasto. 
I jeszcze w sprawie śliwek. Kiedy zaczyna się na nie sezon, na mojej kuchence stale stoi pyrkoczący garnek i smażą się najlepsze powidła ze śliwek, których nie wolno mieszać. Robią się całkowicie bez mojego udziału, włączam ogień i tyle, a zapach w całym mieszkaniu jest nieziemski. Baaardzo polecam oba przepisy:)

P.S. Kurs pieczenia serników - 1 października w Łodzi. Kto chętny? :)


czwartek, 25 sierpnia 2016

Sernik z michałkami. Sernik z czekoladą

Bardzo dobry, waniliowy sernik z czekoladową warstwą i cukierkami "Michałki" dla urozmaicenia faktury. Zupełnie prosty w przygotowaniu, jak to sernik. Nie urośnie i nie opadnie. Może trochę popękać, jeśli temperatura pieczenia będzie nieco za wysoka. Komu by to jednak przeszkadzało:)
Będzie bardziej kremowy jeśli użyjemy do jego przygotowania dobrej jakości tłustego sera, dodatkowo ser mascarpone albo przynajmniej śmietankę 36%. W niektórych przepisach dodaje się masło, a czasem mleko w proszku, albo nawet płynne- zwyczajne lub roślinne. Czasem oszczędzam kalorie i pomijam dodatek tłuszczu. Albo dodaję go niewiele. Ubijam wtedy białka jaj i żółtka z cukrem. Dobrze wiedzieć, co zrobić, by sernik nie opadł:) 

Jak zrobić idealny sernik - można nauczyć się na warsztatach, 
w Łodzi  - 1 października.

Zupełnie bez pośpiechu i wysiłku, w nowoczesnym, pięknym lofcie wykonamy razem kilka serników, opowiem o ich upodobaniach i każdy uczestnik zostanie sernikowym specjalistą. 
Szczegóły zamieściłam na plakacie poniżej. W razie pytań - śmiało należy pisać na adres beata.krolikiewicz@wp.pl. 

Z wielką radością czekam na zgłoszenia i spotkanie:) 

Póki co,  przepis na łatwy sernik z michałkami i czekoladą ;)





poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Łatwa zapiekanka z cukinii. Zapiekanka z cukinii z papryką i pieczarkami

W sezonie na cukinię, kto ma ogródek albo znajomych z ogródkiem, nie wie teraz w co ręce włożyć, bo jak już cukinie obrodzą, to jest ich baaardzo duża obfitość. Malownicze okazy dostałam od Ani. Jeden mój kolega zobaczywszy je uznał, że mam szansę w konkursie na najlepiej widoczne warzywo z kosmosu:)
Teraz te kilogramy w dwóch sztukach muszę na coś przerobić, rady nie ma. Cukinia smażona z czosnkiem, strugana obieraczką do warzyw na kształt makaronu wstążki to moje ulubione danie, ale nadaje się raczej do młodszych okazów z miękką skórką. Choć w zasadzie, po obraniu, pokrojeniu i usunięciu pestek -  i duże sztuki też się ujdą. Są jeszcze placki z cukinii - trochę lżejsza wersja od ziemniaczanych, pewnie pasztet by się udał... Robicie? Macie swoje ulubione przepisy? Ktoś podrzuci dobry przepis w komentarzach?
Zapiekankę można urozmaicać dowolnymi dodatkami lub ziołami, w zależności od tego kto ma na co ochotę i w jakie produkty wyposażona jest lodówka, nadadzą się nawet ziemniaki pozostałe z obiadu albo makaron.




środa, 17 sierpnia 2016

Pieczarki faszerowane z grilla lub piekarnika. Ryba w pieczarkach

Duże i małe kapelusze pieczarek lubią dodatek masła. Zwyczajny i powszedni grzyb w połączeniu z masłem (najlepiej klarowanym) od razu nabiera królewskiego charakteru. Im więcej go, tym lepiej. Ogranicza nas tylko ilość kalorii i odporność wątroby.
Ryba w pieczarkach tym razem odwrotnie. To pieczarka jest tu podstawą, a ryba występuje w postaci farszu. Baaardzo, bardzo dobra ryba:) 

Niektórzy producenci zauważyli potencjał w dużych kapeluszach pieczarek. Na okoliczność faszerowania właśnie, sprzedają je pakowane po kilka okazów.
A do kapeluszy można wsadzić dowolną mieszankę ulubionych smaków.
Ponieważ  jemy zdecydowanie za mało ryb, zachęcam do takiego połączenia, jest prościutkie, zupełnie nie wymagające żmudnych przygotowań, a smak - wyborny. Będą świetną przystawką albo nawet daniem głównym kolacyjnym. Tomek protestuje. Do takich pieczarek potrzebuje przynajmniej grzanek, świeżej bułki albo sałatki ziemniaczanej. Dla mnie to idealna porcja kolacyjna. Co Państwo myślą? :)





sobota, 13 sierpnia 2016

Przepis na domowe lody malinowe. Jak układać rzeczy w lodówce?


Ochota na lody nie jest zależna od pogody, prawda?
Zwłaszcza, że nie ma teraz dużych różnic temperatur, na które wrażliwe są niektóre gardła. Dobry czas na lody jest wtedy gdy nie ma upałów! :)  
I tak kiedy jest gorąco myślę o tym, by zamknąć się w lodówce. Znacie to na pewno. Zazdroszczę oszronionym butelkom wody mineralnej, wykorzystuję przepisy na chłodniki , serniki na zimnolody i kawę mrożoną.
     A teraz moja zamrażarka zapełnia się pudełkami owoców, które z radością wyciągnę za dwa, trzy miesiące do porannej owsianki, jagodników, ciast, drożdżówek i lodów właśnie. 
     Ponieważ z wiadomych powodów dużo gotuję, przechowuję i mrożę, miewam problemy z właściwym upakowaniem rzeczy w lodówce. Najczęściej niespecjalnie zastanawiam się nad ich lokalizacją, upycham gdzie się da. Niedobrze. Teraz układam od nowa, bo testuję chłodziarko - zamrażarkę
Amica FK3336.3DFCXAA.
Może uda mi się zachować tam jako taki porządek przynajmniej przez jakiś czas :) 

Kilka wskazówek o przechowywaniu rzeczy w lodówce: 

1. Optymalna temperatura w chłodziarce to ok. 5 stopni. W zamrażarce- -15 - 18. Można sprawdzać termometrem. Przy wyświetlaczu na zewnątrz wiadomo - jest łatwiej.
Moja Amica ma wygodny, zewnętrzny, sensorowy panel dzięki któremu temperaturę mam stale pod kontrolą.  

2. Lepiej nie wkładać do lodówki pomidorów, bananów, ogórków i avocado, chyba, że są bardzo dojrzałe i chodzi o zatrzymanie tego procesu. Tracą aromat i tam szybciej się psują. Dobrze kupować ich tyle, ile zjada się na bieżąco.
Szczypiorek i sałata w lodówce- tak, bez zawijania w folię. Tak skrępowane wydzielają szkodliwe azotyny.
Nie chowamy tu oliwy z oliwek i miodu. Kuchenne, zamknięte, ciemne szafki to dla nich lepsze miejsce, podobnie jak dla czosnku i cebuli, które lubią w lodówce kiełkować.
Jajka, warzywa i owoce należy wkładać do lodówki bez wcześniejszego ich mycia. Woda przyspiesza rozwój bakterii i rzeczy szybciej się psują.
Po otwarciu puszki z jakimś produktem, niewykorzystaną  zawartość należy przełożyć od razu do zamkniętych, szklanych pojemników. Pod wpływem powietrza metal tworzy rozmaite tlenki, one wchodzą w reakcję z żywnością, niedobrze. Przełóż do szkła.  



3. Na najwyższej półce chłodziarki zazwyczaj jest najcieplej. Na dole - najzimniej. Na górze trzymamy dżemy, napoczęte słoiki, zamknięte serki, śmietanę itp. Bliżej dołu - mięso, wędliny i sery.

Lodówka Amica posiada technologię No Frost, dzięki temu temperatura na wszystkich półkach jest taka sama i nie ma potrzeby odszraniania.  Zdejmuje mi to z głowy problem - gdzie położyć serek a gdzie jajko i nie trzeba co jakiś czas przeprowadzać wielkiej akcji "rozmrażanie". Baaardzo duża wygoda.
       Niektóre modele lodówek posiadają pojemnik Chill Zone, gdzie temperatura jest niższa niż w innych miejscach. Super.





 

I jeszcze suwak, którym w zależności od potrzeby reguluje się wilgoć. Tam teraz wkładam zapakowane mięso, ryby i rzeczy które szybciej się psują.

Z ciekawostek - przydaje się funkcja "wakacje". Po opróżnieniu lodówki ustala się temperatura 12 stopni i po powrocie do domu nie ma niemiłego zapachu a oszczędność energii - oczywista. Ten model ją ma. 

4. Ciepłe garnki i naczynia podniosą temperaturę wnętrza chłodziarki. Trzeba cierpliwie czekać aż ostygną i zawsze trzymać je pod przykryciem. Ciasta z kremem chować zawsze pod kloszem, nie chcemy zapachu kiełbasy w torcie. Zresztą i kiełbasę dobrze jest zamykać w szklanym lub plastikowym pojemniku. 

5. Jak mrozić mięso, warzywa i owoce? 

Najlepiej używać specjalnych tacek, pojemników i woreczków do zamrażania.  

Przed zamrożeniem mięso dobrze jest najpierw schłodzić w lodówce. Gwałtowne zamrożenie niszczy jego włókna. Podobnie z rozmrażaniem. Lepiej nie rozmrażać w gorącej wodzie. Niech dzieje się to się na kuchennym blacie lub w pojemniku w lodówce. Surowe mięso mielone trzymajmy w zamrażarce do 3 miesięcy, drób i dziczyznę - 6,  a wołowinę do 12 miesięcy.  Przetworzone, gotowe dania (bez śmietany, jogurtu i majonezu), chleb w kawałkach lub kromkach - do 3 miesięcy. Warzywa, owoce i zioła - 3- 12 miesięcy. Większa niż standardowa szuflada w lodówce Amica przydaje się by pomieścić maszynę do lodów, dużą miskę z lodami albo tort lodowy.

Przepis na domowe lody malinowe

Niekoniecznie trzeba mieć maszynę do lodów. Wystarczy mikser, trzepaczka lub łyżka. Chodzi o to, by podczas zamrażania, w masie lodowej nie wytworzyły się ostre kryształki. Powodują one, że konsystencja lodów jest mniej gładka i przyjemna dla języka i podniebienia. Dlatego w pierwszych dwóch godzinach mrożenia mieszam lody co pół godziny. Zdarza mi się zapomnieć i okazuje się wtedy, że mimo mniej kremowej tekstury lody znikają z lodówki bo i tak smakują lepiej, niż wiele sklepowych produktów.


wtorek, 9 sierpnia 2016

Łatwe ciasteczka sezamowe. Ciasteczka z mąki owsianej

Małe, szybkorobiące się, chrupiące ciasteczka bez mąki pszennej. Chwil kilka i są. Leciutkie, za to z bardzo dużą zawartością wapnia i magnezu. Na zdrowe kości i poprawę nastroju:)
Porcja nieduża, na piętnaście ciasteczek, można robić od razu podwajając składniki.
Kto lubi - zamienia sezam na zmielone orzechy, też będzie pysznie. 
Płatki owsiane  szybko zmieli się malakserem lub w młynku do kawy, do tej porcji ciastek potrzebne są zaledwie trzy łyżki. Rzecz jasna, kto ma, może użyć gotowej mąki owsianej.
Przy prażeniu sezamu należy być czujnym, wystarczy mu krótka chwila i jest gotowy. Pozostawiony na rozgrzanej patelni, nawet już bez płomienia lubi się przypalić.




sobota, 6 sierpnia 2016

Najlepsze bułeczki z jagodami i serem. Drożdżówki z jagodami

Od puszystych drożdżówek  z serem lepsze są tylko bułeczki z serem i jagodami:) W żadnej , najlepszej cukierni nie spotkałam tak dobrego wypieku jak ten, domowy. Nawet jeśli wyjdzie nieco koślawo - jest o niebo, niebo lepiej.
I wcale nie jest to bardzo skomplikowana czynność do wykonania. Rzecz jasna- drożdżowe ciasto wymaga tylko troszkę więcej zachodu niż muffinki z jagodami  czy łatwe ciasto ze śliwkami. Ciasto można (ale nie trzeba) zagnieść wieczorem poprzedniego dnia, przykryć folią spożywczą i zostawić do rośnięcia w lodówce. Rano pozostanie tylko wymieszać twaróg i uformować bułeczki. Cierpliwie, bez pośpiechu, dla relaksu i odprężenia. To łatwy przepis i udaje się od pierwszego razu. 
Mam dziś przyjaciółkowe spotkanie. Drożdżówki z serem i jagodami będą w sam raz. I pokażcie mi dziecko, które nie wyciągnie łapki w stronę tych bułeczek:)

P.S. Drożdżówki udają się ze świeżymi i mrożonym i owocami. 





środa, 3 sierpnia 2016

Sałatka z rukoli i tuńczyka

Jest prosto. Miesza się sałatę, tuńczyka, pomidory i namoczony w sosie chleb albo bułkę. Kto lubi daje jajko czy kawałeczki zielonego ogórka. Albo czerwoną cebulę. Dobrze mieć w spiżarni chomikowane tuńczykowe puszki czy słoiczki na okoliczność pojawienia się niezapowiedzianych gości albo gwałtownej chęci na jakąś sałatkę:)
Toskańskim sposobem dołożyłam tu skropione sosem grzanki z bułki. Jak w panzanelli -  sałatce włoskich gospodyń, które nie marnują jedzenia; z pomidorów i czerstwego, namoczonego kwaśnym sosem chleba.
By grzanki były półchrupkie, lekko nasiąknięte od pomidorowego soku, część dałam od razu do sałatki, cześć wrzuciłam na chwilę do sosu. Tak jest dobrze. Jest smak i chrupkość. Pomidory powinny być z tych mocno dojrzałych, miękki i soczystych.   
Trzymacie się ściśle przepisów, czy płyniecie tworząc sałatki "na winie" i działając według intuicji i zawartości lodówki? Rzadko zdarza mi się działać zgodnie z recepturą. Byłam wczoraj na spotkaniu z przyjaciółmi i żadna z sałatek nie była "przepisowa", wszystkie powstały ze składników które po prostu były :)
Z efektami bywa różnie. Najgorsze są majonezowe pulpy, w których nie wiadomo co jest czym. I tak o smaku zdecyduje marka majonezu. Znacie? :)

P.S. Jeśli zabieracie sałatkę ze sobą, sos dobrze zabrać osobno, w słoiczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem.




poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Delicja Brzoskwiniowa. Ciasto z galaretką, brzoskwiniami i czekoladowym musem

Ciasto Delicja z galaretką i czekoladowym musem, trochę podobne w smaku do znanych wszystkim okrągłych herbatników o tej samej nazwie. W rzeczywistości - duuuużo lepsze, rzecz jasna.
Jest łatwe do wykonania, choć do ubijania musu używa się kilku naczyń, a biszkopt dobrze jest upiec poprzedniego dnia. Brzoskwinie można zamienić na maliny, jabłka albo plasterki pomarańczy.
Opis czynności wydaje się długi, w rzeczywistości to nic skomplikowanego. Po prostu nie umiem użyć mniejszej ilości słów :)
Czekoladowy mus można przygotować na kilka sposobów. Kto nie chce używać żelatyny powinien zastosować do jego przygotowania dwie tabliczki czekolady po 100 g każda. 
Można tez sprawę zupełnie uprościć, podgrzać śmietankę (300 ml)  z połamaną czekoladą (200g) do rozpuszczenia czekolady, ostudzić, a kiedy będzie całkowicie zimna - ubić. To najprostszy sposób, ale zdarza się, że masa się warzy. 
Mus z przepisu poniżej ma w składa żelatyna na upały albo transport ciasta mocniej usztywni czekoladową piankę.



Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */