piątek, 30 września 2016

Ciasto drożdżowe z jabłkami i śliwkami

Wiecie jak to jest z drożdżówką. Najlepsza jest tego samego dnia, świeża, zatem pieczenie jej wieczorem jest trochę stratą czasu, nie można się nią delektować cały dzień, choć nieraz nie ma wyboru.
Rano, na wpół obudzona, jeszcze przed kawą, szybko - rach - ciach chciałam ciasto uczynić. O cukrze przypomniałam sobie pod koniec zagniatania. I o maśle. A masło w drożdżowym lubię, bo bez jego zapachu i wilgotności drożdżowe się nie liczy. Swoje popisowe bułki z jabłkami Pani Iwonka polewa masłem kiedy siedzą już w formie. Polałam ciasto i ja.
Już dawno odkryłam, że drożdżowe wstawione do zimnego piekarnika nie potrzebuje wstępnego wyrastania poza nim. Pamiętam rzecz jasna zasadę o tym, że powinno wyrastać cztery razy : najpierw zaczyn, potem ciasto w misce, potem w formie i ostatni raz - już w piekarniku. Ale o ile to możliwe skracam wszelkie działania, by było szybko i prosto. Moje ciasto drożdżowe wyrasta dwa razy z drożdżami suchymi ( miska i piekarnik) i trzy, jeśli ze świeżych robię zaczyn ( zaczyn, miska, piekarnik).  
W połówki lub w całe, wydrążone jabłka można włożyć śliwkę, śliwkowe powidła albo siekaną mieszankę orzechów i rodzynek. Trzeba pamiętać, by między jabłkami były wolne przestrzenie, by ciasto mogło wyrastać i mieć miejsce do napuszania się. Przy ciasno ułożonych i dodatkowo przykrytych kruszonką może nie wyjść aż tak puchate. Dlatego tym razem, zamiast kruszonki są chrupiące płatki migdałów.
Gdyby ktoś jednak nie mógł się powstrzymać i kruszonkę mieć musiał - tyle samo masła, mąki i cukru - trzeba zagnieść na okruchy.



środa, 28 września 2016

Kluski kładzione z dynią. Jak się robi puree z dyni?

Jak już się ma dynię, to niezbyt często występuje ona w małych ilościach. Od razu wpada nam do domu kilka kilogramów tego żółtego dobra i nie bardzo wiadomo co z tą ilością zrobić.
Pani Iwonko, zasłyszałam gdzieś o planie zrzutu trzydziestokilowego okazu do kuchni Nieba, a ja tu dziś jak raz najlepsze suszone pomidory produkuję :)
U nas, na pierwszy ogień idzie jakieś ciasto z dynią. Na przykład ulubione moje i sądząc z komentarzy - również czytelników - ciasto z dynią i bakaliami - przepis. Trze się tam na wiórki surową dynię i wykorzystuje podobnie jak marchewkę w pysznym cieście marchewkowym.
I drugie ciasto, trochę jak sernik, do krojenia w małe porcyjki jak ciastka z cukierni, zupełnie inne niż wszystkie, które nie rośnie i pięknie pachnie pomarańczami, które baardzo lubię i na Niebie można znaleźć tutaj - przepis. 
Z reszty robię puree. Jak zrobić puree z dyni? Dynię bez skórki kroję na nieduże kawałki, zalewam małą ilością wody i gotuję bez przykrycia do miękkości. Albo przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa, układam kawałki  na blaszce i piekę w piekarniku. Potem blenduję, wkładam gorące puree z dyni do słoiczków. Zamykają się bez pasteryzacji. Kiedy potrzebuję, używam np. do placków, ciasta drożdżowego, kopytek czy klusek kładzionych. Urozmaica ich smak i nadaje pięknego, słonecznego koloru. No i rzecz jasna, nadaje się na zupę-krem z dyni.
Jeśli ma się puree, przygotowanie idzie błyskawicznie. 
Taka złota, polska jesień na obiedzie, bo kluski z dyni czyli dyniowe kluski kładzione, przepis:)


piątek, 23 września 2016

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej. Sernik z kaszą jaglaną z brzoskwiniami i chia

Sernik - niesernik, w każdym razie ciasto bez glutenu o bardzo dobrym smaku. A może to deser z kaszy jaglanej i chia? Niech go każdy nazywa jak chce. Jest zdrowy jak nie wiem, głównie z powodu kaszy jaglanej właśnie, która jest tu głównym składnikiem. Sernik - jagielnik  jest znakomity na przykład na śniadanie. Bo że na podwieczorek i do kawy - rzecz oczywista. Nasionka chia większość z nas już polubiła za ciekawy smak i właściwości odżywcze. Kto chce, może zamiast cukru użyć ksylitolu lub erytrolu. Zwykłe mleko można zastąpić roślinnym, a jogurt - wodą z większą ilością cytryny. Kto nie ma dyni - pomija i daje więcej mleka. Takie możliwości daje kasza jaglana. Oswoiłam ją na razie głównie  tylko w deserach i ciastach i w jednej zapiekance, w słonych wersjach wybieram inne kasze, może potrzebuję więcej czasu dla zawiązania tej przyjaźni :)
Kasza jaglana, suszone morele, chia i dynia w jednym upieczonym cieście. Mus brzoskwiniowy ze świeżych owoców zamiast polewy wieńczy dzieło. Zdrowe i pyszne, coś podobnego! :)




wtorek, 20 września 2016

Placki z jabłkami na kefirze

Placki na podwieczorek, śniadanie albo nawet deser. Czy zwyczajnie, kiedy nachodzi  na ich smak ochota i już.
Można je zrobić na maślance, kefirze, zsiadłym mleku czy jogurcie, a w przypadku ich braku - na zwykłej wodzie. Te na mlecznych, ukwaszonych produktach lubię bardziej za lekko sernikowy smak. Znacie jakieś dziecko które nie lubi placków z jabłkami?:)
By były bardziej puszyste, ubijam pianę z białek i dodaję pod koniec do ciasta. Chyba, że pod kuchnią stoi jakaś niecierpliwa kolejka albo w pobliżu nie ma miksera. Bez ich ubijania też wyjdzie całkiem przyzwoicie, choć placki  będą bardziej zwarte. Jabłka  można zetrzeć na grubej tarce ale ja wolę duże, wyczuwalne kawałeczki twardszych i kwaśniejszych odmian. Placki zjadamy gorące a i  na zimno znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Łatwy przepis dla każdego.


sobota, 17 września 2016

Proste ciasteczka z rodzynkami. Ciasteczka maślane

Domowe ciastka do przygotowania w pół godziny albo mniej, razem z pieczeniem. Tyle czasu trzeba by wyjść z domu po sklepowe herbatniki. A korzyści pieczenia tych domowych jest mnóstwo. Kto ma dzieci - wspólne działanie zamiast  komputerowych gier to zaleta oczywista. Brak konserwantów, utwardzonych tłuszczów roślinnych - jasna rzecz. I aromat w całym domu podczas pieczenia- nie do podrobienia żadną świeczką zapachową.
Rodzynki wcześniej namaczam w ciepłej wodzie albo czasem w alkoholu, np. w rumie. Będą smakowały zupełnie inaczej niż te suche. Można dodać inne ulubione bakalie, nada się żurawina, orzechy, sezam i wiórki kokosowe, siekana czekolada.
Ciasto krótko wyrabia się ręcznie, mikserem lub w malakserze. 
Niby nic szczególnego, zwykłe, maślane, domowe herbatniki. Prosty, babciny przepis na małe, dość miękkie ciasteczka do popołudniowej kawy, herbaty albo mleka. Jakaż to przyjemność! 




czwartek, 15 września 2016

Sałatka z kurczakiem i smażonym kalafiorem. Sałatka z roszponki

Chrupiący kalafior, prażony słonecznik albo orzechy do posypania, pieczony lub smażony kurczak i czerwona, cienko krojona cebula dla ostrości. Prościzna. Rzecz jasna - w mieszaniu sałatek niekoniecznie ważne jest by wszystkie składniki były identyczne jak w przepisie. Można dodać okruchy koziego sera lub oscypka. Albo drobno pokrojone cząstki pomarańczy bez skórek. Nie zaszkodzą koktajlowe pomidorki.
Użyłam sałaty roszponki, ale kto nam zabroni dla odmiany wziąć rukoli czy mieszankę rozmaitych. Niech każdy wybiera co lubi najbardziej. Tę sałatkę jadłam dziś na obiad, kolację i pewnie zjem jutro na śniadanie. Jest pyszna. Można zabrać ją do pracy - osobno sałatę i dodatki, oddzielnie w małym słoiczku - sos, którym należy polać sałatkę dopiero przed samym posiłkiem, by nie straciła na chrupkości.      



wtorek, 13 września 2016

Bardzo łatwe ciasto kokosowe ze śliwkami . Najłatwiejsze ciasto bez użycia miksera

Placek na niedzielę i środek tygodnia, do wykonania w bardzo krótkim czasie, bez żadnego wysiłku. Nawet zupełnie niedoświadczony kucharz poradzi sobie z nim w mgnieniu oka i bez robienia większego bałaganu w kuchni. Ciasto ma raczej zwartą, dość wilgotną strukturę, jak to bywa w ciastach z dodatkiem kokosu.
Kto mieszka np. w akademiku uwaga ; to ciasto bez użycia miksera. Można spokojnie wymieszać wszystko łyżką. Rzecz jasna - niekoniecznie, posiadacze tych elektrycznych wynalazków i tu śmiało mogą go używać na najniższych obrotach ale możliwie najkrócej, nie należy ciasta ubijać i napowietrzać.  
Ten łatwy przepis na ciasto można zmodyfikować i użyć innych owoców lub je pominąć. Nadadzą się ćwiartki obranych jabłek, porzeczki czy brzoskwinie. Połowa porcji wystarczy na dobry, kokosowy placek w małej keksówce. Można piec go również w formie na babkę - to wersja dla zwykłej ilości ciasta.   
Z podanego w dalszej części posta przepisu wychodzi wyższe i większe ciasto, piekłam je z połowy podanych składników w malutkiej i płaskiej brytfannie. 
Lepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę, jajka i śmietanę dobrze wyjąć z lodówki na na dwie godziny przed pieczeniem, zmniejszy to ryzyko powstania zakalca. Zdarza mi się używać chłodnych składników i się udaje, ale to nie jest pewny sposób:)
Z podobnego powodu dobrze jest wytrzeć lub wysuszyć dobrze śliwki po umyciu.   
 


piątek, 9 września 2016

Sernik ze śliwkami. Sernik z karmelizowaną śliwką i polewą z białej czekolady

Śliwki kocham za zapach. Najłatwiejsze powidła śliwkowe, od sierpnia do października niemalże stale bulgocą na mojej kuchence. Wystarczy wrzucić owoce na warstwę cukru i koniecznie powstrzymać się od mieszania. Nic, zupełnie nic się nie przypala. Pierwszego dnia smażenia (bo smażą się przez kolejne trzy dni) wyciągam pojedyncze, jeszcze nierozpadnięte sztuki. Kiedy zmiękną ale jeszcze pozostaną jędrne - wykorzystuję do deserów, owsianki czy kremu z kaszy jaglanej. A i w serniku sprawdzają się doskonale.
Ciemny, kakaowy spód, kremowa, waniliowo- śliwkowa warstwa sernika, karmelizowane śliwki i polewa z białej czekolady.  Deser nad desery. Dobry na każdą porę. Królewski:)
  
Warsztaty pieczenia serników poprowadzę w Łodzi, 1 października, bardzo serdecznie zapraszam do zgłaszania się, zapisy tylko do 15 września, a szczegóły - tutaj. Pytania i zgłoszenia słać pod adres -  beata.krolikiewicz@wp.pl




wtorek, 6 września 2016

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej. Zdrowy pasztet jaglany z warzywami

Zdrowy i bardzo dobry pasztet warzywny. Warzywa i kasza jaglana - chyba nie ma lepszego dla organizmu połączenia. Dla większej zwięzłości dodaje się do pasztetu jajka. Kto nie może, np. z powodu alergii czy nietolerancji, od których teraz roi się na świecie, otrzyma pasztet bardziej smarowny. W takiej wersji zabrałam go na spotkanie z przyjaciółkami i zjadłyśmy go prosto z foremki. Łyżeczką. Cały. Bez niczego. W trzy. To chyba coś znaczy! :)
Cukinii teraz pod dostatkiem, w rozmiarach ogórka albo wielkiej dyni. Do wyboru - do koloru, trzeba korzystać. Kto ma ogródek i cukinie obrodziły ten wie, że spożytkowanie tego warzywa w ogródkowych ilościach jest nie lada wyzwaniem. Macie jakieś swoje ulubione sposoby na cukinię? Piszcie śmiało!  
Mój jest taki - przepis na pasztet z kaszy jaglanej - samo zdrowie. Pyszny jak nie wiem co.
Jeśli domownicy domagają się dodatku mięsa, do pasztetu można dodać pokrojony w kostkę i  podsmażony wędzony boczek lub bekon. Tak ok. 20 dag. Będzie w sam raz.    

P.S. Można pominąć pieczenie w foremce, kaszę ugotować a warzywa podsmażyć i wszystko wymieszać i doprawić. Wyjdzie pyszna pasta - pasztet, który można zapakować w słoiki i tyndalizować, wytrzyma wiele miesięcy. Słoiczek czy pojemnik z taką pastą to idealny sposób na śniadanie lub obiad do pracy, szkoły lub na wycieczkę.



sobota, 3 września 2016

Sos z kurek. Bardzo dobry kurczak w sosie kurkowym. Jak się czyści kurki?

Grzybów w lesie moc, przy drogach sprzedający zbieracze co i rusz. Wszyscy moi znajomi już byli na grzybach, mają co opowiadać i czym się pochwalić. Zapełniają się słoiczki i zamrażarki :) 
Nawet w marketach pudełka kurek do wyboru do koloru. Do jajecznicy, omletów, makaronów, na marynowanie, na zupę - pycha, kurki aromatyczne są bardzo.
Jak czyścić kurki? 
Najlepiej zalać je mocno ciepłą wodą, dodać dwie łyżki soli, zamieszać. Zanieczyszczenia powinny opaść na dno. Po dwóch, trzech minutach grzyby należy wyjąć na papierowy ręcznik przy pomocy łyżki cedzakowej. Często czynność tą trzeba powtórzyć nawet trzykrotnie. Jeszcze na łyżce cedzakowej dobrze jest  grzyby opłukać pod zimną, bieżącą wodą, tym razem z soli, by przy smażeniu były delikatne i nie miały gorzkawego posmaku. Lepiej posolić je na końcu przygotowania sosu.
Można też wstawić kurki na krótko pod dość silny strumień zimnej, rozproszonej wody (np. z prysznica)  i również po chwili odsączyć je na papierze. Ten sposób sprawdza się przy mniej zanieczyszczonych egzemplarzach. Nikt nie lubi kiedy aromatyczne, pyszne danie chrzęści w zębach:).
Nie należy zabijać smaku kurek nadmierną ilością przypraw, wystarczy sól, ewentualnie szczypta pieprzu i koniecznie - smak masła - wydobędzie naturalne aromaty.
Jak zrobić najłatwiejszy sos z kurek - przepis.




czwartek, 1 września 2016

Bardzo dobre drożdżówki z malinami. Bułeczki drożdżowe z owocami

Bardzo dobre bułeczki drożdżowe. Puszyste i lekkie. Uwielbiam drożdżowe ciasta za smak i najlepszy na świecie, maślany zapach. Te drożdżówki z malinami ostro stanęły do konkurencji z moimi ulubionymi jagodziankami. Nie wiem, które lepsze:) A do wnętrza każdej bułeczki można dołożyć kostkę białej czekolady. Albo płatki migdałów, by chrupnęły urozmaicając smak i fakturę. Bułeczki z malinami, białą czekoladą i płatkami migdałów - brzmi cudnie, prawda? :)
Ciasto drożdżowe na bułeczki należy wyrabiać możliwie długo. Zdarza mi się nie przywiązywać do tego wagi, z lenistwa, rzecz jasna. I  tak wychodzi jak trzeba. Ważne, by ciasto nie było zbyt gęste; jeśli damy  dużo mąki, będzie się mniej kleiło, wygodniej zagniatało, ale bułki nie nabiorą puszystości. Nawet jeśli nie udało się mi się zagnieść elastycznej, zgrabnej kuli, zostawiam je w luźniejszej postaci do rośnięcia i dopiero przy samym formowaniu bułek podsypuję więcej mąki.
Wychodzą przepysznie. Bułeczki z malinami - malinianki :)


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */