środa, 30 listopada 2016

Cebularze. Bułki z cebulą

Cebularze to lekko słone drożdżówki pełne farszu, który można przygotować nawet dwa dni przed pieczeniem. Rzecz jasna - nie trzeba, choć przynajmniej trzy cztery godziny wcześniej - warto. Cebula powinna się zmacerować, zmięknąć, przeniknąć solą. Mak - dla ozdoby i chrupkości w pewnych kręgach  to konieczność, bez niego cebularz się nie liczy:) Pewnie i wielkość ma znaczenie, zazwyczaj robi się je większe i bardziej płaskie, choć małe bułeczki jak na zdjęciach całkiem zgrabnie się zajada. Zamiast maku - jak w tradycyjnym wypieku, można je posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.   
Cebularze to regionalna potrawa rodem z lubelskiego, ale znane są też na Podlasiu i Zamojszczyźnie. Żydowski specjał, który najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można zajadać solo z masłem albo popijać czerwonym barszczykiem, najlepiej na domowym zakwasie z buraków.
Farsz z cebuli można przygotować w dwojaki sposób. Pokrojoną w kostkę zwyczajnie zeszklić (nie rumienić) na oleju, lekko osolić. Sposób drugi - zalać ją niewielką ilością wrzątku, osolić, krótko obgotować, odcedzić, wymieszać z makiem i olejem, od razu zamknąć w zakręconym słoiku. Wystudzoną trzymać z dwa dni w lodówce.  


poniedziałek, 28 listopada 2016

Przepis na pierogi z serem. Jak lepić pierogi ?

Pierogi z serem - moje ulubione. W żadnym barze i w żadnej restauracji nie znalazłam jeszcze pierogów z cienkiego, sprężystego, dopiero co przygotowanego ciasta. Wiadomo, logistycznie nie jest to łatwe, jeśli robi się pierogi dla dużej ilości osób.
U nas w domu, mama polewała je zrumienioną na maśle tartą bułką. W wersji lux - ubijała do nich kubek słodkiej śmietanki. Rodzinnie jesteśmy podzieleni na obozy "ruskich" i z serem na słodko, a jeszcze lepiej - pierogów z jagodami. Jesienią pakuję parę woreczków tych owoców do zamrażarki, by mieć jagodniki i pierogi właśnie. A wracając do tych z serem, przy okazji przygotowania "ruskich" odkładam trochę sera do innej miseczki i mieszam go z żółtkiem i cukrem. Z wiekiem ich robienie idzie mi coraz szybciej i wkładam w to mniej wysiłku. Coś podobnego. Przepyszność!

Jak  lepić pierogi, by było łatwiej:

- najlepiej, by ciasto po wyrobieniu "odpoczęło" w misce chociaż 15 minut, by gluten z mąki mógł się uaktywnić i dać ciastu odpowiednią elastyczność
- ciasto podsypywać mąką w trakcie wałkowania, unika się jego przyklejania się do blatu czy stolnicy 
- farsz najlepiej nakładać łyżeczką i  uważać, by nim nie ubrudzić brzegów ciasta, ubrudzony nie chce się sklejać, trzeba być uważnym i się nie spieszyć:)



czwartek, 24 listopada 2016

Krajanka piernikowa. Pyszne pierniczki z Bazylei

Pyszne, pachnące, klejące w konsystencji i łatwe do zrobienia pierniczki Basler Leckerli. Do ciasta dodaje się dużo migdałów i pomarańczowej skórki, wrzuciłam też rodzynki, choć pewnie w Szwajcarii, skąd pochodzą te ciastka ich nie dodają. Do wykonania ciasta nie używa się tłuszczu ani jajek. Miesza się mąkę, dużą ilość miodu i bakalii, i powstaje lepkie ciasto, które trzeba  po prostu przełożyć na blaszkę. W zależności od rodzaju miodu i wilgotności mąki będzie bardziej lub mniej płynne, choć najczęściej jest kleiste i wymaga nieco cierpliwości przy wyjmowaniu z miski. Bardzo polecam do zrobienia już teraz, nie tylko na święta, ciastka są bardzo, bardzo dobre. Bez lukru cytrynowego można je przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, np. z kawałkami jabłka w środku by zachowały miękkość. Jabłko co dwa dni należy wymienić.
Można też sporządzić lukier z cukru pudru i wody, ten zastyga w chrupiącą skorupkę, nie klei się jak ten cytrynowy i nie pobrudzi ciastek w pojemniku.






wtorek, 22 listopada 2016

Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Zupy rodem z Azji mają to do siebie, że nie zawsze trzeba mieć absolutnie wszystkie składniki by jakaś wyszła:) I zawsze jest bardzo dobrze. Gdyby chcieć kupić wszystkie produkty na raz, wyjdzie jak na jedno danie spora kwota. Dlatego zbieram je powoli, stopniowo. A tu dokupię cytrynową trawę, a tu wrzucę do koszyka w markecie sos ostrygowy. Gdyby tak przejrzeć moje kuchenne szafki to niejeden kucharz z "chińskiej" budki by się zadziwił:)
Pół puszki kukurydzy i papryka czy pieczarki lub paczka mrożonych warzyw, i rozgrzewająca zimą, wieloskładnikowa, gorąca zupa jak malowana. Przepyszna. Nada się nie tylko na zwykły obiad, a i na kolację z przyjaciółmi będzie jak znalazł. Przy tej ilości warzyw, mięsa i makaronu nie jest potrzebne drugie danie. Jeśli ktoś nie ma w szafce wszystkich produktów - zupełnie nie szkodzi, dajemy co mamy. Pyszna, bogata zupa tajska z mleczkiem koksowym, kurczakiem, warzywami i makaronem sojowym lub ryżowym.

P.S. W zakładce "SKLEP" pod nagłówkiem bloga można już zrobić zakupy, polecam :)  




niedziela, 20 listopada 2016

Jak się smaży skórkę pomarańczową? Skórka pomarańczowa w cukrze

Podczas smażenia calusieńki dom pachnie obłędnie. Żaden syntetyczny aromat nie podrobi tego który powstał z naturalnego produktu. Najpiękniejsze dla mnie - raz - kiedy smażą się śliwkowe powidła, klękajcie narody. No i kiedy skórka - dwa. Sezon na pomarańcze zaraz się rozpocznie.
By skórka po usmażeniu nie była gorzka, trzeba z niej całkowicie usunąć białą część - albedo. Niektórzy skrawają ją na sucho, nożykiem. To trudniejszy wariant. A inni moczą skórkę przez noc w wodzie, biała część nasiąka i mięknie, wtedy jej usunięcie jest o wiele łatwiejsze.
Skórki do smażenia można gromadzić przez kilka czy nawet kilkanaście dni, nie zawsze uda nam się nakłonić rodzinę do szybkiego spożycia dużej ilości owoców w krótkim czasie. Można zbierać je i  trzymać kilka dni w wodzie ( następnego dnia od namoczenia usuwając białą część) pamiętając o jej codziennym wymienianiu albo pozostawiać w suchym miejscu i namoczyć dopiero po uzbieraniu odpowiedniej ilości.
Jeśli przy produkcji skórki powstanie nam większa ilość syropu niż jest potrzebna do zalania skórki - świetnie. Gorąca herbata z takim aromatycznym syropem, to jest dopiero cymes.
Warto zadać sobie trud i poszukać pomarańczy organicznych, z ekologicznych upraw, niewoskowanych. Pewności nie mamy, ale może być o wiele zdrowiej.
W ten sam sposób można przygotować kandyzowaną skórkę z cytryny.
Przepis na smażoną skórkę pomarańczową.




piątek, 18 listopada 2016

Prosty makowiec z kruszonką

Nie każdy ma ochotę i czas na zwijanie tradycyjnej rolady makowej. Makowiec na kruchym cieście przygotowuje się łatwiej i szybciej.  A na mak i śledzie jak raz przychodzi ochota jesienią i zimą, znacie to?
Czasu na pieczenie nie miałam wczoraj nic a nic. Między jednym telefonem a drugim, ze słuchawką przy uchu, wymieszałam jednak i jest. Wszystko dlatego, że genialny ktoś wpadł na pomysł sprzedawania zmielonego już maku. Wybawco mój, o ile dzięki tobie jest mniej sprzątania w kuchni. Kto mieli mak maszynką, wie o czym mówię. Cierpliwość trzeba mieć anielską.
Kruche ciasto zagniata się migiem. Wystarczy palcami rozetrzeć mąkę z cukrem na okruchy- kruszonkę. Można użyć malaksera, jest jeszcze szybciej. W czasie kiedy ciasto się podpieka, gotuje się w mleku mak. Potem miesza ze składnikami, które sprawiają, że masa jest bardzo wilgotna, lekko kleista i pachnąca.
Pyszna sprawa. Kto ma większą ilość biesiadników, niech piecze z podwójnej porcji. Polecam nie tylko na święta.

P.S. W zakładce SKLEP pod nagłówkiem bloga pojawiły się rozmaitości do kupienia. Polecam :) 




środa, 16 listopada 2016

Łatwy chleb bez zagniatania. Prosty chleb na drożdżach

Chleb z poniższego przepisu nie wymaga zagniatania, można wymieszać składniki ręką lub łyżką. Miesza się je na przykład wieczorem a rano piecze. Albo miesza rano, a wypieku dokonuje popołudniem, po przyjściu z pracy. Za formę służy żaroodporne, zamykane naczynie albo żeliwny garnek, dlatego piszą o nim na forach - chleb z garnka. Ten chleb lubi malowniczo, rustykalnie pękać, ma chrupiącą skórkę i duże dziury. Łatwy chleb na drożdżach, jasny chleb pszenny.
Domowy chleb może być krzywy i popękany, rośnie raz tak, raz siak. Kto tego nie wie, zwyczajnie o domowym chlebie nie ma pojęcia i umysł nawykł mu do wizerunku przemysłowej kalki. Zdarzy się rzecz jasna i tak, że uda się jak z piekarni, równiuśko, jak u piekarzy którzy od lat wypiekają setki bochenków dziennie. Troszkę łatwiej jest z chlebem, który rośnie w foremce. A w bochenku, z wyrastaniem w koszyku, tworzy się chleb indywidualista. Po wielu próbach, wzlotach i upadkach już wiem, czego potrzebuje zdrowy, pracujący zakwas- przepis.  I gdybym miała ująć to w krótkich słowach - stałej temperatury ok. 24 - 26 stopni. Teraz zamykam go w lekko ogrzanym piekarniku.
Na zakwasie najczęściej wypiekam swoje nierówne i bardziej foremne chleby. Są dni, że nie mam czasu się nad nim pochylić i na czas dokarmić. Albo zwyczajnie potrzebuję odmiany. Na taką okoliczność trzymam w kuchennej szafce lub lodówce drożdże. I powstaje taki model. 







poniedziałek, 14 listopada 2016

Ciasteczka cynamonowe

Dla rozgrzewki dosypuję do kawy cynamon, do herbaty daję imbir i sok malinowy, a w kominku ogień huczy już stale, bo zima! 
Pyszne ciasteczka z cynamonem nadają się do zrobienia z dzieciakami. W końcu w te długie i ciemne wieczory czymś je trzeba odciągnąć od tabletów i komputera. Należy wziąć trzy głębokie oddechy i uzbroić się w cierpliwość. Może nie będzie tak czysto i porządnie, ale za to przecież radośnie:)
Najpierw składniki  zagniata się w kulę, potem wałkuje a potem już tylko wycina w ulubione kształty. Do ciasta, oprócz cynamonu można dodać przyprawy do piernika. Ciastka nadadzą się do powieszenia ich na choince. Albo dekoracyjnie w oknie, na długich sznurkach. A dziurki najlepiej wycina mi się słomką do napojów. Znacie to? Zapach podczas pieczenia jest taki, że dech zapiera.
Przepis na domowe ciasteczka cynamonowe. Przepyszne.





czwartek, 10 listopada 2016

Czekoladowe ciasto z kremem. Czekoladowy tort ze śmietanowym kremem hibiskusowym

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto o bardzo specyficznej, gliniastej, zakalcowatej, fantastycznej konsystencji. Wielbiciele ciasta murzynek choć raz powinni je zrobić, by zobaczyć czy jednorazowa zdrada nie przerodzi się w stały związek. Na marginesie - murzynki piekę ostatnio tylko w w wersji z jabłkami i marchewką (przepis). :) 
Łatwe ciasto, w którym nie trzeba ubijać jajek, a do jego przygotowania wystarczy jedna miska. Składniki rozpuszcza się nad parą, lekko studzi, dodaje mąkę i już. Można polać je dowolną czekoladową polewą. To missisipi mud cake, czyli błota missisipi ( tu przepis na wersję z polewą czekoladową). 
Różowy krem smakuje owocowo. Różowy, ulubiony kolor małych  księżniczek powstał na bazie śmietanki w której zaparza się kwiaty hibiskusa. Można je kupić w postaci herbatki  (w zwykłych sklepach spożywczych lub na wagę, w zielarskich czy ze zdrową żywnością.



wtorek, 8 listopada 2016

Smarowidło do chleba. Rilettes z wieprzowiny

Mięsne, pyszne smarowidło do pajdy chleba z ogórkiem. Delikatne, mięciutkie, duszone aż do smarowności włókienka mięsa. Taka kromka po długim spacerze albo grabieniu liści w ogrodzie nie jest zła:)
Panie dbające o linię mogą zjeść pół przecież... A każdy student w akademiku chętnie przyjmie słoiczek takiego dobra, nie wierzę, że odmówi.
Specjał francuskiej kuchni można długo przechowywać w lodówce. Jeśli przygotuje się go więcej, pasteryzowanie w słoiczkach przedłuży mu datę ważności do dwóch miesięcy a tyndalizacja to już ho, ho i do sześciu bez potrzeby chłodzenia. Warto mieć zapasik na wypadek pojawienia się zapowiedzianych lub nie gości. Nikt marudzić i wybrzydzać nie będzie. Kroisz, wrzucasz do rondla i samo się robi, lubię ten sposób przygotowywania rzeczy. Tą samą metodą zrobi się mięso kury czy kaczki. Wytrawne lub półwytrawne wino w przepisie można pominąć. Ale jeśli się nie pomija, zyskuje się na smaku że ach! Alkohol wyparowuje w trakcie duszenia, bez obawy zatem o jazdę samochodem i o dzieci. 
Przed użyciem, rilettes należy potrzymać kilkanaście minut w pokojowej temperaturze by było lepiej smarowne.




sobota, 5 listopada 2016

Proste ciasto z jabłkami. Przepis na ciasto z jabłkami i karmelową polewą

Wilgotne, długo zachowujące świeżość ciasto. Kto ma mikser wie, że da się zrobić placek w pięć minut. Z obieraniem jabłek - siedem. Ja mam domowe karmelizowane jabłka w słoikach, zatem minut pięć wystarczy. By zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca dobrze jest wyjąć dwie godziny wcześniej produkty z lodówki. No i mieszać wszystko niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Kiedy doda się do mąki proszek, sodę i w dodatku owoce, reakcja wytwarzająca dwutlenek węgla dla spulchnienia zachodzi szybko. I niech sobie zachodzi już w piekarniku, nie na kuchennym blacie. Dlatego dobrze rozpocząć pracę od włączenia piekarnika. Po upieczeniu zaś, niech ciasto ostygnie, krojone jeszcze gorące zmieni fakturę na lekko zakalcowatą, nieco widoczną na zdjęciach:)
Przepis na łatwe ciasto ucierane na jogurcie łatwo znaleźć w babcinych zapiskach, choć nasze babcie chętniej używały śmietany. Można ją również zastąpić kefirem albo zsiadłym mlekiem.  



czwartek, 3 listopada 2016

Sałatka z rukoli z kurczakiem, pieczarkami, komosą ryżową i kozim serem

Jeden Pan czytelnik nakrzyczał na mnie w komentarzu, że on owszem, lubi czytać ten blog, ale groch z kapustą jest w kategoriach i on męczy się odsiewając sałatki od obiadów, które beztrosko i bez sensu tam wrzucam. Otóż wrzucam kochany czytelniku, bo całkiem często zdarza mi się wcinać sałatkę na obiad i śniadanie i kolację. A z opowieści koleżanek wiem, że to rzecz spotykana i niektóre i niektórzy z nas jedzą sałatki w porach obiadu. Także...
Komosa ryżowa to ostatnimi czasy moja ulubiona zdrowa żywność, z niskim indeksem glikemicznym, sporą ilością kwasów tłuszczowych, wapnia i fosforu, baaardzo smaczna. Opisałam ją w artykule 10 produktów dla zdrowia, co jeść, żeby być zawsze pięknym i młodym. Komosa czyli quinoa nie jest tak droga na jaką wygląda, bo w garnku podwaja objętość i nie zużywa się jej bardzo dużo. Kilogram kosztuje tyle co przeciętna, jedna duża pizza, a którego nie zjadamy w ciągu całego miesiąca. Występuje również w czarnym kolorze, co dobrze wygląda kiedy pomiesza się ją z kontrastującymi w kolorze składnikami.
Przepis dowolnie można modyfikować, jak to z sałatkami bywa. Mięso można pominąć lub wymienić na resztki pieczeni z obiadu, a kozi ser zamienić na ser feta. Musztardowy, słodko-kwaśny sos winegret wieńczy dzieło i pysznie smakuje. Bardzo polecam.



Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */