środa, 28 grudnia 2016

Przepisy na Sylwestra

Jeszcze dojadamy resztki świątecznych potraw, jeszcze nie zbieram się do wykonania obiadu i lodówka wcale jakaś taka nieopróżniona, a tu powolutku zbliża się do nas sylwester i Nowy Rok:)
Dla tych, którzy spędzą go na tzw. domówkach czy prywatkach zbieram w jedno miejsce kilka pomysłów do ugoszczenia przyjaciół lub zabrania potraw ze sobą na sylwestrowe przyjęcie. Na sylwestra zwykle przygotowuję sałatki i podzielne przekąski, które można podać od razu na stół i nie wymagają naszej specjalnej troski, podgrzewania w trakcie, zmiany sztućców i dużego zachodu. By więcej czasu przypadło na zabawę, rzecz jasna:) 

Dobre są na przykład pasztety. Kroję je w grube plastry, podaję do nich w salaterce obok korniszony czy grzybki. Albo stawiam słoiczek z takim pasztetem do smarowania pieczywa.
Dodatkowo można pobuszować w zakładce przepisy "na sylwestra" - kliknij tu , jest tam ok. 80 artykułów, a w nich sałatki, przystawki, mięso i ciasta na sylwestra. 

  



 pasztet z cukinii i kaszy jaglanej























                                                                                   pasztet z suszonymi pomidorami


                                                                                                            najłatwiejszy pasztet do smarowania




























poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Pasztet z suszonymi pomidorami

Podaję przepis na pasztet z soczewicy i warzyw, bo.... jest bardzo dobry a i wegetarianie coś jeść w święta przecież muszą :) Ostatnio pasztety bez mięsa wolę i myślę sobie, że nawet zatwardziali tradycjonaliści spróbują go z ciekawości i będzie im smakował. Ważne, by masę doprawić odpowiednio do smaku i sukces gwarantowany. Dodałam tu całkiem sporą ilość suszonych pomidorów, można dodać też gotowane, suszone grzyby albo pieczarki. Pasztet sprawdzi się też jako przekąska na imprezę sylwestrową.



czwartek, 15 grudnia 2016

Biszkopt z kremem karmelowym. Tort orzechowo- karmelowy

Łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, wilgotne ciasto biszkoptowe- biszkopt z dużą ilością siekanych orzechów. Nie trzeba używać proszku do pieczenia, napowietrzona masa trzyma fason bez jego pomocy, a po upieczeniu  bardzo dobrze daje się nasączać. Ciasto jest miękkie, nieprzesadnie słodkie, a kawałeczki orzechów przyjemnie chrupiące. Na zdjęciu widoczny jest torcik z połowy porcji, upieczony w formie 16 cm, wyrósł pięknie i dał się przekroić na 4 warstwy. By biszkopt było łatwiej kroić, lepiej upiec go dzień wcześniej przed składaniem. Poprzedniego dnia mieszam również składniki ponczu, by dobrze ostygły, następnego dnia zostaje tylko ubicie kremu i złożenie ciasta w tort. Bardzo dobre ciasto na święta, sylwestra i karnawałowe szaleństwa.



poniedziałek, 12 grudnia 2016

Rolmopsy. Marynowane śledzie zawijane z cebulą

By nie mieć zbyt dużo pracy przed samymi świętami, niektóre rzeczy można przygotować wcześniej. Kapusta z grochem na przykład - spokojnie wytrzyma tydzień w lodówce. Podobnie mają pierniczki nadziewane,  śledź marynowany, bigos, kapusta z grzybamiPierogiuszka zamrażam i wyciągam dopiero w samą wigilię przed podaniem.
Zatem do rzeczy. Rolmopsy spokojnie poleżą w zalewie tydzień. Można je zrolować tuż przed podaniem albo od razu znaleźć odpowiednie naczynie w którym utrzymają formę. Płaty przecinam wzdłuż na pół, by były niedużą, odpowiednią porcją na kilka kęsów. To dobra przekąska na wigilię i na imprezę sylwestrową.
W zakładce przepisy na Boże Narodzenie - tutaj jest 114 przepisów dla inspiracji:)

P.S. W zakładce SKLEP można kupić świąteczne prezenty:) 


piątek, 9 grudnia 2016

Bardzo dobry sernik czekoladowy z makiem

Że sernik najłatwiejszym i najszybszym ciastem/deserem do przygotowania jest - trąbię od dawna.
W zakładce serniki znajduje się już 48 przepisów. Podstawą sukcesu, kremowej, aksamitnej konsystencji jest dobry, gęsty, możliwie tłusty ser. I kąpiel wodna, w której przygotowuję już teraz wszystkie serniki nie robiąc wyjątków. Brzmi tajemniczo, a oznacza zwyczajne wstawienie blaszki z sernikiem do innego naczynia wypełnionego do połowy wrzątkiem. Nic więcej, żadnych specjalnych cudów. Ser, masło jajka, cukier, mąka ziemniaczana dla związania konsystencji. Śmietanka albo mascarpone by masa była możliwie najbardziej kremowa.

W ostatnią sobotę, w kuchni Nieba Na Talerzu odbyły się warsztaty - "Sernik na 30 sposobów - w roli głównej twarożek Mój Ulubiony". Powiem Wam - była za tego wielka, wielka radość i dobra zabawa.
Kursanci przygotowali prosty sernik gotowany i każdy zabrał do domu foremkę tego łatwego i pysznego  specjału. Na stół wjechał też aksamitny sernik czekoladowy z warstwą makową - dobre ciasto na święta. Był przykładem na to, że w przypadku serników, fantazji nie trzeba ograniczać i można dobierać ulubione smaki w dowolnej konfiguracji. Dobrej jakości twaróg zniesie wszystkie miksy z dodatkiem masy krówkowej, rozpuszczonej czekolady, owoców, bakalii, maku. Do wyboru do koloru. Na spodzie z herbatników, kruchym, z biszkoptów albo w ogóle bez spodu.
Moja kuchnia pełna była gwaru, śmiechów, pyszności, dobrej energii i pysznych produktów z Wielunia, z twarożkiem Mój Ulubiony na honorowym miejscu. Lepiej być nie mogło, umówiliśmy się rzecz jasna na następne spotkanie. Może przygotujemy serniki na zimno i babeczki sernikowe, na które zabrakło nam teraz czasu. To była bardzo, bardzo dobrze spędzona sobota.

Sernik z makiem wyglądał tak :)




Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową:

wtorek, 6 grudnia 2016

Piernikowe, popękane ciasteczka na Boże Narodzenie

Ulubione ciasteczka moich przyjaciół. Miękkie w środku, z popękaną skórką, którą uzyskuje się przez wcześniejsze schłodzenie ciasta w lodówce. Miód, cynamon, ulubione bakalie i mieszanka przypraw do piernika (tutaj przepis na domową) właściwie każde ciastka zmienią w bożonarodzeniowy wypiek. Pachnące pyszności, które można zabrać jeśli się idzie z wizytą. Albo zapakować w celofanowe torebki z kokardkami i dołączyć do świątecznych prezentów.
W zakładce PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE można poszukać inspiracji na świąteczny stół. Nie mogę uwierzyć, że to już zaraz, za momencik. Karp i grzybowa, i czerwony barszcz, i kapusta z grochem. I prezenty. No coś podobnego! :)



piątek, 2 grudnia 2016

Ciasto z makiem. Tort " Klawisze"

Gdzieś usłyszałam, że ten rodzaj składania ciasta nazywają "klawisze". Niech i tak będzie. W naszym domu mówi się o nim "tort zakręcony". Kiedyś zamieszczałam przepis na wyższą i większą porcję w innym smaku (tutaj przepis). Ciastem z ilości podanych w tamtej recepturze można obdzielić naprawdę wiele, wiele osób. Tu jest prościej a i porcja jest nieco mniejsza, ot, zwyczajny średniej wielkości tort. Bardzo efektownie wygląda, jest wysoki, choć nie zawsze udaje mi się utworzyć idealny walec o równych podstawach. Ale i tak zawsze wygląda dobrze. No i po rozkrojeniu jest niespodzianka, płaty ciasta układają się w pionowy wzór. 
By tort powstał, trzeba upiec dwa biszkoptowe blaty, jak na rolady. W piekarniku z termoobiegiem przygotowuję oba na raz za jednym zamachem i pieką się ok. 15 minut. A samo składanie - lepienie właściwie, to bardzo przyjemna zabawa, naprawdę.
W Boże Narodzenie podobno należy przygotować coś z makiem, żeby zapewnić sobie dostatek i obfitość w przyszłym roku:) To tort na święta, sylwestrowe przyjęcie, kinder party ale sprawdzi też jako tort na komunię i wiele innych uroczystości.

P.S. Zapraszam do zakładki "SKLEP" pod zdjęciem nagłówkowym bloga, po prezenty na święta:)  





Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */