środa, 18 stycznia 2017

Bardzo dobra nalewka cytrynowa

Domowa nalewka cytrynowa, zdaje się mi się - to jeden z najczęściej spotykanych wyrobów alkoholowych podawanych na polskich stołach. Każdy wujek Kazio czy Janek ma swój specjalny, ściśle tajny przepis, i udaje się wyciągnąć z niego recepturę dopiero po trzecim  kieliszku a czasem i nie. 
Sukces domowej nalewki polega na zachowaniu równowagi między kwaśnym, słodkim i cierpkim smakiem. No i rzecz jasna, ten idealny balans czasem wypracowuje się za drugim czy trzecim razem, chyba, że wujek recepturę podał szczerze i od serca:)   
By do cna wykorzystać ekstrakt z owoców, spirytus na nalewki nie powinien przekraczać 70% alkoholu. Wtedy jest najbardziej aromatycznie i nalewka ma bardziej intensywny kolor. Zatem zakładając, że produkt sklepowy ma 95% stężenie, to na 0,75 l daję ok. 250 - 290 ml wody i uzyskuję ok litra nalewki. Niestety dokładniejsze odmierzanie przy pomocy alkoholomierza to sprawa nie dla mojej cierpliwości. Choć kiedyś - kto wie.
Do domowej nalewki najlepiej wykorzystać cytryny z ekologicznym oznaczeniem, nie nadają się grubo woskowane, tańsze owoce.
By uzyskać nalewkę przeźroczystą, klarowną można ją przefiltrować dwukrotnie przez papierowy filtr do kawy wyłożony dodatkowo listkiem papierowego ręcznika. Albo zostawić jak wyjdzie:)  




składniki ( na ok. 2 l nalewki ): 

- 8 cytryn 
- 1 l alkoholu  ok.70 % ( 0,75 spirytusu 95% i ok. 290 ml wody)
- 1,5 szklanki cukru

Cytryny umyć, na krótką chwilę zanurzyć we wrzątku. Owoce wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Cieniutko obrać cytryny ze skórki, tak by nie skrawać białej części, to ona nadaje nalewce cierpkości.
Obrane skórki wrzucić do słoja i zalać alkoholem i odstawić na 4 godziny, nie dłużej, będzie bardziej cierpka.  
Po tym czasie zlać płyn do innej butelki a skórki zalać przegotowaną i ostudzoną wodą (0,5 l). Dobrze wymieszać potrząsając słoikiem.
Wodę zlać do niedużego rondla.
Przy pomocy wyciskarki, sokowirówki lub ręcznie wycisnąć sok. Dodać go do rondelka z wodą, dosypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, pilnując, by cukier się rozpuścił ale płyn się nie zagotował. Odstawić z ognia i całkowicie ostudzić.
Płyn przelać do słoja lub dużej butelki, dodać alkohol, zakręcić i odstawić na co najmniej 5-6 dni.    


Mówię Wam - niebo na talerzu :)

   

5 komentarzy :

  1. Pewnie jest pyszna. Lubię kwaskowe naleweczki. Polecam także przygotowanie cytrynówki zwanej często nalewką farmaceuty. Niecodzienny przepis, bo przyrządza się ją na mleku. Sporo nalewek wykonałam, ale ta jest na podium. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, tylko słabo mi szło filtrowanie, filtrami do kawy zdaje się, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej jeszcze nie próbowała, ale zapowiada się świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Robiąc nasz polski specjał <> używam nie raz dzbanka do filtrowania wody z wkładem węglowym.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */