wtorek, 3 stycznia 2017

Szybki gulasz drobiowy z warzywami

Po świętach i sylwestrze gotujemy nieco lżejsze obiady by zachować jakąś równowagę, przynajmniej w bilansie dwumiesięcznym:) Podobno należy zwracać baczną uwagę nie na to co się zjada pomiędzy wigilią a sylwestrem, a między sylwestrem a wigilią. I będzie dobrze!
Proszę ortodoksyjnych kucharzy o powstrzymanie jęzorów, wiemy, że gulasz to gulasz i wołowy lub wieprzowy lepiej by był. A u nas jak raz - drobiowy i kto nam zabroni! 
Na codzienne obiadowanie zatem właściwe będzie mięso z indyka lub kurczaka, z warzywami jakie nawiną nam się pod rękę w osiedlowym warzywniaku albo mrożonką. Papryka, pieczarki, plasterki marchewki (niezbyt dużo, ma wysokie IG i nie sprzyja utracie wagi), seler naciowy, zielony groszek, cebula, fasolka szparagowa, cukinia i solidna garść przypraw. Nie muszą być wszystkie, niech każdy wybierze co lubi. Albo nawet da podwójną porcję. Obiad do przygotowania w pół godziny.


składniki ( na ok. 3 porcje) : 

- ok. 0,5 kg udek bez skóry lub piersi z kurczaka lub indyka
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- łodyga lub dwie selera naciowego
- duża papryka
- kilka pieczarek
- garść lub lepiej dwie fasolki szparagowej
- pół szklanki mrożonego lub świeżego groszku
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- półtorej łyżeczki zielonej lub czerwonej czubrycy (mieszanka utłuczonych w moździerzu w lub zmielonych - cząbru, kozieradki, rozmarynu, papryki słodkiej i ostrej, czosnku i pieprzu)
- ok. łyżeczka soli
- pół puszki pomidorów lub dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- natka pietruszki lub rukola czy roszponka
- ew. mała cukinia (dodajemy ją dopiero 5-6 minut przed końcem duszenia lub krótko grillujemy osobno i dodajemy do gotowego gulaszu) 

Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i suche przyprawy, podsmażone będę bardziej aromatyczne. Przesunąć cebulę na bok i dodać pokrojone w kostkę, osolone mięso. Smażyć do zrumienienia mieszając a następnie dodać pokrojone w kostkę i plasterki warzywa. smażyć wszystko razem mieszając ok. 7 minut. Dodać pokrojony drobno czosnek, smażyć jeszcze pół minuty. Dodać pomidory lub koncentrat. Wymieszać, zalać szklanką wody lub rosołu i przykryć wszystko pokrywką. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko jeszcze ok. 20 minut.
Jeśli lubimy zagęszczone sosy, oprószyć całość łyżką mąki i podgrzewać jeszcze minutę, dwie.
Ew. doprawić solą i pieprzem. 
Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry, rukolą lub nawet roszponką.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)
  

3 komentarze :

  1. bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada super a pewnie jeszcze lepiej smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna inspiracja na dzisiejszy obiad ;) dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */