czwartek, 19 stycznia 2017

Szybkie pączki na jogurcie

Pączki, które robi się błyskawicznie, w czasie kiedy na przykład czekamy na ugotowanie ziemniaków do obiadu. Albo dla gości, którzy zapowiedzieli, że wpadną na kawę za pół godziny. Składniki ciasta trzeba zmieszać łyżką lub mikserem, rozgrzać olej i usmażyć, ot - wszystko prawie co należy z nimi zrobić. By pączki miały możliwie okrągły kształt, trzeba ciasto zsuwać do garnka przy pomocy dwóch zanurzonych wcześniej w oleju łyżeczek; na jedną nabrać ciasto, drugą je zsunąć, albo miarką do syropu na przykład. Taka sprawdza się nawet lepiej. Pączki te, podobnie jak w przepisie na szybkie pączki serowe, w trakcie smażenia, zaskakująco łatwo obracają się na drugą stronę. Po usmażeniu należy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, opanierować w drobnym cukrze, w cukrze zmieszanym z dużą ilością cynamonu albo oprószyć cukrem pudrem. Często robię je z połowy podanej w przepisie porcji.




składniki ( na ok. 30 - 40 szt) : 

- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 230 g mąki (półtorej szklanki)
- 2 jajka
- dwie  łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

- ok. 0,8 l oleju 

Składniki ciasta zmieszać na jednolitą masę.
W rondlu rozgrzać olej (do ok. 175 st.).  Przy pomocy dwóch łyżeczek lub np. miarką do syropu nakładać na gorący tłuszcz możliwie okrągłe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Smażyć do zrumienienia po obu stronach. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Cukier wymieszać z cynamonem, obtoczyć w nim pączki.   


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

17 komentarzy :

  1. jakie leciutkie i delikatne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię takie pączki z serkiem homogenizowanych i rzeczywiście są pyszne! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie!!
    Śliczne zdjęcie, zresztą jak wszystkie))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię. Czy mąki nie powinno być więcej? Ciasto jest rzadkie ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj tyle, by dało się nabierać łyżeczką. Znaczenie ma rozmiar jajka, rodzaj mąki, trzeba metoda prób i błędów.

      Usuń
  6. Nasze wyszły w ksztaltach przeróżnych co tylko zacheciło naszego Rodzynka do jedzenia - pycha! Trzeba tylko wyczuc sprawę by się przepiekły.

    OdpowiedzUsuń
  7. kolejny przepyszny i prosty przepis, dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów. Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł z wykorzystaniem jogurtu, zapisuje :)
    Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A można je też upiec? Czy konsystencja ciasta nie pozwoli?

    OdpowiedzUsuń
  11. Środa wieczór (wczoraj). Nagle myśl jak grom z jasnego nieba: yh... jutro tłusty czwartek. Pieczenie pączków to nasz mały rodzinny zwyczaj. Rano przedszkole, gotowanie, zabawy z Maluchem, plan na dzień wypełniony, a co z pączkami..??? Myśl nr 2 - niebo na talerzu - szybkie pączki. Mały przegląd lodówki i szafek. Składniki są, czas na przygotowanie w sam raz, spokojnie zamykam oczy i idę spać :) Naturalnie, że bez pączków to też byłby dobry dzień, tłusty czwartek można sobie przełożyć przecież ;) jednak taki przepis jak ten Opalanko dostarczył nam konkretne dziś dodatkowej radości :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */