wtorek, 14 lutego 2017

Kawa po wiedeńsku

Pyszna kawa z czekoladą i bitą śmietaną.
Czasem w walentynki i poza nimi nie trzeba wielkich gestów i drogich prezentów. Tzn. takie też przyjmiemy z wdzięcznością:) Ale chodzi o... drobiazgi powszednie. Zrób jej kawę. Zrób mu kawę. Albo kakao. Albo dobrą, inną niż zwykle, specjalnie kupioną herbatę. Cena ma drugorzędne znaczenie. Albo wcale nie ma. Rzecz w tym, by zrobić ją SPECJALNIE.


składniki ( na 2 porcje):

- dwie filiżanki ulubionej kawy z ekspresu, kawiarki itp.
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- łyżeczka cukru
- 10 g czekolady o zwartości pow. 50% kakao i dwie kostki starte na wiórki
- ew. łyżka czekolady w proszku (niekoniecznie, jeśli nie mamy)

Połowę śmietanki podgrzać mieszając w rondelku, z pokruszoną na drobne kawałki czekoladą. Nie dopuścić do zagotowania.Czekolada powinna się rozpuścić, choć czasem zostają małe grudki. Zaparzoną wcześniej kawę dolać do rondla. Całość wymieszać.
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno przy pomocy spieniacza do mleka lub pojedynczej łopatki miksera (ubijam w małym kubku). Kiedy już będzie lekko sztywna, dodać łyżeczkę cukru i ubijać jeszcze kilka sekund. Uwaga, dłuższe ubijanie spowoduje zwarzenie się śmietanki i powstanie masło. Zatem należy przerwać ubijanie we właściwym czasie.  
Kawę ze śmietanką i czekoladą przelać przez sitko do filiżanek, na wierzchu wyłożyć bitą śmietankę i oprószyć wiórkami czekolady.


Mówię Wam - niebo na talerzu :)


6 komentarzy :

  1. To moja ulubiona kawa!
    Na Twoim zdjęciu wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. taka sobie z rana strzelić *-* matrzenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto zrobić czasem coś innego niż zwykłą czarną kawę z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo, że nie często piję kawę, taką na pewno bym wypiła z chęcią!;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */