wtorek, 21 marca 2017

Łatwa babka kokosowa z serem

Kokosowa, konkretna, mięsista baba z sernikową warstwą w środku. Dla tych, którzy specjalnie za babkami wielkanocnymi nie przepadają, bo mało w nich urozmaicenia. Niektórzy pieką je dla ozdoby świątecznego stołu, bo na pierwszy ogień domowników pójdą serniki i ciasta z kremem:)
W zeszłym roku przygotowałam na święta babkę z jabłkami i serem i do tej pory pozostaje ona numerem jeden w moim babkowym rankingu z uwagi na wyjątkową wilgotność i ulubioną, pralinową polewę. Można ją wykorzystać i w tym przypadku, rzecz jasna.
Na zdjęciu mini babeczka z połowy porcji. Polecam wykonanie warstwy serowej z gęstego, tłustego sera, wiaderkowe, niedrogie gotowce z dyskontów są zbyt rzadkie i ciasto miesza się z serem, powstaje ryzyko powstania zakalca. Jeśli zwykły ser porządnie zblendujemy albo damy gęsty "wiaderkowiec" będzie idealnie.



składniki (na formę ok. 12x30)

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 

warstwa serowa: 
 - 60 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
 - jajko
- 250 g białego, trzykrotnie zmielonego sera (może być gotowy, zmielony "na serniki" ale tylko taki z dużą zawartością tłuszczu, gęsty)
- łyżka mąki pszennej- ew. garść rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej

ciasto:
- 1,5 szklanki mąki (250g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 60 g wiórków kokosowych
-160 g cukru
- kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- 150 ml oleju lub stopionego masła 
- 4 jajka
- 100 ml mleka lub mleka kokosowego

polewa: 
- 50 g masła
- dwie łyżki kakao
- trzy łyżki cukru
- łyżka mleka
- trzy kostki gorzkiej czekolady

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.

masa serowa: 
Masło pokroić w kostkę i ubić z cukrem przy pomocy miksera. Wmiksować jajko, biały ser a na końcu dodać mąkę i ewentualne bakalie.

ciasto:
Mąkę, proszek i wiórki kokosowe zmieszać w misce.
Do osobnego naczynia wyspać cukier, wanilię, wymieszać. Dodawać kolejno jednym jajku, każde miksując kilka chwil, na końcu cienką strużką wlać olej. Dosypać 1/3 mieszanki z mąką i 1/3 mleka, wymieszać szybko łyżką, wsypać pozostałą mieszankę, dolać pozostałe mleko i wymieszać, niezbyt porządnie i niedługo, tylko do połączenia składników.

Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, na nią, przy pomocy łyżki masę serową a następnie porcjami, również  po łyżce - pozostałą porcję ciasta.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. godziny, aż patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć z formy.
polewa: 
Składniki polewy włożyć do rondelka lub miseczki, ustawić na naczyniu z gotującą się wodą tak, by dno nie dotykało powierzchni wody. Mieszać podgrzewając aż do rozpuszczenia i połączenia się masy.
Powstałą polewą polać ciasto.




 Mówię Wam - niebo na talerzu:)


11 komentarzy :

  1. skusiłaś mnie! wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super, trzeba będzie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, dziś przed południem upiekłam wg. Pani przepisu babkę kokosową z serem, przepis jest bardzo fajny i ogólnie się sprawdził, zwłaszcza masa serowa jest fantastyczna w smaku po upieczeniu. Mam tylko jedno ale, mianowicie osobiście uważam, że w stosunku do 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka to za dużo, ciasto wygląda jakby się 'utopiło', następnym razem dodam tylko 1/2 szkl.. Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem tak ciekawa smaku, że aż muszę ją upiec :) Pewnie świetnie smakuje do popołudniowej kawy :P

    OdpowiedzUsuń
  6. witam bardzciekawy i kuszący przepis a przy okazji zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ma piękny, żółty kolor!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam tylko jedno pytanko: kiedy do ciasta dodajemy olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajkami, już dopisałam, dzięki:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */