środa, 8 marca 2017

Kurczak w sosie z boczniaków

Kurczak w sosie z boczniakami daję z makaronem wstążki, ziemniakami lub tylko z surówką czy sałatą. Śmietanowe sosy uwielbiam, choć z jasnych względów nie zajadam w dużych ilościach i nie bardzo często. Smak nie ma sobie równych zatem całkiem odmówić im niepodobna.
Bardzo dobry i prosty przepis na podanie obiadu w pół godziny.




składniki (na 3-4 porcje) :

- ok. 600-800 g piersi z kurczaka
- pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej), kilka igiełek rozmarynu
- łyżka oleju
- duża cebula
- 300 g boczniaków
- ok. 100 ml białego wina (można pominąć) 
- 200 ml śmietanki (30 - 36%)
- pół szklanki rosołu lub gotowanej wody ( 125 ml)
- do smażenia - olej i łyżka masła (najlepiej klarowanego)

Mięso pokroić w paski lub na cienkie, duże plastry. Oprószyć przyprawami, wymieszać. Odstawić na pół godziny.

Podsmażyć na łyżce oleju z łyżeczką masła, ze wszystkich stron na  złoty kolor.  Przełożyć na talerz.   

Cebulę i boczniaki pokroić w kostkę. Jeśli grzyby są duże, należy odrzucić nóżki, bywają twarde. Przy małych sztukach można kroić całość.
Na tej samej patelni rozgrzać olej z łyżeczką masła. Smażyć grzyby z cebulą mieszając aż będą miękkie, dolać wino i odparować chwilę na dużym ogniu. Wlać rosół lub wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać śmietankę i podgrzewać mieszając aż sos nieco zgęstnieje. Można posypać całość łyżeczką mąki, wymieszać.
Powstały sos już na talerzach wyłożyć na mięso. 

Mówię Wam - niebo na talerzu :)

3 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */