wtorek, 11 kwietnia 2017

Bardzo dobry mazurek z kremem waniliowym, bananami i sosem karmelowym

Pyszny mazurek na kruchym spodzie, z kremem z domowego budyniu, przełożony bananami. Sos z solonego karmelu można z powodzeniem użyć też do lodów, szarlotek i serników. Ta szczypta soli dodana do słodyczy to mistrzostwo świata, bardzo namawiam do spróbowania choć raz jeden.
Mazurek został upieczony w okrągłej formie do tarty i w innych okolicznościach niż świąteczne tartą by został nazwany, bo przecież mazurki to nic innego niż tarty właśnie, kruche ciasto i słodkie wypełnienie.
Rzecz jasna -  forma może być prostokątna, nada się zwykła blaszka,  ciastem wykleić trzeba spód i ok. 1 cm brzegu. Po świętach, jeśli mazurek zostanie spałaszowany ze smakiem i spodoba się domownikom, powtórzyć wypiek można jako tartę z waniliowym, budyniowym kremem patissiere i bananami.
Dla kruchości ciasta dodaje się smalec, kto nie użyje i da więcej masła, bo smalcu jak raz nie ma, wielkiej draki mieć nie będzie, ale warto:)
Mazurek można przygotować dzień, dwa lub trzy dni wcześniej, w ostatniej chwili udekorować wierzch bitą śmietaną i karmelowym sosem.





składniki ( na formę 23 - 24 cm)  : 
na ciasto: 
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
- 90 g zimnego masła
- 30 g zimnego smalcu
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki  bardzo zimnej wody
na krem ( budyń waniliowy, creme patissiere) : 
- 400 ml mleka
- laska wanilii (miękkie wnętrze wyskrobane nożem ze środka)
- 4 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
sos karmelowy: 
- 28 g masła
- 55 g brązowego cukru ( ostatecznie nada się też biały)
- 90 ml śmietanki 30 - 36% 
- szczypta soli

3 dojrzałe banany , sok z połowy cytryny,  300 ml schłodzonej  śmietanki 30 - 36%, dwie łyżki cukru lub cukru waniliowego

ciasto:  
Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło i smalec, ręcznie lub malakserem zagnieść szybko palcami na kruszonkę. Dodać cukier i wodę, zagniatać tylko do połączenia składników, by nie ogrzewać ciasta ciepłem dłoni. Powstałą kulę ciasta zawinąć w folię o schować do lodówki na ok. pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub pszenną mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia lub przez spożywczą folię lekko posypaną mąką na grubość ok. 3 mm. Gdyby się rwało, brzegi czy powstałe luki łatwo zakleić kawałkami ciasta, nie trzeba zbytnio się przejmować jeśli nie powstanie gładki płat.
Ciasto ponakłuwać widelcem i przykryć arkuszem papieru do pieczenia, na wierzch wysypać trochę fasolki, grochu lub ryżu, by w czasie pieczenia się nie wybrzuszało.  
Wstawić ciasto na drugą półkę od dołu całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec z funkcją góra- dół przez 15 minut. Ostrożnie zdjąć papier, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto jeszcze kilka minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

krem budyniowy (creme patisiere) :
Mleko zagotować w rondelku. Wyłączyć ogień.
Żółtka ubić z cukrem na jasną pianę. Dodać do nich obie mąki i ubijać dalej mikserem do powstania jednolitej pasty. Dodać 4 łyżki wrzącego mleka, dobrze wymieszać.
Powstałą zawiesinę dodać do rondelka z resztą gorącego mleka i podgrzewać intensywnie mieszając całość ok.1 minuty. Krem zgęstnieje. Przykryć budyń przeźroczystą folią tak, by dotykała powierzchni i ostudzić, w trakcie nie mieszać.

sos karmelowy: 
W rondelku, na małym ogniu roztopić masło, wsypać cukier, wymieszać i gotować ok. 2- 3 minuty aż cukier się rozpuści i stanie się bursztynowy w kolorze. Cienkim strumieniem wlać śmietankę, dodać sól i gotować wszystko jeszcze 2-3 minuty. Sos w miarę stygnięcia nieco tężeje. Można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Na ciasto wyłożyć ostudzony krem budyniowy. Tak przygotowaną bazę można wstawić do lodówki nawet na dwa trzy dni.
Przed podaniem banany pokroić w grube plastry (ok. 2-3 cm) i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć plastry na kremie lekko je wciskając w masę. Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Wyłożyć na owoce, całość polać strużkami sosu karmelowego.   

podejrzane - tutaj 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)


 

2 komentarze :

  1. oryginalny, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nooooo musi być naprawdę dobry, takiej wersji jeszcze nie widziałam !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */