wtorek, 4 kwietnia 2017

Bardzo wilgotna baba ponczowa. Francuska babka Savarin

Najlepsza babka na Wielkanoc podobno jest puszysta, lekka i mokra. No to jak raz ,wypisz wymaluj to ten przepis :)
Baba Savarin pochodząca z Francji ma duże dziury w drożdżowym cieście, zalane słodkim, alkoholowo - cytrusowym ponczem. By ciasto było soczyste ale nie gąbczaste należy rygorystycznie przestrzegać zasady - gorący syrop lać na zimne ciasto albo zimny syrop na ciasto gorące. Tak, ta kolejność jest ważna.
W samym cieście nie ma zbyt wiele cukru, tylko trzy łyżki, właściwej słodyczy nadaje dopiero słodki  syrop -poncz.  
Oryginalny wypiek Savarin piecze się w formie z kominkiem a powstałą po nim dziurę wypełnia bitą śmietaną z owocami. Rzecz jasna można odstąpić od tej zasady (odstąpiłam:) i bitą śmietanę podać osobno, to znacznie ułatwi technicznie sprawę w razie nie zjedzenia całego wypieku od razu. W każdym razie baba bez wypełnienia i owoców też jest pyszna.
Zamiast karmelowego sosu można użyć pomarańczowego lub morelowego dżemu podgrzanego i przetartego przez sito, wymieszanego z łyżką rumu. Sos karmelowy podany w przepisie bywa kapryśny:)

Inne moje ulubione baby na Wielkanoc to np: 
błyskawiczna babka piaskowa zaparzana, 
łatwa babka z serem i jabłkami , 
bardzo dobra babka marchewkowa
szybka babka czekoladowa


składniki (na formę ok.22 cm) : 

- 2 szklanki mąki  (300g)
- 2 dag świeżych drożdży lub 6-7 g drożdży suszonych
- 100 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 4 jajka
- 1/5 łyżeczki soli
- 120 g rozpuszczonego, niegorącego masła

na syrop: 
- 0,5 l wody
- 3/4 szklanki cukru (140 g)
- sok z całej cytryny
- 4 łyżki rumu 

na sos karmelowo - pomarańczowy
- 2 pomarańcze
- pół szklanki cukru
- łyżka wody
- łyżka rumu

lub zamiast sosu karmelowego - pół słoika pomarańczowego lub morelowego dżemu i 2 łyżki rumu

300 ml słodkiej śmietanki 30 - 36 %

Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zalać ciepłym, niegorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilkanaście minut aż lekko podrosną.
Drożdże suche wystarczy wsypać bezpośrednio do przesianej mąki.
Do miski z przesianą przez sito mąką dodać jajka, cukier, sól, zaczyn z drożdży lub mleko. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem ok. 10 minut. Powinno być dość luźne, można dodać łyżkę mąki, ale nie więcej:) Po wyrobieniu dodać stopione masło i ponownie wyrabiać do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Nie musi odstawać od ręki czy naczynia. Okryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia objętości ciasta.
Formę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przełożyć ciasto do formy i ponownie odstawić do podrośnięcia aż wypełni blaszkę. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wstawić ciasto do pieca na ok. 20 - 30 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta. Ciasto jest lekkie i nie należy piec go dłużej by zbytnio wyschło. Pozostawić babę w lekko uchylonym  piekarniku do całkowitego ostudzenia.

syrop 
W rondelku zagotować wodę, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu powstrzymując się od mieszania ok. 3 minuty aż cukier się rozpuści.

Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i rum, wymieszać. Ostudzoną babę polać ciepłym syropem. Można to robić na kratce ustawionej np. nad dużym talerzem. Wypływający z ciasta nadmiar syropu można ponownie podgrzać i polać nim ciasto.

sos karmelowo - pomarańczowy: 
Cukier wsypać na patelnię, dodać dwie łyżki wody i podgrzewać NIE MIESZAJĄC na małym ogniu aż lekko zbrązowieje. Dodać sok z połowy pomarańczy, wymieszać. Do sosu włożyć obrane ze wszystkich skórek i błon (wyfiletowane) pozostałe cząstki pomarańczy, poddusić je krótką chwilę w sosie. Wyłożyć je na wierzch babki i zalać pozostałym sosem. Sos lubi się zbrylać (puszcza po ponownym podgrzaniu) i ma bardzo wysoką temperaturę, nie należy próbować w trakcie gotowania! 
Jeśli używamy dżemu, trzeba go podgrzać w rondelku, zblendować i dodać rum, wymieszać. Powstałym sosem polać wierzch ciasta. 
Do dziury po :kominie babki można włożyć ubitą, słodką śmietankę 30 - 36% (ok. 400 ml) lub podać ją do baby w osobnym dzbanuszku.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. ojojoj <3 na pewno wykorzystam ten przepis na święta !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znam Savarine, rumuński smakołyki obok Amandina. Jest bardzo podobny do w/ w, ale bardzo słodki i rumowy. Ale to zawsze coś nowego ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie upieram się, może być i rumuński:)

      Usuń
  3. Savarin - babka francuska - którą piecze się w formie okrągłej z kominkiem ale nie takiej karbowanej jak na zdjęciu . Musi być dokładnie gładka aby ciasto przypominało oponkę . Cała reszta się zgadza. Ciasto jest rzeczywiście wyborne. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. święta będą pachniały TĄ właśnie babą...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */