poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Jaglane latte. Kawa na podniesienie odporności - przepis

Kasza jaglana podnosi odporność, zatem zapobiega przeziębieniom, odkwasza organizm, dobrze działa na słabe włosy i paznokcie, dostarcza wielu składników mineralnych i witamin, to rzecz wiadoma i niepodważalna. Koniecznie zatem trzeba ją podawać możliwie najczęściej, lepiej zapobiegać niż leczyć i podawać tabletki, a jak wiadomo nie każdy kaszę lubi, nie każdy umie ugotować by nie miała charakterystycznej goryczki. No i nawet jak nie ma to...nie każdy ją lubi :)
Jak podawać kaszę jaglaną dzieciom i niechętnym dorosłym?
Można próbować w formie koktajlu. Zblendować do aksamitnej konsystencji, z dodatkiem mleka, zwykłego lub roślinnego, z zaparzoną w małej ilości płynu kawą zbożową lub kakao, w ciekawej szklance czy z kolorową słomką. Dzieci i wszyscy dorośli lubią kiedy robi się dla nich coś SPECJALNIE. A tu taka prosta i zdrowa rzecz. W wersji z roślinnym mlekiem będzie latte wegańskie.
Jeśli koktajl z kaszy jaglanej podamy popołudniem z dodatkiem niewielkiej ilości espresso, mamy dwa w jednym, przyjemnie i zdrowiej niż zwykle. Jeśli nie chcemy używać cukru, można zalać niewielką ilością wody kilka daktyli, pogotować chwilę by zmiękły i zblendować z kaszą.
Ugotowaną kaszę warto mieć stale w lodówce, świetnie przemyca się w mielonych kotletach czy pulpetach, pastach do kanapek, w pasztetach i ciastach. Zblendowana dobrze zagęszcza sosy i zupy.
Inne zdrowe przepisy na kaszę jaglaną  można znaleźć tutaj.   



składniki (na dwie duże porcje):

- 4 łyżki ugotowanej już kaszy jaglanej (przepis- jak ugotować kaszę jaglaną)
- 0,5 l mleka (krowiego lub roślinnego - migdałowego lub kokosowego, domowego, nie z puszki)
- dwie małe filiżanki zaparzonej wcześniej kawy (zwykłej lub zbożowej)
- cukier do smaku lub ok. 6 ugotowanych, zblendowanych daktyli 

Kaszę ugotować wg. tego przepisu.
Mleko zagotować, mniej więcej  3/4 porcji wlać do kaszy. Dodać cukier lub zblendowane daktyle i wszystko zblendować na aksamitny krem. Dodać napar z kawy, wymieszać. Osłodzić do smaku.
Pozostałe, gorące mleko spienić i wlać do szklanki.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)


5 komentarzy :

  1. Ach ta jaglanka :) W czasie choroby czasem wspieram się jaglaną dietą :) Mamy też filtr redox - woda z niego także poprawia kondycje organizmu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie przekonuje mnie dodawanie kaszy do kawy :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */