wtorek, 18 kwietnia 2017

Jak wykorzystac resztki jedzenia po świętach? Dobre i łatwe przepisy




Pomysły na całkiem dobre jedzenie, które zostaje po biesiadach przy świątecznym stole, po przyjęciach, grillach są w cenie. Co zrobić z całymi talerzami zeschniętych ciast? Nie lubię kiedy żywność się marnuje i bardzo rzadko umiem precyzyjnie określić ile czego zostanie zjedzone. Trudno przewidzieć przecież wszystkie okoliczności. A my Polacy lubimy nadmiar i staropolską gościnność. W mojej rodzinie działa opowieść o dziadku Józefie, który nie częstował się kotletem jeśli ich ilość była równa ilości biesiadników. Bo być może ktoś nie najadłby się jedną sztuką i miał ochotę na więcej. Mam to po nim :) Zatem i w naszym domu po spotkaniach z jedzeniem pozostaje pewien nadmiar i trzeba główkować nad jego zagospodarowaniem. Wiele rzeczy daje się zamrozić, wędliny, ciasta bez kremów, drożdżowe, mięso bez sosów ze śmietaną, bigos (ten może też dość długo stać w lodówce). Część potraw da się zapakować w słoiki, zawekować i przetrwają do kiedy chcemy ( jak zrobić weki z mięsa - przepis).
Z resztek ciast, właściwie każdych, oprócz tych z galaretką, można zrobić bajaderki ; ciasta zblendować z dodatkiem dżemu lub powideł i na przykład sera czy kaszy jaglanej, utoczyć zgrabne kulki, opanierować wiórkami kokosowymi czy siekanymi orzechami i ciasto dostaje drugie, pyszne życie:)
A na obiady po świętach dobrze sprawdzą się przepisy na zapiekanki z makaronu, ryżu czy kaszy jaglanej, tarty, makarony z kawałkami pieczeni, quiche, a najlepsza do kanapek będzie jajcocha (przepis). Pieczone mięso można zmielić i przerobić na paszteciki do czerwonego barszczu czy naleśniki. 
Przepisy na zagospodarowanie jedzenia po przyjęciach podrzucam zatem do wykorzystania.




łatwa zapiekanka z makaronu i mięsa ze szpinakiem 

ugotowany makaron, resztki pieczeni lub wędlin, szpinak, mogą być też pomidory z puszki albo pieczarki i dowolny ser.  Wszystko zasypać można wiórkami sera, większość dzieci lubi takie połączenia:)






krokiety z mięsem 

można zmielić do nich wszystkie mięsa, warzywa, dodać pieczarki czy nawet resztkę bigosu. Każdy je lubi.









babka ziemniaczana , kugiel, rejbak

Kiełbasa, szynka, pieczony kurczak, boczek - wrzucone do tartych ziemniaków i zapieczone. Pychota.






fritatta z mięsem i warzywami

przyrodnia siostra "jajcochy"-  przepis.
Warzywa i mięso zalane jajeczną
masą. Da się kroić w kostki i jak tort. 










arancini - kulki z ryżu z mięsnym lub warzywnym wypełnieniem, super przekąska na obiad, kolację czy towarzyskie spotkanie. Pasują tu wszystkie pieczone i duszone pozostałości, wystarczy je bardzo drobno pokroić lub zmielić.   







 



przekąska lub kolacja - muffiny ze szpinakiem

Ser feta lub mozzarella, szpinak, groszek, warzywa, kurczak, kiełbasa pokrojona w drobną kostkę -
na wytrawne muffiny będą w sam raz. 










przepis na pieczarki faszerowane 
podobna zasada - wszystko posiekane w kostkę da się zapakować do pozbawionej środka pieczarki. 




ryż z kurczakiem  
albo z innym, pieczonym czy smażonym mięsem.







papryka faszerowana 

jest z nią podobnie jak z pieczarkami - zniesie każdy, dobrze przyprawiony farsz




przepis na najlepszy bigos 

tradycyjne, proste, sprawdzające się w każdych okolicznościach danie. Kto nie robił na święta, teraz ma okazję. Bigos bardzo dobrze pakuje się w słoiki, zagotowuje i po zawekowaniu mogą stać miesiąc. Można go też z powodzeniem mrozić.




 bajaderki 

Wszystkie rodzaje ciasta, również te z zakalcem da się pokruszyć i  zblendować. Po dodaniu mielonego sera albo mascarpone, powideł lub dżemu i dowolnych bakalii powstaje moje najukochańsze ciastko.
Ciasta bez kremu można zamrozić i bajaderki przygotować w dowolnym czasie. Zbyt rzadką masę podtrzyma w ryzach zwykła tarta bułka lub pokruszone herbatniki.    


6 komentarzy :

  1. fajny zbiór :) U mnie została cała kaczka, surowa. Jakoś nikt nie miał ochoty, starczył bigos ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może została dlatego , że surowa:)
      U nas też perliczki nie wyjechały nawet z zamrażarki:)

      Usuń
  2. Też nie cierpię marnować jedzenia. Bardzo podobają mi się twoje pomysły, część znam i wykorzystuję w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysły,u mnie nadmiar ciasta,jakos co roku boje sie by go nie zabrakło.
    Bajaderki.mniam ,mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nadmiar ciasta zawsze mrożę:)Świetne pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  5. Część przepisów na pewno wykorzystam, są na prawdę super :) Ja często wykorzystuję makaron, zawsze z jakiś resztek fajne makaronowe danie jest, albo zapiekanka, albo makaron z jakimś sosem. U mnie makaron musi być dobrej jakości, np. włoski i tu primo gusto ma bardzo dobry. U mnie dzieci uwielbiają makaron pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */