wtorek, 23 maja 2017

Chrupiące ciasteczka z mąki razowej

Bardzo dobre, pełnoziarniste herbatniki wypieku swojej mamy przywiozła do nas Gosia.
Chrupiące, kruche, prawdziwie domowe ciastka z  sercem. Niezbyt słodkie, zdrowsze niż te ze zwykłej mąki pszennej, z dużą ilością błonnika. Przechowywane w zakręcanym słoju długo zachowują świeżość. Do zabrania do pracy, do kawy, herbaty, do mleka- jak kto woli. Taki klasyczny domowy wypiek z klimatem, do schrupania z wielką przyjemnością. Charakterystyczne paseczki wyjdą jak na zdjęciu jeśli ktoś posiada maszynkę do ciastek. Kto jej nie ma - lepi małe kulki wielkości orzeszka i spłaszcza je widelcem, odciskając na każdym ciastku widelcowy wzór. Przepis prosty - zagnieść składniki. 10 minut i jest co chrupać. To chrupiemy!



   




składniki: 

- 200 g  masła
- dwie szklanki mąki pszennej razowej (300 g może być orkiszowa)
- 3 jajka
- czubata łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków

Masło pokroić w kostkę, włożyć do większej miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto przełożyć do maszynki do ciastek i wyciskać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Można też ulepić z nich kulki wielkości orzecha laskowego i każdą spłaszczyć widelcem.
Piec ciasteczka ok. 10 - 15 minut.
Studzić na metalowej kratce.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

11 komentarzy :

  1. Świetne ciasteczka, podbieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie proste, a takie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zdrowe bo z mąki pełnoziarnistej :D

      Usuń
  3. bardzo lubię takie ciasteczka !

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie maszynkowe ciastka gościły w naszym domu rodzinnym bardzo często. Pamiętam ich smak do dziś. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla pełnej jasności co do mąki pełnoziarnistej pszennej. Czy to taka typu 1850? A czy można zmieszać ją po połowie z mąką pszenną typu 650? Będę wdzięczna za podpowiedź. Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ten typ. Można mieszać w dowolnych grubościach.

      Usuń
  6. jeszcze galaretka truskawkowa na wierzch i juz calkiem super :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Maczane w mleku i pychotka!:)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile ciastek wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */