poniedziałek, 1 maja 2017

Najlepsze bułeczki z cynamonem. Cinnamon rolls

Słodkie, mocno cynamonowe, zawijane bułeczki - ślimaki, znane na świecie jako cinnamon rolls. Najlepszy przepis, pod warunkiem, że nie przesadzi się z ilością mąki. Tyle ile napisano jest właściwie, z każdym dodatkowo podsypanym jej gramem ciasto będzie łatwiej się zagniatać ale... upieczona bułka straci na puszystości i będzie bardziej zwarta i twarda. Pięknie pachnące ciasto drożdżowe, na prawdziwym maśle zawija się w roladkę wypełnioną cukrem i cynamonem. W niektórych przepisach smaruje się ją też dodatkowo stopionym masłem ale zdaniem mym - nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowe na każdą, absolutnie każdą okazję. Przepis na śniadanie, przyjęcie dla dzieci, na spotkanie z przyjaciółmi i do grilla w ogrodzie. Nic nie zastąpi prawdziwej drożdżówki. Żaden rogal z marketu. Żaden!



składniki ( na ok. 15 -18 sztuk) : 

na ciasto:
- prawie pełna szklanka mleka (220ml)
- 6  łyżek cukru (75g)
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 3 szklanki mąki (450g)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g masła

nadzienie: 
- dwie łyżki cynamonu
- 7 łyżek cukru
- ew. skórka otarta z niewoskowanej cytryny (żółta część) 

lukier: 
- 5 łyżek cukru pudru
- ok. dwie - trzy łyżeczki soku z cytryny

Mleko lekko podgrzać (tylko do 30-40 stopni,  nie więcej), dodać cukier, drożdże, łyżeczkę mąki , wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut, mieszanka lekko podrośnie.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka, stopione masło, rozczyn z mleka i drożdży.
Wszystko zagniatać ok. 10 minut, ręcznie lub mikserem z końcówkami w kształcie haka. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłe miejsce (np. do lekko podgrzanego i wyłączonego piekarnika) na ok. 40 minut lub nieco więcej, ciasto powinno podwoić objętość.
Blat lub stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt (ok. 40x50cm) grubości ok. 0,5 cm.
Cukier zmieszać z cynamonem i możliwie równo rozsypać na cieście. Można wyrównać powierzchnię np. tępą stroną dużego noża.

Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku na roladę. Ostrym nożem posmarowanym olejem lub oliwą pociąć ciasto na plastry grubości ok. 3 cm. Zakończenia bułek docisnąć palcem by się nie rozklejały (nie zawsze się udaje) 
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej bułeczki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 -30 minut do lekkiego napuszenia.  
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wstawić bułeczki do całkowicie nagrzanego piekarnika, na środkową półkę piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół.
Piec ok. 15-17 minut, do lekkiego zrumienienia. Dłuższe pieczenie wysusza ciasto.
Wyjąć z z pieca.
Cukier puder wymieszać z łyżką soku z cytryny do powstania gęstej emulsji. Zbyt gęstą rozrzedzić większą ilością soku, rzadka potrzebuje więcej cukru.    
Powstałym lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

8 komentarzy :

  1. wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione szwedzkie kanelbullar! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niezwykle kusząco :) lubię połączenie cynamonu z tego rodzaju wypiekami. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne bułeczki, ale zamiast cynamonu dodaję maliny, truskawki czy jagody - zależy od sezonu :) Najfajniejsze jest to, że naprawdę trudno je zepsuć ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają i pewnie smakują, uwielbiam cynamon. Dzisiaj piłam kawę z cynamonem :) Do tego kawa była zaparzona na przefiltrowanej wodzie z naszego filtra na ujęciu wody więc było podwójnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */