środa, 28 czerwca 2017

Bardzo dobry sernik na zimno z truskawkami i nasionami chia

Sernik na zimno z truskawkami zwykle pięknie wygląda, cudnie smakuje i jest łatwy w przygotowaniu.
Ten deser zawiera nasionka chia, które warto podobnie jak polskie siemię lniane, zajadać dla zdrowia i urody (co jeść by być zawsze pięknym i młodym - tu dokładny opis-zobacz). 
Kto nie może bezkarnie wcinać cukru, zastępuje go ksylitolem lud dowolnym innym zdrowym słodzidłem, w łatwy sposób da się też wykonać bezcukrową galaretkę, wystarczy gotować krótko owoce w wodzie osłodzonej ksylitolem i dodać do niej żelatyny.
Owoce można zmieniać w zależności od pory roku, sernik z brzoskwiniami , gruszkami czy malinami będzie równie pyszny. Galaretka nie  zsiądzieć się jeśli pokryjemy nią świeżego ananasa, kiwi i papaję ale po sparzeniu wrzątkiem owoców w plasterkach idzie całkiem nieźle. Można też zamiast galaretki z żelatyną użyć agaru.



składniki (na formę ok. 20 cm) : 

- 5 łyżek nasion chia
- szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego)
- galaretka w ulubionym smaku
- 30 dag białego zmielonego, tłustego lub półtłustego sera (można go zblendować)
- 3/4szklanki mleka 
W przypadku użycia mielonego, chudego, rzadkiego sera z dyskontu można użyć 500 g produktu, nie dodając już mleka, jest dostatecznie rzadki.  
- 300 ml śmietanki 30 -36 %
- 6 łyżek cukru lub 5 łyżek ksylitolu
- wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 2,5 łyżki żelatyny
- ok. 500 g truskawek
- kilkanaście biszkoptów
do skropienia biszkoptów:
- pół szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru lub ksylitolu

Galaretkę zalać mniejszą ilością wody niż podaje producent na opakowaniu (zwykle zamiast 500 ml - 400 ml) . Odstawić do ostudzenia. 
Nasiona chia zalać mlekiem, po pięciu minutach przemieszać i odstawić na pół godziny.

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Pomiędzy nimi, wzdłuż rantu ułożyć przekrojone wzdłuż na pół truskawki (przecięciem w stronę brzegu formy).
Biszkopty skropić wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i łyżeczką cukru lub ksylitolu. 
Ser zblendować z mlekiem.
Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier lub ksylitol.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wymieszać, ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki śmietany, dobrze wymieszać. Zapobiegnie to powstawaniu grudek żelatyny w masie.
Do zblendowanego sera dodać wanilię, namoczone nasiona chia, wymieszać.
Powstałą masę serową dodawać porcjami do ubitej śmietany, mieszać łyżką do połączenia.
Na końcu, pod pracujące łopatki miksera, cienką strużką wlać żelatynę i mieszać krótką chwilę.
Wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki.
Kiedy masa lekko stężeje można ułożyć na niej owoce i zalać je lekko tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)



11 komentarzy :

  1. kusisz, oj bardzo kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda z tymi nasionami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no wygląda zabójczo smacznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesująco wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. niebo na talerzu dosłownie !!!!!

    OdpowiedzUsuń


  6. Właśnie zrobiłam z serka mascarpone bo taki aktualnie był w lodówce,z truskawkami,poziomkami i brzoskwiniami pod galaretką-wygląda nieźle.Jutro jemy!



    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny masz ten blog. Często go odwiedzam. Dzięki za inspirację. Pozdrawiam i tak 3maj

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały serniczek :) Uwielbiam takie ciasta, w szczególności latem

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */