piątek, 2 czerwca 2017

Ciasto krówka. Ciasto z masą kajmakową

Ciasto z kremem śmietanowym i masą krówkową. Miodowe w kolorze i bardzo delikatnie w smaku ale... najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach pobytu w lodówce, kiedy miodowe placki zmiękną od wilgoci kremów i warstwy się przenikną. Przygotowałam je w tygodniu oczekiwania na weekendowych gości. Wiedząc, że w ostatniej chwili czy nawet w przeddzień nie będę mieć czasu na szykowanie deseru. Ciasto spokojnie leżakowało kilka dni, by w dniu przyjęcia, we właściwym czasie rozpłynąć się w ustach słodyczolubnych łakomczuchów. Karmel, kajmak, orzechy lub podprażone migdały. Słodka rozpusta np. do czarnej kawy.
  

składniki (na formę ok. 24x29 cm) : 

- 500 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej (typ 450 - 550)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- dwie łyżki cukru waniliowego
- pół szklanki cukru (110g)

krem śmietanowy: 
- 500 ml śmietanki 30 - 36% 
- galaretka cytrynowa lub 2 czubate łyżki żelatyny (jeśli krem ma być tylko o smaku śmietankowym
- 2 łyżki cukru pudru

- ok. 350 - 500 g masy krówkowej - kajmaku (1 puszka)  
- ok. 150 g włoskich lub laskowych orzechów czy migdałowych płatków

Wszystkie składniki ciasta zagnieść w misce lub malakserem na jednolitą masę.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Połowę ciasta wyłożyć na papier i ręką zwilżoną w wodzie lub oleju wykleić spód blachy.    
Ciasto wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 15  minut, nie dłużej, spieczone ciasto staje się coraz twardsze.
Wyjąć ciasto z piekarnika, przełożyć razem z papierem na metalową kratkę do ostudzenia.
Ponownie wyłożyć formę nowym papierem do pieczenia, wyłożyć spód pozostawioną częścią ciasta i piec 15 minut.
Odstawić do ostudzenia na metalowej kratce.

 Krem: 

Żelatynę lub galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić.
Dodać do niej dwie, trzy łyżki śmietanki, ponownie wymieszać.  
Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem (niezbyt długo, tylko do pierwszych oznak sztywności, inaczej powstanie masło i serwatka, wtedy nici z kremu) pod koniec dodając po łyżce cukru. 
Pod ubijające końcówki miksera, cienką strużką wlewać rozpuszczoną galaretkę lub żelatynę. Ubijać krótką chwilę do wymieszania.

Z pierwszej warstwy ciasta zdjąć papier do pieczenia, ciasto ułożyć w formie.
Wyłożyć na nie krem śmietanowy.
Przykryć drugą warstwą ciasta i lekko wszystko docisnąć.

Otwartą puszkę z masą krówkową wstawić do rondelka z gorącą wodą.
Podgrzewać mieszając aż rozluźni konsystencję.
Masą posmarować wierzch ciasta.

Migdały lub posiekane orzechy podprażyć chwilę na rozgrzanej patelni. Migdały powinny nabrać lekko złotego koloru. Uwaga, dość szybko się przypalają, po podprażeniu wykładać je od razu na ciasto lub talerz. Podprażonymi bakaliami posypać wierzch ciasta.
Ciasto pod przykryciem z folii lub w pojemniku wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.


   
Mówię Wam - niebo na talerzu:)

4 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */