piątek, 14 lipca 2017

Łatwe ciasto z brzoskwiniami

Ciasto, które można wymieszać łyżką, bez użycia miksera a środkowa, biała warstwa z dodatkiem owoców piecze się razem z ciastem. Konsystencja ciemnych części jest mokra, dość miękka i zakalcowata - jak brownie. Masło lub olej, kakao i cukier podgrzewa się w garnku mieszając, jak przy klasycznym murzynku.
Pisać o nim wiele się nie da, jest łatwo i już. Kto lubi, do białej warstwy może dodać trzy łyżki wiórków kokosowych.



składniki ( na formę ok. 22x28 cm lub tortownicę 22 cm) : 
 warstwa ciemna
- 100 g masła lub oleju
- 3/4 szklanki cukru ( 190g)
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mleka lub wody  (200ml)
 - 4 jajka
- 2 szklanki mąki ( 300g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa jasna 
- 2,5 szklanki mleka (650ml)
- 7 czubatych łyżek kaszy manny (85g)
- wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- pół szklanki cukru (110g)
- 4 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki

polewa : 

-50 g gorzkiej czekolady
- dwie, trzy łyżki mleka 

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Masło, cukier, kakao i mleko podgrzać w garnku mieszając, do rozpuszczenia składników. Masę ostudzić, (by było szybciej -  wkładając naczynie do garnka z zimną wodą).
Do ostudzonej masy dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem. 3/4 masy wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.

W tym czasie do rondla wlać mleko, dodać wanilię, kaszę i cukier. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. 
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wlać masę z kaszy, wyłożyć na nią pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, wyrównać powierzchnię, wlać resztę ciemnego ciasta, wygładzić całość. Piec jeszcze 30 minut. 
Czekoladę połamać na kostki, zalać mlekiem i podgrzewać do rozpuszczenia w kąpieli wodnej (nad rondelkiem z gotującą się wodą.
Powstałą masą polać upieczone ciasto.


Mówię Wam - niebo na talerzu :)


5 komentarzy :

  1. brzoskwinie na jasną masę wyłożyć? bo nie widzę wzmianki o nich w przepisie :) a ciasto napewno pyszne :) uwielbiam je w poprzedniej wersji czekoladowo kokosowej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowite ciasto, wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po skosztowaniu takiego ciasta - gęba w niebie! To kolejne ciasto, które koniecznie muszę upiec. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie. Uwielbiam tego typu ciasta, a już totalnie połączenie brownies z masą sernikową.
    Ten przepis też wypróbuję, bo bardzo lubię ciasta z kaszy manny :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie i z pewnością tak smakuje. Uwielbiam takie ciasta. Nie wiem jak wy ale u mnie niedziela jest dniem na słodkości i wtedy dużo piekę. Przeważnie swoje pomysły oraz potrzebne produkty, czerpię z https://mrchef.pl/jak-to-dziala dzięki czemu nie narzekam na rutynę w pracy.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */