niedziela, 27 sierpnia 2017

Łatwa szarlotka na puszystym cieście. Ucierane ciasto z jabłkami

Miękkie, puszyste, ucierane ciasto z jabłkami, szarlotka nieco inna niż tradycyjna- krucha albo półkrucha. Każdy ma swoje ulubione, szarlotkowe przyzwyczajenie, własną, osobistą, rodzinną tradycję i szarlotkowy wzorzec. Tomek na przykład, za jedynie prawdziwą uznaje szarlotkę z kratką na wierzchu. Taką robiła jego babcia i koniec, jabłecznik bez kratki się nie liczy :)
Do wyboru do koloru - podrzucam przepisy na szarlotki i jabłeczniki :
szarlotka z połówek jabłek, krucha szarlotka tatrzańska, szarlotka amerykańska, krucha szarlotka śmietankowa, krucha szarlotka z budyniem, szarlotka z pianką, szarlotka półkrucha, ciasto z jabłkami bez pieczenia, szarlotka sypana,  proste ciasto z jabłkamifale dunaju z jabłkami, muffiny z jabłkami, drożdżowe z jabłkami

Tymczasem - przepis na łatwą, bardzo dobrą, puszystą szarlotkę na miękkim cieście:)





składniki ( na blaszkę ok. 21x28 cm lub tortownicę 24- 26 cm): 

jabłka: 
- 2 kg twardych jabłek (np. antonówka czy szara reneta)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru (biały, brązowy lub ksylitol)
- ew. łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny

ciasto: 
- 200 g masła
-  szklanka z małą górką ( 200 g) cukru
- szklanka mąki pszennej (150 g)
- szklanka skrobi ziemniaczanej ( 190g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek


- cukier puder do posypania ciasta

Jabłka obrać, pokroić na duże kawałki. 
W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła, wrzucić jabłka, cukier, wymieszać.  Podsmażać na średnim ogniu kilka minut (5-8), jabłka powinny tylko nieco zmięknąć ale pozostać w kawałkach. Na końcu dodać cynamon, wymieszać, wlać sok z cytryny. Odstawić z ognia.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka odstawić.  
Masło pokroić na kawałki, dodać cukier, ucierać razem przy pomocy miksera lub malaksera na jasną, puszystą masę (5-7 minut). Nie przestając ucierać, dodawać kolejno po jednym żółtku.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przy pomocy sita wsiać je porcjami do masy maślano-jajecznej. Po każdej porcji wymieszać wszystko przy pomocy miksera.
Na końcu, przy pomocy łyżki lub szpatułki (nie mikserem) wmieszać w ciasto pianę z białek.
Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, lekko wyrównać, wyłożyć na nie podprażone jabłka.
Łyżką, punktowo wyłożyć na jabłka pozostałe ciasto i delikatnie wyrównać powierzchnię.
Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 40- 45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy, nieoklejony. 

 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. sezon na słodkości z jabłkami się zaczyna, więc przepis się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już kiedyś próbowałam jedną z Twoich szarlotek i była palce lizać :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś i u mnie miała być szarlotka, jednakże uporczywy ból głowy pokrzyżował moje plany. Ciasta na jabłecznik z mąką ziemniaczaną jeszcze nie piekłam. Twoja szarlotka wygląda mega apetycznie. Przepis na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowia życzę, wtedy wszystko dobrze się upiecze:)

      Usuń
  4. Puszystość ciasta w połączeniu z soczystością jabłek- mega smak! :) Ciasto wyszło Ci super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna szarlotka, sprawdziłam przepis i polecam! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */