środa, 2 sierpnia 2017

Najlepsze polędwiczki w sosie z kurek

Aromatyczne kurki, jędrne, sprężyste, w połączeniu z kremowym sosem i delikatnym mięsem z polędwiczki wieprzowej. Cymes nad cymesami! Danie proste, szybkie do wykonania, efekt spektakularny, a stołownicy w siódmym niebie.  
Polędwiczkę wieprzową kroję w dwucentymetrowe plastry i rozgniatam dłonią zwiniętą w pięść albo bardzo delikatnie rozbijam je tłuczkiem. Sól i pieprz to jedyne przyprawy których tu używam, by smak kurek był na pierwszym planie. Do obsmażania mięsa i grzybów używam klarowanego masła albo oleju rzepakowego z dodatkiem masła.



składniki (na 4 osoby) :

- 60 dag polędwiczki wieprzowej (zazwyczaj dwie małe lub jedna duża)
- ok. 20 dag kurek
- mała cebula
- 200 ml słodkiej śmietanki
- sól, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprz do smaku
- siekany koperek do posypania
- łyżka lub dwie klarowanego masła

Polędwiczki pokroić na plastry grubości 2 cm, delikatnie rozbić tłuczkiem lub pięścią. Oprószyć solą i pieprzem, słodką, mieloną papryką.
Na patelni rozgrzać masło, smażyć krótko polędwiczki na rumiano, po obu stronach. Przełożyć z patelni na talerz.
Kurki oczyścić z piasku ( tu sposób), większe sztuki pokroić. Cebulę posiekać w drobną kostkę. 
Na tą samą patelnię (bez umycia) dołożyć trochę masła lub oleju i masła, wrzucić cebulę, lekko podsmażyć mieszając, dodać kurki i połowę siekanego koperku. Smażyć (bez soli) ok. 7-10 minut.
Do podsmażonych grzybów włożyć mięso, dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać minutę dwie aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje.

Całość posypać pozostałym, siekanym koperkiem.

  
Mówię Wam - niebo na talerzu:)

2 komentarze :

  1. Ja w weekend podałam taki sos kurkowy z piersią kurczaka i nawet teściowa go pochwaliła :) kurki rządzą :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */