piątek, 11 sierpnia 2017

Ogórki na zimę z curry

Bardzo dobry przepis na ogórki, ach jak polecam :)
Jędrne, słodko - kwaśne pikle z dodatkiem curry, nadają się jako wkładka do mężowskiej kanapki do pracy, dodatek do obiadu, do grilla albo na przyjęcie. Do sporządzenia najlepszych ogórków, ostatecznie wybrałam sprawdzony, przetestowany rodzinno-komisyjnie na słoiczkach Iwonki przepis.  
Ogórki obiera się ze skórki (z czym jest nieco roboty ale obieraczką do warzyw szybko idzie przecież ) i kroi w kanapkowe plastry lub ćwiartki. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dorzucić do każdego słoiczka małą, ostrą papryczkę. Naczynia pasteryzuje się w garnku z wodą lub w piekarniku. Zazwyczaj robię za jednym zamachem tak i tak jednocześnie, do garnka wpychając te sztuki, które do piekarnika się nie zmieściły. Warto używać nowych nakrętek, nie ma nic bardziej wkurzającego od momentu kiedy okazuje się, że czynność pasteryzowania trzeba powtórzyć, któreś wieczko się nie zassało i to nie jest jeszcze koniec pracy. 
  


składniki  (na ok. 10 słoików o poj. 0,5 l) :

- ok. 5 kg ogórków gruntowych
- kilka liści selera (nie miałam, można pominąć)

- 3 l wody
- 1,5 szklanki octu spirytusowego ( 325 ml)
- 2-3 duże cebule
- 5 łyżeczek gorczycy białej
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru (440g)
- całe opakowanie przyprawy curry (ok. 50 g)


W garnku zagotować wodę, dodać ocet, pokrojoną w krążki cebulę, gorczycę, sól, cukier i curry, wymieszać. Ostudzić.
W zależności od wielkości słoików i umiejętności upchania ogórków być może zalewy trzeba będzie trochę dorobić.

Ogórki obrać ze skóry, pokroić w długie plastry wzdłuż lub na długie ćwiartki.
Do każdego słoiczka włożyć ogórki i liść selera.
Zalewać wystudzoną wymieszaną dobrze zalewą tak, by ogórki były przykryte. W każdym słoiku powinno znaleźć się trochę cebuli.
Pasteryzować wstawiając słoje do garnka z wodą, tak by były zanurzone do 3/4 wysokości. Zagotować. Trzymać na małym ogniu ok. 7 minut od momentu zagotowania wody.
Można też pasteryzować słoiki wkładając je do zimnego (!) piekarnika. Pasteryzować w temp. 120 stopni przez ok. 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika do ustawionej temperatury.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)
  

8 komentarzy :

  1. babcia takie robiła, pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy że skórą można też zrobić? I drugie pytanie czy słoiki typu wek takie z gumką można pasteryzowac w piekarniku? Zawsze robiłam w garnku . Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić ze skórą. A słoiki z gumą lepiej w garnku.

      Usuń
  3. Pyszne, właśnie zrobiłam wg Pani przepisu... mmm

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */