wtorek, 10 października 2017

Tort bezowy z kremem karmelowym. Beza z kremem

Tort bezowy prosto z Polski albo tzw. beza Pavlova z Australii. Przepis taki sam mimo skrajnie różnego pochodzenia. Olcia przepada za bezą,  na jej przyjazd tort bezowy został uszykowany.
Beza to białka ubite na sztywno z odrobiną soli i dużą ilością cukru, ksylitolu lub erytrolu dla odpowiedniej sztywności. Do piany można też dodać kilka posiekanych daktyli - powstanie bezowy tort zwany dacquise (czyt. dakłas). Albo nieco siekanych migdałów czy orzechów. Albo zupełnie nic:) Zazwyczaj bezę suszę w lekko uchylonym piekarniku, długo, w temperaturze w okolicach 100 stopni, by pozostała możliwie jasna w kolorze. Przy nieco wyższej, kolor bezowych warstw staje się karmelowy jak na zdjęciach, a warstwy mocniej chrupiące.
Jeśli nie posiadamy piekarnika z termoobiegiem, każdy krążek trzeba piec osobno lub zamiast trzech warstw uformować z piany kształt dużej salaterki z wysokimi brzegami, jak tutaj.
Przepis na tort z kremem karmelowym podaję.



składniki (na tort z trzech warstw o średnicy 22 cm) :

na bezę:
- 8 białek (o temperaturze pokojowej)
- 350 g drobnego cukru/ksylitolu/erytrolu
- łyżeczka soku z cytryny
na krem karmelowy: 
- 500 g sera mascarpone
- 300 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 200 g (zwykle - połowa puszki) masy kajmakowej - krówkowej
- ew. 3-4 łyżki siekanych orzechów lub migdałów

Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją termoobiegu. Na trzech blaszkach ułożyć papier do pieczenia, na każdym narysować okrąg ok. 22 cm.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić je na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, ubijać dalej aż piana stanie się bardzo sztywna i lśniąca, wlać sok z cytryny, wymieszać.
Przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego, na blaszki z papierem wykładać ubitą pianę, możliwie starannie formując okręgi.
Włożyć blaszki do piekarnika i piec bezę 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec wszystko jeszcze 90 - 100 minut. Kiedy beza będzie chrupka, wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.
Wymieszać ser ze śmietanką i ubijać aż staną się sztywnym kremem.
Masę kajmakową podgrzać lekko, by rozluźnić trochę gęstą konsystencję. Wymieszać.
Ubijając na wolnych obrotach miksera dodawać po łyżce do ubitej, śmietanowo - serowej masy.
Przełożyć krążki kremem, całość można udekorować owocami.



Mówię Wam - niebo na talerzu :)

6 komentarzy :

  1. Obłędnie słodkie pyszności, którym nie sposób się oprzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam torcika bezowego, musze sobie sprawić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, ale robię tylko raz w roku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, chyba mega słodki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Beza. Krem nie, razem jest dobrze:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */