niedziela, 22 stycznia 2017

Łatwe babeczki sernikowe. Serniczki z karmelizowanym słonecznikiem

Sernik w formie babeczek nie wymaga dzielenia ciasta, każdy z gości czy domowników może wygodnie sięgnąć po utworzoną już porcję. Papierowe papilotki, które często zakładam po upieczeniu, jeszcze bardziej ułatwiają sprawę przy nakładania ich na talerzyki ale nie są konieczne.
Prażony, chrupiący, słodki, karmelizowany słonecznik jest bardzo smaczną posypką, wart jest też użycia w innych deserach, muffinkach czy ciastkach. Póki jest gorący, łatwo przykleja się do powierzchni, gdy ostygnie i stanie się sypki można stosować go na polewę lub lukier. Metody na jego przygotowanie są dwie, jedni używają do prażenia patelni, inni podpiekają ziarenka w piekarniku. Żaden ze sposobów nie jest kłopotliwy ale wymaga uwagi i mieszania, słonecznik szybko się rumieni  i łatwo przypala.

 



czwartek, 19 stycznia 2017

Szybkie pączki na jogurcie

Pączki, które robi się błyskawicznie, w czasie kiedy na przykład czekamy na ugotowanie ziemniaków do obiadu. Albo dla gości, którzy zapowiedzieli, że wpadną na kawę za pół godziny. Składniki ciasta trzeba zmieszać łyżką lub mikserem, rozgrzać olej i usmażyć, ot - wszystko prawie co należy z nimi zrobić. By pączki miały możliwie okrągły kształt, trzeba ciasto zsuwać do garnka przy pomocy dwóch zanurzonych wcześniej w oleju łyżeczek; na jedną nabrać ciasto, drugą je zsunąć, albo miarką do syropu na przykład. Taka sprawdza się nawet lepiej. Pączki te, podobnie jak w przepisie na szybkie pączki serowe, w trakcie smażenia, zaskakująco łatwo obracają się na drugą stronę. Po usmażeniu należy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, opanierować w drobnym cukrze, w cukrze zmieszanym z dużą ilością cynamonu albo oprószyć cukrem pudrem. Często robię je z połowy podanej w przepisie porcji.




środa, 18 stycznia 2017

Bardzo dobra nalewka cytrynowa

Domowa nalewka cytrynowa, zdaje się mi się - to jeden z najczęściej spotykanych wyrobów alkoholowych podawanych na polskich stołach. Każdy wujek Kazio czy Janek ma swój specjalny, ściśle tajny przepis, i udaje się wyciągnąć z niego recepturę dopiero po trzecim  kieliszku a czasem i nie. 
Sukces domowej nalewki polega na zachowaniu równowagi między kwaśnym, słodkim i cierpkim smakiem. No i rzecz jasna, ten idealny balans czasem wypracowuje się za drugim czy trzecim razem, chyba, że wujek recepturę podał szczerze i od serca:)   
By do cna wykorzystać ekstrakt z owoców, spirytus na nalewki nie powinien przekraczać 70% alkoholu. Wtedy jest najbardziej aromatycznie i nalewka ma bardziej intensywny kolor. Zatem zakładając, że produkt sklepowy ma 95% stężenie, to na 0,75 l daję ok. 250 - 290 ml wody i uzyskuję ok litra nalewki. Niestety dokładniejsze odmierzanie przy pomocy alkoholomierza to sprawa nie dla mojej cierpliwości. Choć kiedyś - kto wie.
Do domowej nalewki najlepiej wykorzystać cytryny z ekologicznym oznaczeniem, nie nadają się grubo woskowane, tańsze owoce.  




sobota, 14 stycznia 2017

Dobra przekąska na imprezę, pomysł na kolację. Małe lasagne

Taki sposób na szerokie płaty makaronu lasagne. Trzeba je lekko obgotować by zmiękły i dały się ułożyć w foremkach do muffinek albo tych na babeczki. Do ich wykonania można użyć mięsa z drobiu lub wieprzowego. Po upieczeniu, te brzegi, które wystają ponad foremkę robią się mocno chrupkie, nawet twardawe. By tego uniknąć, płaty makarony można by ułożyć tak, by nie wystawały ponad brzeg foremki albo przyciąć nożyczkami. Ponieważ chrupkość mi odpowiada, ja zostawiam jak jest. Zamiast tradycyjnego sosu beszamelowego, który zwykle towarzyszy lasagne, na spód babeczek dałam gęsty jogurt.  


czwartek, 12 stycznia 2017

Książka Niebo Na Talerzu. Kruche ciasteczka orzechowo - pomarańczowe

Pisałam, czekałam, czekałam i czekałam. Bardzo to dziwne uczucie, tak do ręki wziąć swoją rzecz wydrukowaną. Ze starymi, tradycyjnymi, polskimi przepisami, opowieść o gotowaniu, dla córek i synków na przykład. Rodzinna chochla przechodnia.
"Niebo Na Talerzu - kuchnia mojej mamy i babci", z fotografiami Tomka Morozowskiego, dedykowana Olci, by dziecko, jakby co- zapiski miało pod ręką, jest już w księgarni Świat Książki i powinna być w Biedronkach. Gdzie jeszcze - nie wiem. Kto kupił i obejrzał - niech da znać :) A wyglądamy razem tak:

Radość wielką z tego mam!

Teraz - ciasteczka na zimę, na ciemność, na popołudnie i inne okazje.
Kto zainwestuje kiedyś w mały malakser, masę na ciasteczka będzie miał gotową w kilka minut, i do tego chwilowo czyste ręce. Kto ma zwykły mikser, utrze ciasto przy pomocy zwykłych ubijających końcówek miksera.Ich smak zależał będzie od dodatków. Tu - wykorzystałam pomarańczową, smażoną skórkę, sporo startej, świeżej. A jeśli na półce w szafce mamy pomarańczowy likier - dać nie zaszkodzi, dla jeszcze intensywniejszego aromatu, choć bez niego też się uda. Do tego sporo siekanych orzechów - mieszanki migdałów, laskowych i włoskich. Można dać same włoskie. A kto nie lubi orzechów może pominąć albo zamienić je na pół szklanki kokosowych wiórków. Dodałam też rodzynki, bo lubię bardzo. W przepisie nie ma jajek. Nie ma potrzeby ich dodawania.




poniedziałek, 9 stycznia 2017

Kluski ziemniaczane ze szpinakiem. Gnocchi ze szpinakiem

Miękkie, bardzo dobre kluski do mięsnych i warzywnych sosów oraz zajadania solo (takie najbardziej lubię), mają dość wyraźnie wyczuwalny, szpinakowy smak.
Zdarza się, że zostaje tłuczonych ziemniaków z obiadu, drugiego dnia jak znalazł będą na kopytka albo z włoska - zielone gnocchi (czyt. nioki). Ziemniaki rzecz jasna można ugotować specjalnie, nawet w mundurkach, czyli ze skórką. Po obraniu i zagnieceniu ich w ciasto, powstaną gnocchi di patate a spinaci. Melodia nazwy sprawia, że smakują jeszcze lepiej, no i jakie to robi wrażenie na biesiadnikach, spróbujcie:)
By kluski po ugotowaniu nie były twarde, nie należy przesadzać z ilością mąki. Kusi, by dać jej więcej, bo  surowe ciasto jest miękkie, a formować je trzeba dobrze umączoną dłonią i układać na solidnie podsypanej nią desce do krojenia lub blacie. Deska ułatwia przenoszenie klusek nad garnek z wrzątkiem.
Do wykonania gnocchi dobrze jest używać ziemniaków mączystych odmian zimowych, młode ziemniaki mają za mało skrobi, choć można jej wtedy dosypać osobno, w ilości ok. półtorej łyżki.   
Przepis na łatwe, szpinakowe gnocchi, które zajadać można z pieczenią czy gulaszem albo tylko posypane parmezanem...



czwartek, 5 stycznia 2017

Ciastka orzeszki. Orzeszki z kremem

Pyszne ciastka - kruche orzeszki z kremem na jeden lub dwa kęsy. Znam je głównie z weselnych przyjęć, doskonale nadadzą się na karnawałowe przyjęcia. Myślałam sobie kiedyś, że trzeba się przy nich bardzo napracować i nie ma mowy bym kiedyś zechciała je wykonać, bo przecież tylko szybkie i łatwe ciasteczka to moja specjalność:) Cztery lata temu robiłam porządki w piwnicy i bez namysłu zupełnie - wyrzuciłam dwie formy do orzeszków na złom.
A potem znalazłam przepis i piękne zdjęcie w jakiejś gazecie. Wkrótce ktoś mnie orzeszkami poczęstował i opowiedział, że tej pracy z ciastkami wcale nie jest aż tak dużo. Pożałowałam wyrzuconych foremek. I jak raz Pani Iwonka z naszego sklepiku też robiła porządki w piwnicy i potrzebne formy znalazła i się podzieliła, bo miała dwie! Hurra! I powiem Wam, teraz mam już więcej cierpliwości czy coś. Ze słuchawką telefonu przy uchu nawet nie zauważyłam kiedy się usmażyło. Jest trochę jak z naleśnikami. Pierwsza porcja poszła do kosza, forma musi się równomiernie, dobrze rozgrzać i udaje się przy drugim wkładzie. Metodą prób i błędów należy ustalić jaka porcja ciasta ma wielkość idealną dla naszej foremki. Początkowo dałam za duże kulki i ciasto po ściśnięciu formy wylazło bokiem. Ale potem wszystko szło już jak należy. Kulki mogą pomagać toczyć dzieci. Moje były wielkości laskowego orzecha. 
Metalowe foremki- patelnie do pieczenia/ smażenia orzeszków na palniku gazowym lub elektrycznej kuchni, albo elektryczne, jak gofrownica można kupić na allegro, obie w cenie ok. 50 zł. Kto ma wybór - niech kupi elektryczną. Są też formy do pieczenia w piekarniku.
Ciastka długo zachowują świeżość, można je upiec kilka dni przed nałożeniem kremu. Ciastka przełożyłam kremem orzechowym z dodatkiem alkoholu ale można użyć dowolnego, ulubionego kremu np.
z tych - przepisy na kremy do ciast i tortów. 

P.S. W zakładce na górze jest sklepik (klik) warto zajrzeć.

A w Naszej Księgarni już teraz a od  12 stycznia w Biedronce można już będzie kupić książkę "Niebo Na Talerzu" - kuchnia mojej mamy i babci" :)




wtorek, 3 stycznia 2017

Szybki gulasz drobiowy z warzywami

Po świętach i sylwestrze gotujemy nieco lżejsze obiady by zachować jakąś równowagę, przynajmniej w bilansie dwumiesięcznym:) Podobno należy zwracać baczną uwagę nie na to co się zjada pomiędzy wigilią a sylwestrem, a między sylwestrem a wigilią. I będzie dobrze!
Proszę ortodoksyjnych kucharzy o powstrzymanie jęzorów, wiemy, że gulasz to gulasz i wołowy lub wieprzowy lepiej by był. A u nas jak raz - drobiowy i kto nam zabroni! 
Na codzienne obiadowanie zatem właściwe będzie mięso z indyka lub kurczaka, z warzywami jakie nawiną nam się pod rękę w osiedlowym warzywniaku albo mrożonką. Papryka, pieczarki, plasterki marchewki (niezbyt dużo, ma wysokie IG i nie sprzyja utracie wagi), seler naciowy, zielony groszek, cebula, fasolka szparagowa, cukinia i solidna garść przypraw. Nie muszą być wszystkie, niech każdy wybierze co lubi. Albo nawet da podwójną porcję. Obiad do przygotowania w pół godziny.


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */