czwartek, 23 marca 2017

Zdrowy deser z kaszy jaglanej. Budyń z kaszy jaglanej z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym

Kasza jaglana dla zdrowych i błyszczących włosów, paznokci, dla większej odporności, na katary i kichania, wiosenne przesilenia i stresy. Nawet jeśli niezbyt lubimy, jeść trzeba. I dzieciom dawać. A w postaci kremowego deseru podanego jak lody mało kto jej się oprze. Kasza traci charakterystyczną goryczkę, jeśli podpraży się ją chwilę na suchej patelni lub przepłucze wrzącą wodą. 
Ten deser- budyń z kaszy, nada się na śniadanie, podwieczorek i zamiast kolacji. I naprawdę smakuje znakomicie.
A sos karmelowy będzie dobry nie tylko do tego deseru. Lody, szarlotka, ciasto czekoladowe- wszystko z karmelowym sosem smakuje wybornie. I spróbujcie delikatnie go posolić. Niektórzy się zżymają słysząc o słodko- słonym połączeniu, które często serwują zawodowi kucharze. Mój ulubiony, przepyszność.

Dziś ( 22 marca) o 15.00 w Piotrkowie na Międzynarodowych Targach Turystyki Kulinarnej pokażę krok po kroku jak przyrządzić ten deser. I zapraszam na stoisko Nieba Na Talerzu, od czwartku do soboty,  tam będziemy z książką, można będzie ją nabyć, zapraszam na pogaduchy:) - tu link z programem targów. Fartuszek z falbanką już mam:)




wtorek, 21 marca 2017

Łatwa babka kokosowa z serem

Kokosowa, konkretna, mięsista baba z sernikową warstwą w środku. Dla tych, którzy specjalnie za babkami wielkanocnymi nie przepadają, bo mało w nich urozmaicenia. Niektórzy pieką je dla ozdoby świątecznego stołu, bo na pierwszy ogień domowników pójdą serniki i ciasta z kremem:)
W zeszłym roku przygotowałam na święta babkę z jabłkami i serem i do tej pory pozostaje ona numerem jeden w moim babkowym rankingu z uwagi na wyjątkową wilgotność i ulubioną, pralinową polewę. Można ją wykorzystać i w tym przypadku, rzecz jasna.
Na zdjęciu mini babeczka z połowy porcji. Polecam wykonanie warstwy serowej z gęstego, tłustego sera, wiaderkowe, niedrogie gotowce z dyskontów są zbyt rzadkie i ciasto miesza się z serem, powstaje ryzyko powstania zakalca. Jeśli zwykły ser porządnie zblendujemy albo damy gęsty "wiaderkowiec" będzie idealnie.



sobota, 18 marca 2017

Ciasto Prince Polo. Ciasto z kremem i orzechami

Bardzo dobre ciasto z orzechami i wiórkami kokosowymi.
Lepiej zarezerwować sobie na nie więcej czasu, jakąś sobotę czy niedzielę, albo jednego dnia upiec podstawę a drugiego zrobić krem i składać wszystko w całość.
To orzechowe ciasto z kremem i znanymi wafelkami dobrze smakuje drugiego czy trzeciego dnia, nada się zatem na okazje świąteczne, może czekać w lodówce i rozładuje ilość czynności kuchennych do wykonania ostatniego dnia.
Dodatek dżemu lub wiśni nie jest konieczny, choć skromnym moim zdaniem przełamanie słodyczy ciasta kwaśnym dodatkiem prawie zawsze korzystnie wpływa na jego smak.
Pierwszą warstwę ciasta stanowi łatwy w przygotowaniu biszkopt kakaowy, można go zastąpić warstwą czekoladowych herbatników. Jeśli biszkopt ładnie wyrośnie a potem zupełnie ostygnie  można cierpliwie i bez pośpiechu przekroić go na dwie warstwy. Ułożyć jedną na spodzie, drugą na wierzchu, ciasto będzie miało jeszcze ciekawszą fakturę. Z pośpiechu lub z lenistwa - wystarczy zostawić jedną w całości, na spodzie.



czwartek, 16 marca 2017

Prosta surówka z brokuła

Surówka z cieniutko pokrojonego brokuła poleca się do obiadu:) Zielonych roślin, wiosny i słońca życzymy sobie już bardzo, bardzo!
Na parapecie warto hodować teraz kiełki, to żadna trudność, wystarczy je przepłukiwać wodą (jak się hoduje kiełki - przepis). I czas już siać rzeżuchę, niech będzie dodatkiem do wszystkiego co zjadamy, nie tylko w okresie Wielkanocy.
Jeśli do surówki dodamy ugotowaną cieciorkę, soczewicę, jajko, ser feta lub smażonego czy pieczonego kurczaka, stanie się pełnowartościowym posiłkiem zamiast kolacji czy obiadu. A kiełki - uniwersalne i dobre do wszystkiego. Witaminy i minerały z własnego parapetu, tu jest coś:)



wtorek, 14 marca 2017

Paryskie bułki z jabłkami i budyniem

Moja przyjaciółka Kasia zjadła wczoraj sześć sztuk, jedna po drugiej. Chyba lubi drożdżowe ciasto :)
Dobre, mięciutkie bułeczki do zabrania do szkoły i pracy (w wersji bez lukru) i do popołudniowych odpoczynków przy kawie i herbacie. 
Drożdżowe ciasto to lubi temperaturę ok. 24- 28 stopni i z tego powodu miskę z ciastem ustawiam na górnych szafkach kuchennych albo w piekarniku ustawionym na 30 stopni. Trzeba pamiętać o przykryciu naczynia gęstą ściereczką lub folią by ciasto nie wyschło, nie utworzyła się na jego powierzchni  skorupka utrudniająca późniejsze zagniatanie.
Formowanie bułek w kształcie mumii jest proste i przyjemne pod warunkiem, że solidnie podsypuje się mąką blat czy stolnicę.


piątek, 10 marca 2017

Ciasto łaciate z kremem sernikowym. Ciasto kokosowo-kakaowe z kremem

Jedno z lepszych, tortowych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Mięciutkie, wilgotne i proste w przygotowaniu. Trochę ciemnego, kakaowego ciasta układanego naprzemienne z ciastem kokosowym, przekładanka w nieregularne łaty. Ciekawie wygląda pokrojona w kostkę, upieczona w prostokątnej formie, ale dobrze sprawdza się też jako łaciaty tort z okrągłej tortownicy. Sprawia wrażenie bardziej pracochłonnego ale to zwykły biszkopt przełożony gotowanym sernikiem (przepis). Kto taki sernik robił wie, że zachodu z nim tyle co ze zwykłym, domowym budyniem. Więcej czasu zajął mi opis wykonania ciasta, niż jego przygotowanie:)
Wisienką na torcie jest tu moja ulubiona, pralinowa polewa, do której potrzebny jest trzcinowy cukier, to on nadaje jej karmelowego koloru. Można rzecz jasna zastąpić ją zwykłą polewą czekoladową (przepis na polewę).





środa, 8 marca 2017

Kurczak w sosie z boczniaków

Kurczak w sosie z boczniakami daję z makaronem wstążki, ziemniakami lub tylko z surówką czy sałatą. Śmietanowe sosy uwielbiam, choć z jasnych względów nie zajadam w dużych ilościach i nie bardzo często. Smak nie ma sobie równych zatem całkiem odmówić im niepodobna.
Bardzo dobry i prosty przepis na podanie obiadu w pół godziny.




poniedziałek, 6 marca 2017

Łatwe ciasteczka z czekoladą. Przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka do zabrania w podróż, do szkoły i do pracy. Chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku, przynajmniej pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu. Nie należy ich trzymać w piekarniku dłużej niż wskazuje przepis mimo tego, że wydają się nieupieczone. Stwardnieją podczas stygnięcia, bez obaw. 
Żadnych tłuszczów utwardzonych, dodatków i polepszaczy. Maślany smak prawdziwego, domowego herbatnika. Przepis można rzecz jasna modyfikować i na przykład połowę mąki można podmienić na płatki owsiane, czekoladę gorzką, biała lub mleczną zmieszać w dowolnych proporcjach albo użyć tylko jednego rodzaju, dodać ulubione bakalie. W kuchni wszystko wolno przecież.   



czwartek, 2 marca 2017

Domowy budyń karmelowy

Domowy budyń, bez dodatków polepszających oraz sztucznych aromatów, do zrobienia w kilka chwil. Bardzo rzadko zdarza mi się sięgnąć po sklepowy produkt z torebki, nawet budyniowe kremy do ciast czy eklerków przygotowuję tradycyjną metodą. Zazwyczaj wszystkie składniki łatwo znaleźć w kuchennych szafkach, z grubsza budyń to skrobia ziemniaczana i mleko, ot cała filozofia. I tak popołudniem, małej filiżanki/salaterki z karmelowym czy waniliowym specjałem z ulubionymi bakaliami - nie odmówię:)
Podobnie jak z budyniem, rzecz ma się z domowym kisielem (przepis na domowy kisiel). Wystarczą dwa jabłka albo garść owoców z zamrażarki i trochę skrobi. Niby nic szczególnego, ale smak jest o niebo, niebo lepszy niż ten z  "torebkowych" gotowców. 




Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */