piątek, 22 maja 2015

Szybkie ciasteczka czekoladowe. Łatwe ciasteczka na maślance

Ciasteczka z tych najłatwiejszych, których ciasto wystarczy zmieszać nawet bez pomocy miksera. Są miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Przypominając trochę wilgotne brownie. Bardzo wyraźne, mocno czekoladowe. By jeszcze bardziej podkreślić tę czekoladowość, warto dodać do nich szczyptę soli a nawet chilli. Zwolennicy łagodniejszych smaków mogą zmniejszyć o połowę ilość kakao, a gorzką czekoladę zastąpić mleczną. Dodatki - dowolne. Bakalie - rodzynki, siekane orzechy, pokrojone, suszone morele, czy żurawina lub nic. Dałam dwie garście orzechów włoskich. Nie należy ciastek piec zbyt długo. Po dziesięciu minutach wskazanych w przepisie wydaje się, że ten czas jest za krótki. Dłuższe trzymanie ciastek w piecyku pozbawi je wilgoci, wysuszy, zbytnio stwardnieją.
Informacja dla niektórych alergików - w przepisie nie ma jajek.



składniki ( na ok. 30 ciastek) :

- 100 g roztopionego masła
- 60 g kakao ( 3/4 szklanki) 
- 2 szklanki mąki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- ew. szczypta chilli
- 2/3 szklanki maślanki
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- dwie garście orzechów lub innych ulubionych bakalii
 
Piekarnik ustawić na 180 st. Do dużej miski wlać stopione masło, dodać kakao, cukier i maślankę. Wymieszać łyżką lub trzepaczką. Dodać mąkę przesianą przez sitko razem z sodą. Wymieszać razem z posiekanymi bakaliami i posiekaną na małe kawałki czekoladą. Masa będzie kleista. Dłońmi zwilżonymi olejem formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Piec 10 minut, na funkcji góra - dół lub jeśli nie zmieszczą się na jednej blaszce - z termoobiegiem, zmniejszając temperaturę o 10 st. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i dopiero przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia, wierzch lekko stwardnieje.



inspiracja tu i tu 

Mówię Wam - niebo na talerzu :)
            

17 komentarzy :

  1. Wyglądają szalenie apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe! Z bakaliami to dla mnie strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze ja nie mogę po takich stronach wchodzić, ponieważ jestem na diecie. Kolejne przysmaki, które mnie wręcz kuszą, żeby je spróbować to z trudem się powstrzymuję, żeby tego nie zrobić. Mam nadzieję, że jak tylko zakończę swoją dietę to od razu wezmę się za ten przepis, ponieważ wygląda bajecznie, a jak musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. . Moja dieta uwzględnia ciastka. Oczywiście nie w dowolnych ilościach;) Zapraszamy po przepis:)

      Usuń
  4. Z mleczną czekoladą i dużą ilością orzechów - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko....bakalie, czekolada kakao...i jak tu być spokojnym człowiekiem:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsze skojarzenie miałem właśnie, że będą podobne do brownie :) Bardzo apetycznie wyglądają, lubię takie ciasteczka, gdzie możemy dołożyć co mamy w szafkach. No i super są na wizytę niezapowiedzianych gości, te 10 minut pieczenia aż wydają się nieprawdopodobne :) pozdrooowioneczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ostatecznie 12 :) Wychodzi szybciej niż zakupy w sklepie :)

      Usuń
  7. ciastek na maślance chyba jeszcze nie jadłam, czas najwyższy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Czy zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię je już po raz kolejny. Przepyszne.

    DIY balsam do ust - http://thisbloglikeyourliveisnotperfect.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dodałam tylko 3 łyżki kakao, jako dodatek rodzynki i jogurt naturalny zamiast maślanki, wyszły pyszne i zniknęły bardzo szybko :) Dziękuję za świetny przepis, to już kolejny udany wypiek z Pani bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest naprawdę apetyczny .. Trzymaj dobrą robotę .. Proszę sprawdź moją ostatnią wiadomość na Tips and tricks

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */