środa, 26 kwietnia 2017

Bardzo dobre ciasteczka orzechowe

Znam takich, którzy za masłem orzechowym przepadają. Nie jestem z grupy wyjadaczy tego specjału łyżką ale widziałam, da się:) Słoik dobrego masła orzechowego stał w mojej szafce dość długo, dostałam go w prezencie i...
I powiem Wam - domowe ciasteczka z masłem orzechowym są kapitalne, bardzo, bardzo kruche,doskonałe w smaku, znikają w okamgnieniu. Ciasto na ciasteczka da się wyciskać maszynką albo solidnym dekoratorem , słaby nie da rady, z końcówką z dużym otworem. Można też ciastka zwyczajnie uformować ręką w małe kulki i lekko spłaszczyć je widelcem. Mocno rosną, dlatego porcje ciasta niech nie będą duże. Nie należy ich zbyt długo piec, mimo tego że choć już rumiane, w dotyku są miękkie i wyglądają na surowe. Po wyjęciu z piekarnika sztywnieją podczas stygnięcia. Przepis jest bardzo prosty, składniki trzeba w odpowiedniej kolejności zmiksować lub wymieszać malakserem. 15 minut pieczenia i najlepsze, najdelikatniejsze, kruche ciastka orzechowe mamy na talerzu:)




składniki:
- 120 g masła
- 4 łyżki masła orzechowego (ok. pół szklanki)
- 3/4 szklanki cukru (190g) 
- jajko
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (190g)
- 1/4 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia


Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st.(funkcja góra-dół). 
Masło pokroić w kostkę, dodać masło orzechowe i cukier. Ucierać mikserem lub malakserem do połączenia składników w jednolitą masę, na końcu wmieszać jajko. 
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Mieszankę wsypać do maślano-jajecznej masy i wyrobić na ciasto. Formować małe, spłaszczone kulki wielkości orzecha laskowego lub porcjować małe ciastka dekoratorem.
Wstawić na środkową półkę całkowicie nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut, do zrumienienia ciastek.
Wyjąć z pieca mimo iż wydają się miękkie i pozostawić do całkowitego ostudzenia.     


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

  

8 komentarzy :

  1. Czy można zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie jestem wielką fanką masła orzechowego, ale w wypiekach mi nie przeszkadza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W biedronce są bardzo podobne ciasteczka, uwielbiam je! Domowej roboty z pewnością smakują jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne!Zrobiłam z masła z kawałkami orzechów i dodałam pokrojoną czekoladę.Rzeczywiście -niebo. :-).Dorota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) Chrupiące i idealnie orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze szukam inspiracji na tym blogu. Zawsze pysznie i udaje się wszystko ;) dziękuje !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */