poniedziałek, 8 maja 2017

Łatwy chleb bezglutenowy. Chleb z mąki gryczanej

Łatwy do przygotowania chleb dla osób które nie mogą lub nie chcą jeść mąki z glutenem. Jeśli mus, to mus, siła wyższa, dyskutować z nią nie ma co. Nawet dla zwykłego zjadacza pszennej czy żytniej mąki, bezglutenowy chleb z mąki gryczanej będzie miłą odmianą. Nie należy spodziewać się po nim znanego wszystkim smaku tradycyjnego, polskiego, dobrze wyrośniętego wypieku. Ten chleb bez glutenu jest wilgotny, dość zwarty, bardzo ładnie pachnie ziarnem gryki. Jeśli ktoś nie może spożywać glutenu nawet w minimalnych ilościach powinien zaopatrzyć się w mąkę z pewnego źródła i właściwie ją przechowywać. Ta z marketu często stoi w miejscach, w których śladowe ilości innych zmielonych ziaren mogą sobie fruwać bezkarnie. Dla osób nieuczulonych - to żaden problem, rzecz jasna.  
Bochenek testowy dostałam od Jacka z bloga Przepisy na domowy chleb i ser. Jacek ma aptekarską cierpliwość, inżynierską dokładność i żyłkę odkrywcy chlebów niespotykanych :)


tzw. zaparka, czyli zaparzona wrzątkiem mąka:

- 180 g mąki gryczanej
- 40 g siemienia lnianego
- 450 ml wrzącej wody

Składniki wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić na noc lub na 6-8 godzin.

ciasto właściwe ( na formę ok. 25x11 cm) : 

- 10 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży instant
- 100 ml letniej wody
- dwie łyżki miodu
- cała zaparka
- 220 g mąki gryczanej (można wymieszać też np. pół na pół z ryżową)
- 8 g soli

Papier do pieczenia przy pomocy pędzelka lekko i niezbyt starannie posmarować olejem. Wyłożyć nim formę.
Świeże drożdże wymieszać w większej misce z letnią wodą. Dodać mąkę, miód, sól i całą zaparkę. Suche drożdże wsypać bezpośrednio do mąki bez rozpuszczania.
Przy pomocy drewnianej (ważne!) łyżki wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przelać ciasto do formy, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika lub dyni.
Ciasto powinno urosnąć przynajmniej do wysokości 3/4 formy lub lepiej - wypełnić ją całkowicie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wstawić formę do rozgrzanego piekarnika. Piec na funkcji góra- dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika ok. 50 min.
Delikatnie wyjąć chleb z formy (razem z papierem) i już bez niej dopiec chleb jeszcze ok. 5 minut.
Po upieczeniu ostrożnie zdjąć papier i odstawić chleb do ostygnięcia na metalowej kratce.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

10 komentarzy :

  1. Gdybym tylko nie była tak leniwa, na pewno spróbowałabym swoich zdolności i upiekła takie cudo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, znam to z kas. Tyle planuje ale len zawsze ze mna wygrywa :-)

      Usuń
  2. Co to jest "cała zaparka"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przed przepisem na ciasto podałam przepis na "zaparkę".

      Usuń
  3. Czy zamiast miodu można użyć erytrolu/ ksylitolu?
    Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda naprawdę smacznie, muszę się zmobilizować i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */