sobota, 24 czerwca 2017

Ciasto bez mąki z gotowanych pomarańczy. Zdrowe ciasto bez glutenu

Ciasto dla alergików. Ciasto dla tych, którym nadmiernie spada lub podnosi się cukier we krwi, i  dla tych którzy muszą unikać pszennej mąki. Ciasto bez glutenu i bez mleka. W końcu ciasto dla tych, którym smak słodki potrzebny do życia jak tlen, a usiłują jak ja trochę zjechać z wagi. I specjalnie na przyjaciółkowe spotkanie Dorotka upiekła ten specjał, a Adula - jej córka cierpliwie zrobiła zdjęcia, bym przepisem mogła się podzielić. Bardzo, bardzo dobre ciasto, a pomarańcze są dostępne teraz w sklepach cały rok. Kto ma możliwość ich zakupu w wersji eko - będzie najlepiej.
Bezglutenowe ciasto z pomarańczy przypomina w smaku moje ulubione ciasto z dyni (tu przepis) albo sernik jaglany (przepis). Nie ma typowej struktury zwykłego ciasta z mąki. Nie rośnie, nie opada i zazwyczaj wszyscy zajadają je ze wielkim smakiem. Pycha.  




 składniki ( na tortownicę ok. 21- 23cm): 
- 2 duże pomarańcze
- 6 jajek
- 200 g zmielonych migdałów (można kupić gotową mąkę migdałową)
- 200 g ksylitolu lub 150 g białego lub trzcinowego cukru
- 2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej lub kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (zwykłego lub bez glutenu)
- ew. płatki migdałowe lub orzechy do posypania

Piekarnik ustawić na 180 stopni (funkcja góra -dół ).
Formę wysmarować masłem lub olejem kokosowym albo wyłożyć papierem do pieczenia (razem z rantem, gniotąc papier tak by był możliwie mało odstający). 
Pomarańcze dokładnie umyć, wyjąć szypułki, pozostawić bez obierania, ze skórką. 
Zalać zimną wodą i gotować 1,5 godziny. Wyjąć z wody i wystudzić do temperatury pokojowej.
Razem ze skórką pokroić na ok. 8 części, wyjąć widoczne pestki i zblendować (ze skórką !) na puree.
W większej misce ubić do białości jajka z cukrem lub ksylitolem.
Do jajecznej masy dodać kaszę i mielone migdały (mąkę migdałową), proszek do pieczenia oraz zblendowane pomarańcze. Wszystko zmiksować do jednolitej konsystencji.
Masę przelać do formy, ew. posypać płatkami migdałów i piec na środkowej półce piekarnika ok. 45- 50 minut.      


 Mówię Wam - niebo na talerzu :)

9 komentarzy :

  1. Przepis w sam raz dla mnie. W przyszłym tygodniu postaram się to cudne ciasto upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam takie ciasto, i pomarańczowe i mandarynkowe- polecam spróbować z mandarynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli dla cukrzyków będzie ok? Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli cukier zastąpi się ksylitolem - tak.

      Usuń
  4. Podobnie mozne zrobic z cytryn. Polecam, jeszcze gorace ponakluwac, polac syropem z pomaranczowym ze skorka pomaranczowa lub custrynowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe ciasto, takiego jeszcze nie robiłam, jedynie cytrynowe. Muszę przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */