niedziela, 23 lipca 2017

Pyszne ciasteczka cytrynowe. Ciasteczka z cytrynowym kremem

Och jakie one dobre, jak się trzeba pilnować, żeby nie pożreć wszystkich od razu. Kruche ciasteczka, rozpływające się w ustach, ze świeżym, soczystym, bardzo, bardzo dobrym, cytrynowym kremem.
W sam raz na lato. W sam raz na zimę. No na każdą okazję. Moje drugie najulubieńsze, na równi dobre jak ciasteczka kajmakowe - przepis a przecież jest ich u mnie ponad 150 - najlepsze przepisy na ciasteczka . Krem zwany lemon curd jest banalnie prosty w przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce ok. tydzień czasu, używać do naleśników, ciast i deserów, także jako polewę. No pyszny jest. A z bezami, to dopiero.
Bardzo zróbcie.



składniki:
- 100 g masła
- 50 g cukru
- skórka otarta z cytryny (tylko żółta część)
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki ( 225 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia

krem cytrynowy ( lemon curd) : 
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- 30 g masła
- 4 łyżki cukru (50 g )
- ew. siekane orzechy do posypania (ok. 2-3 łyżki)

Masło utrzeć z cukrem ( przy pomocy miksera lub malaksera) , dodać skórkę, sok, jajko, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na godzinę.

Z cytryny otrzeć do rondelka żółtą część skórki.
Dodać jajko, żółtko, wyciśnięty z owocu sok, podgrzać wszystko na małym ogniu mieszając.
Dorzucić pokrojone w kostkę masło i mieszać razem aż masa zgęstnieje, trochę jak budyń.
By krem był jedwabiście gładki można go przetrzeć przez sito.



Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywać kawałki i toczyć z niego kulki wielkości małego, włoskiego orzecha, każdą lekko spłaszczyć i ułożyć na papierze. 





Przy pomocy stopki kieliszka, korka do wina lub innego przedmiotu odciskać w cieście dołek.
Do każdego nałożyć porcję (ok. 3/4 łyżeczki) kremu. Wierzch posypać odrobiną siekanych orzechów.
Wstawić blaszkę do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 - 20 minut do lekkiego zrumienienia ciastek. Studzić na metalowej kratce.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)


6 komentarzy :

  1. wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają i muszą pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O Matko, cieszę się, że mogę oglądać je tylko na zdjęciu, bo pochłonęłabym wszystkie! A ostatnio zaokrągliły się boczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Maeł cytrusowe cudeńka! Uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie upiekłam te cytrynowe cudenka. Wszyscy się nimi zajadamy. Są przepyszne�� Dziękuję za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */